
Raportul legislativ al lunii septembrie 2024
01 Octombrie 2024
AgerpresLegile promulgate în luna septembrie 2024.
Între legile promulgate în luna septembrie 2024, se numără:
* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
*Legea nr. 244/2024 privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei
Legea prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei: "Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei".
De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. "Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei", mai prevede legea.
La baza legii a stat o propunere legislativă din septembrie 2022, iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori de la PNL, PSD, AUR, neafiliaţi (PL-x nr. 22/2023). În expunerea de motive de la acea vreme, s-a invocat erodarea puterii de cumpărare, precum şi faptul că plafonul impozabil nu s-a mai modificat demult timp, se menţioenază pe https://www.cdep.ro/.
Legea a fost promulgată în 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 245/2024 referitoare la modificarea OUG privind datoria publică
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 101/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 64/2007 privind datoria publică reglementează identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare.
Legea urmăreşte, printre altele, asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare prin identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare, se precizează în expunerea de motive.
Actul normativ introduce modificări la ordonanţa de urgenţă privind datoria publică, astfel încât Guvernul să poată semna acordul de finanţare cu Guvernul SUA, pentru a accesa fonduri în cadrul Foreign Military Financing (Finanţare Militară Externă), cu impact asupra costurilor contractelor de achiziţie deja încheiate de Ministerul Apărării Naţionale, mai arată sursa citată.
La baza legii stă un proiect de guvern depus în circuit legislativ la 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 422/2024). Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul invocă "necesitatea asigurării nevoilor urgente de capabilităţi militare, precum şi identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.", conform https://www.cdep.ro.
Legea de aprobare a Ordonanţei a fost promulgată la 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 246/2024 privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi
Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.
De asemenea, potrivit legii, "se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special".
Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.
La baza legii stă o iniţiativă de guvern din 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 423/2024). În expunerea de motive se arată că, "având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, CSAT a decis, la 20 iunie 2024, donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cu condiţia negocierii ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem Patriot similar", conform https://www.cdep.ro
Legea a fost promulgată la 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
Potrivit legii promulgate la 23 septembrie, prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei.
Săptămâna prevenţiei gripei în România poate fi marcată prin diverse evenimente de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale.
La baza legii a stat o propunere legislativă a unor parlamentari de la PSD, PNL, USR şi minorităţi, depusă la parlament în mai 2024 (PL-x nr. 330/2024), conform https://www.cdep.ro.
Iniţiatorii actului normativ au evidenţiat, în expunerea de motive, că "o săptămână dedicată prevenţiei poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă". Ei au mai menţionat că, în sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în sezonul gripal 2023-2024, până la data de 14 martie 2024, au fost înregistrate 97 de decese din cauza acestui virus.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 165 / 5422 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...