ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pedepse reduse la jumătate sau cu suspendare şi fapte prescrise în dosarul fraudelor bancare de la Sinteşti

18 Noiembrie 2020   |   Agerpres

După aproape 7 ani de procese, magistraţii de la Instanţa supremă au aplicat pedepse mai blânde faţă de cele date de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2019.

 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat miercuri sentinţa definitivă în dosarul în care zeci de persoane, printre care şi locuitori din Sinteşti, judeţul Ilfov, au fost trimise în judecată în anul 2013, sub acuzaţia că au obţinut credite de la bănci cu documente false, prejudiciul fiind de peste 15 milioane euro.
 
După aproape 7 ani de procese, magistraţii de la Instanţa supremă au aplicat pedepse mai blânde faţă de cele date de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2019.
 
Astfel, unul dintre liderii acestei grupări, Daniel Ruse, a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 5 ani şi 2 luni închisoare cu executare, mai puţin de jumătate faţă de cei 12 ani şi 6 luni închisoare primiţi la prima instanţă - Curtea de Apel Bucureşti.
 
În cazul unui alt lider al grupării, Mihai Stan, zis "Toma lui Mariţa", Instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. La instanţa de fond, el primise 5 ani închisoare.
 
Alte pedepse reduse cu mai mult de jumătate de Instanţa supremă: Florian Răsuceanu - 4 ani şi 7 luni (12 ani la prima instanţă), Gabriel Fănel Moga - 4 ani şi 6 luni închisoare (11 ani la instanţa de fond), Mihai Duca - 4 ani închisoare (de la 10 ani la fond), Mihai Florica zisă "Talia" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 7 ani la fond), Mihai Puia zis "Puiu Pătatu" - 3 ani şi 8 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la CAB), Mihai Niţă zis "Puiu Nebunu" - 2 ani şi 4 luni închisoare (8 ani şi 4 luni la instanţa de fond), Radu Pom zis "Brăduţ" - 2 ani şi 4 luni închisoare (de la 8 ani şi 4 luni la fond), Tomiţă Marin - 4 ani şi 8 luni închisoare (de la 11 ani închisoare în primă instanţă), Radu G. Ion zis "Primaru" - 3 ani şi 8 luni închisoare (de la 9 ani închisoare la instanţa fond), Ruse Adrian - 3 ani şi 6 luni închisoare (8 ani la CAB).
 
O parte dintre aceştia nu vor intra efectiv în penitenciar sau mai au de executat câteva luni de închisoare, deoarece li se va scădea perioada în care au stat în arest preventiv.
 
Alţi zeci de inculpaţi au primit pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, după ce Curtea de Apel Bucureşti le aplicase închisoare cu executare.
 
Este cazul lui Victor Fotache care a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare şi efectuarea a 60 de zile muncă în folosul comunităţii la Arhiepiscopia Bucureştilor, cu mult mai puţin faţă de cei 5 ani închisoare cu executare primiţi la Curtea de Apel Bucureşti.
 
De asemenea, în cazul altor inculpaţi a fost încetat procesul penal, ca urmare a prescrierii faptelor.
 
Un exemplu este Radu George, în cazul căruia a fost încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptelor. El avea o condamnare la instanţa de fond de peste 11 ani închisoare.
 
Procurorii susţin că, începând cu anul 2004, mai mulţi membri ai acestei grupări au achiziţionat prin credite bancare imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi 'cosmetizare', la obţinerea creditelor bancare frauduloase.
 
Liderii acestei grupări erau Mihai Stan şi Ruse Daniel, activitatea lor fiind sprijinită şi de un număr însemnat de locuitori din Sinteşti.
 
"Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase", potrivit Poliţiei Române.
 
Principala bancă fraudată de această grupare a fost BRD.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 28 / 20343
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
BERD acordă un împrumut de 5 mil. EUR combinatului siderurgic Donalam Călăraşi. Finanţare asistată de DLA Piper Romania
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...