ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WWF: Legea privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor nu trebuie să prevadă extinderea intervenţiilor în extravilan

11 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Astfel, reprezentanţii WWF România salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

 
 
Legea privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor nu trebuie să prevadă extinderea intervenţiilor în extravilan şi nu trebuie votată până când nu se modifică şi îmbunătăţeşte, în urma unui dialog transparent cu toate părţile interesate şi luându-se în considerare argumentele prezentate de acestea, se arată într-un comunicat al World Wide Fund România, transmis marţi AGERPRES.
 
Astfel, reprezentanţii WWF România salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
 
"WWF România, alături de alte ONG-uri din domeniu, a contestat încă de la început forma actuală a legii, adoptată de Camera Deputaţilor în data de 15 decembrie 2021, subliniind lacunele şi implicaţiile acesteia. Legea de adoptare a OUG 81/2021 nu ar fi ajutat nici comunităţile locale, nici ursul şi ar fi lăsat loc unor posibile abuzuri, concluzie întărită acum chiar de cererea de reexaminare a preşedintelui României.", se menţionează în comunicat.
 
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că prin Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, Parlamentul a eliminat însă sintagma "în intravilanul localităţilor" atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun atât pentru intravilanul, cât şi pentru extravilanul localităţilor.
 
"Din această perspectivă, apreciem că extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului. În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri", a afirmat preşedintele.
 
În cererea de reexaminare se precizează că "revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluţii legislative care să asigure un climat de siguranţă în comunităţile direct afectate, dar să contribuie şi la protejarea acestor specii".
 
Totodată, reprezentanţii WWF susţin că, în forma votată de Parlament, OUG 81/2021 nu garantează că numărul şi magnitudinea conflictelor cu urşii vor scădea.
 
"Uciderea exemplarelor problemă de urs prin împuşcare poate fi o soluţie eficientă pe termen scurt, la nivel local, dar trebuie obligatoriu completată şi cu acţiuni eficiente care să prevină urşii să se obişnuiască cu oamenii. Ordonanţa de Urgenţă 81/2021 adoptată pe data de 21 iulie 2021 de către Guvernul României pentru intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor ridică multe semne de întrebare şi probleme legate atât de fundamentarea ei, cât mai ales de lanţul decizional şi de riscurile pe care le pot ridica intervenţiile în intravilan pentru populaţia locală.", se menţionează în comunicat.
 
Conform sursei citate, fundamentarea OUG nu se bazează pe date şi statistici robuste şi nu include punctul de vedere al experţilor în conservarea speciei.
 
"Legea de adoptare a OUG 81/2021 se referea, iniţial, strict la intervenţiile în intravilan, însă în forma finală votată intervenţiile au fost extinse şi în extravilan. Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor. Aceştia au justificat modificarea adusă textului motivând că este necesară intervenţia şi în zonele din afara localităţilor, în condiţiile în care atacurile urşilor au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Considerăm că această măsură nu este legală, pentru că nu se regăseşte în forma aprobată de Senat şi ar însemna o nerespectare a principiului constituţional al bicameralismului. În plus, deturnează însuşi principiul intervenţiei în situaţii de urgenţă pe care a fost construită OUG 81/2021 şi ar avea numeroase efecte negative asupra populaţiei de urs brun, facilitând împuşcarea unor exemplare trofeu care să nu fie problematice pentru comunităţile locale sau turişti", se mai spune în comunicat.
 
Potrivit reprezentanţilor WWF România, lipsa marcării şi, în general, a monitorizării exemplarelor problematice de urs poate duce la diverse abuzuri aşa cum a şi fost demonstrat (cazul ursului Arthur), ceea ce ar adânci şi mai mult problemele legate de gestionarea populaţiei de urşi în acest moment. WWF subliniază încă odată faptul că intervenţiile trebuie să vizeze urşii habituaţi care intră în localităţi.
 
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1596 / 5134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...