ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WWF: Legea privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor nu trebuie să prevadă extinderea intervenţiilor în extravilan

11 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Astfel, reprezentanţii WWF România salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

 
 
Legea privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor nu trebuie să prevadă extinderea intervenţiilor în extravilan şi nu trebuie votată până când nu se modifică şi îmbunătăţeşte, în urma unui dialog transparent cu toate părţile interesate şi luându-se în considerare argumentele prezentate de acestea, se arată într-un comunicat al World Wide Fund România, transmis marţi AGERPRES.
 
Astfel, reprezentanţii WWF România salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
 
"WWF România, alături de alte ONG-uri din domeniu, a contestat încă de la început forma actuală a legii, adoptată de Camera Deputaţilor în data de 15 decembrie 2021, subliniind lacunele şi implicaţiile acesteia. Legea de adoptare a OUG 81/2021 nu ar fi ajutat nici comunităţile locale, nici ursul şi ar fi lăsat loc unor posibile abuzuri, concluzie întărită acum chiar de cererea de reexaminare a preşedintelui României.", se menţionează în comunicat.
 
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că prin Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, Parlamentul a eliminat însă sintagma "în intravilanul localităţilor" atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun atât pentru intravilanul, cât şi pentru extravilanul localităţilor.
 
"Din această perspectivă, apreciem că extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului. În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri", a afirmat preşedintele.
 
În cererea de reexaminare se precizează că "revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluţii legislative care să asigure un climat de siguranţă în comunităţile direct afectate, dar să contribuie şi la protejarea acestor specii".
 
Totodată, reprezentanţii WWF susţin că, în forma votată de Parlament, OUG 81/2021 nu garantează că numărul şi magnitudinea conflictelor cu urşii vor scădea.
 
"Uciderea exemplarelor problemă de urs prin împuşcare poate fi o soluţie eficientă pe termen scurt, la nivel local, dar trebuie obligatoriu completată şi cu acţiuni eficiente care să prevină urşii să se obişnuiască cu oamenii. Ordonanţa de Urgenţă 81/2021 adoptată pe data de 21 iulie 2021 de către Guvernul României pentru intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor ridică multe semne de întrebare şi probleme legate atât de fundamentarea ei, cât mai ales de lanţul decizional şi de riscurile pe care le pot ridica intervenţiile în intravilan pentru populaţia locală.", se menţionează în comunicat.
 
Conform sursei citate, fundamentarea OUG nu se bazează pe date şi statistici robuste şi nu include punctul de vedere al experţilor în conservarea speciei.
 
"Legea de adoptare a OUG 81/2021 se referea, iniţial, strict la intervenţiile în intravilan, însă în forma finală votată intervenţiile au fost extinse şi în extravilan. Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor. Aceştia au justificat modificarea adusă textului motivând că este necesară intervenţia şi în zonele din afara localităţilor, în condiţiile în care atacurile urşilor au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Considerăm că această măsură nu este legală, pentru că nu se regăseşte în forma aprobată de Senat şi ar însemna o nerespectare a principiului constituţional al bicameralismului. În plus, deturnează însuşi principiul intervenţiei în situaţii de urgenţă pe care a fost construită OUG 81/2021 şi ar avea numeroase efecte negative asupra populaţiei de urs brun, facilitând împuşcarea unor exemplare trofeu care să nu fie problematice pentru comunităţile locale sau turişti", se mai spune în comunicat.
 
Potrivit reprezentanţilor WWF România, lipsa marcării şi, în general, a monitorizării exemplarelor problematice de urs poate duce la diverse abuzuri aşa cum a şi fost demonstrat (cazul ursului Arthur), ceea ce ar adânci şi mai mult problemele legate de gestionarea populaţiei de urşi în acest moment. WWF subliniază încă odată faptul că intervenţiile trebuie să vizeze urşii habituaţi care intră în localităţi.
 
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 430 / 17454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...