
Hidroelectrica a propus ANRE să preia o parte din consumatorii casnici, preţul să nu crească, iar piaţa să fie liberalizată de la 1 ianuarie
27 Noiembrie 2019
AGERPRESHidroelectrica este de acord să suporte inclusiv costurile de facturare către aceşti clienţi casnici.
![]() |
Hidroelectrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) o soluţie astfel încât piaţa de energie să fie liberalizată de la 1 ianuarie, aşa cum cere legislaţia europeană, dar, în acelaşi timp, fără ca electricitatea pentru populaţie să se scumpească, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie hidro.
"Ca urmare a invitaţiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliază pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discuţii vizavi de iminenţa creşterii preţului dacă s-ar dereglementa piaţa şi s-ar trece din nou la piaţa liberă de la 1 ianuarie", a precizat Badea.
"Ca urmare a invitaţiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliază pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discuţii vizavi de iminenţa creşterii preţului dacă s-ar dereglementa piaţa şi s-ar trece din nou la piaţa liberă de la 1 ianuarie", a precizat Badea.
Acest draft de ordin prevede că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor acoperi întregul necesar de energie electrică al populaţiei de la 1 ianuarie, la preţuri mai mici decât cele din piaţa liberă, ceea ce ar afecta foarte mult producătorul hidro.
"Poziţia Hidroelectrica a fost următoarea: în primul şi-n primul rând, noi susţinem trecerea la piaţa liberă de la 1 ianuarie, întrucât avem un regulament european care trebuie respectat. A doua chestiune este că, dacă înţelegem problema legată de prevederile OUG 114 şi de faptul că furnizorii de ultimă instanţă nu au achiziţionat energia, aşteptând ca ANRE să le dea energie de la producători, am propus să preluăm noi, ca perioadă de tranziţie, să ni se cesioneze pe o perioadă de maximum un an contractele pe care ei consideră că nu le mai pot susţine la actualele preţuri, astfel încât să menţinem preţul la populaţie, să nu crească, iar în acelaşi timp furnizorii de ultimă instanţă să aibă posibilitatea să achiziţioneze din piaţa liberă pentru următoarea perioadă energia necesară", a susţinut Badea.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica este de acord să suporte inclusiv costurile de facturare către aceşti clienţi casnici.
"Întrucât Hidroelectrica nu are logistica necesară pentru a factura energia către consumatorii casnici, suntem de acord să suportăm şi costurile de facturare, de management al întregii operaţiuni, astfel încât, pentru consumatori, să nu se simtă nimic, să nu crească preţul şi, în acelaşi timp, să fie respectată şi legislaţia europeană şi să liberalizăm piaţa", a adăugat Badea.
El nu a putut spune câţi consumatori casnici poate alimenta Hidroelectrica, precizând că este nevoie de o analiză în acest sens împreună cu furnizorii de ultimă instanţă.
"Părerea mea este că, oricum, aşa cum este proiectul de ordin al ANRE, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica trebuie să asigure 100% din consumul casnic în ianuarie şi 80% în februarie. Ca atare, dacă am fi obligaţi să suportăm toate aceste lucruri la un preţ mult sub preţul pieţei, mă gândesc că putem suporta în orice context, la un preţ reglementat, aşa cum l-a reglementat ANRE - nu comentez că e bine sau rău - dar în acelaşi timp să putem avea o piaţă liberă şi să respectăm legislaţia europeană, în final", a subliniat şeful producătorului de energie.
Badea a reiterat faptul că Hidroelectrica este total împotriva acelui proiect de ordin, care face discriminare între producători, nu respectă legislaţia europeană şi creează producătorului hidro probleme comerciale şi alte prejudicii.
El a amintit că a atras atenţia asupra impactului negativ al OUG 114 şi al Ordinului 10 al ANRE, privind implementarea OUG, lucruri care s-au adeverit: preţul pe piaţa concurenţială a crescut, iar cel pentru consumatorii casnici nu a scăzut.
"Dacă scopul acestei reglementări este să menţinem preţul energiei la populaţie, cred că soluţia propusă de noi este una viabilă. Dacă sunt alte scopuri, să înţelegem şi noi care sunt scopurile respective", a mai spus Badea.
Hidroelectrica a înaintat această propunere către ANRE şi Ministerul Energiei în urmă cu două zile, dar nu a primit niciun răspuns până acum.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4218 / 5496 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...