ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pedepse de până la 7 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul Romprest; inculpaţii vor plăti ANAF 19 milioane lei

23 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Hotărârea instanţei de fond nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 
 
Tribunalul Prahova s-a pronunţat, luni, în dosarul Romprest, 18 persoane fiind condamnate la pedepse cu închisoarea de până la 7 ani şi 4 luni, inculpaţii fiind obligaţi să plătească, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service SA, suma de peste 19 milioane de lei către ANAF.
 
Potrivit portalului instanţelor de judecată, zece persoane trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate la şapte ani şi patru luni de închisoare, alţi opt inculpaţi primind pedepse între 3 ani şi şapte ani de detenţie.
 
Hotărârea instanţei de fond nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
 
Unul dintre cei condamnaţi în acest dosar este fostul finanţator al FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, care a primit patru ani de închisoare.
 
Instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Finanţelor Publice- ANAF şi a dispus obligarea inculpaţilor, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service SA, la plata unor sume în valoare totală de peste 19,5 milioane lei.
 
"În temeiul art. 404 alin. 4 C.pr.pen menţine măsura asigurătorie dispusă prin Ordonanţa nr. 384/D/P/2014 din data de 05.05.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - Serviciu Teritorial Ploieşti privind poprirea sumelor de bani în lei şi valută, datorate SC Compania Romprest Service S.A. Bucureşti de terţii propriţi Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Oraşului Azuga şi Tehcon Edilitare & Infrastructură SRL Otopeni, până la concurenţa sumei de 19.821.513,76, reprezentând prejudiciul cauzat statului prin infracţiunea de evaziune fiscală", se mai arată în decizia Tribunalului Prahova.
 
Un număr de 18 persoane au fost trimise în judecată în anul 2015 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ploieşti în dosarul Romprest, care vizează fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, anchetatorii dispunând la acel moment disjungerea cercetărilor faţă de omul de afaceri Florian Walter.
 
Printre cei 18 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar se află şi unul dintre foştii finanţatori ai FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, iar compania Romprest este parte responsabilă civilmente.
 
Conform datelor oferite la acel moment de anchetatori, omul de afaceri Florian Walter era acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat care a desfăşurat, în perioada 2012 - 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.
 
Potrivit DIICOT, Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
 
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.
 
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare, precizau anchetatorii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2336 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...