
PICCJ contestă votul CSM privind refacerea alegerilor în cazul a doi judecători - ordinea de drept, încălcată
26 Iulie 2022
AgerpresParchetul General critică CSM pentru cele două hotărâri, susţinând că nu a fost respectat principiul egalităţii de tratament juridic între judecători şi procurori.
Parchetul General a anunţat, marţi, că a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie modul în care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis organizarea unui al doilea tur al alegerilor pentru doi judecători viitori membri ai CSM.
Pe 19 iulie, Plenul CSM a adoptat două hotărâri contrare, deşi se refereau la aceeaşi situaţie. Astfel, s-a decis refacerea alegerilor în cazul a doi judecători, prin admiterea contestaţiilor formulate de contracandidaţii lor, dar a validat alegerea a doi procurori, deşi aceştia erau şi ei contestaţi.
Parchetul General critică CSM pentru cele două hotărâri, susţinând că nu a fost respectat principiul egalităţii de tratament juridic între judecători şi procurori.
"PICCJ a formulat, la data de 26 iulie 2022, contestaţie împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 şi a Hotărârii nr. 114 din 19 iulie 2022 ale Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constatarea nulităţii absolute parţiale a primei hotărâri, în ceea ce priveşte articolul 3, şi constatarea nulităţii absolute a celei de a doua hotărâri, pentru motive de nelegalitate. Scopul prezentei contestaţii vizează restabilirea ordinii de drept încălcate prin cele două hotărâri contestate, asigurarea caracterului previzibil, unitar, lipsit de arbitrar al procedurilor electorale pentru toţi candidaţii în procedura de alegere a membrilor CSM, în general, şi, în particular, asigurarea egalităţii de tratament juridic între judecătorii şi procurorii care candidează în aceste alegeri. În mod evident, toate aceste aspecte vizează ordinea de drept normativizată la nivel constituţional şi infraconstituţional, iar încălcarea principiilor fundamentale evocate nu doar justifică, ci impune o acţiune a Ministerului Public în virtutea rolului său constituţional, consfinţit de art.131 alin. (1) din Legea fundamentală, acela de a apăra, în activitatea judiciară, ordinea de drept", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General.
Conform PICCJ, pentru a pronunţa soluţia de admitere a contestaţiilor formulate de judecători, Plenul CSM a reţinut că singura interpretare posibilă în acord cu principiile constituţionale este aceea a respectării regulii majorităţii în procedura de alegere a tuturor membrilor CSM, astfel încât este necesară cumularea condiţiei de a obţine cel mai mare număr de voturi la nivel naţional, prin raportare la numărul locurilor eligibile corespunzător fiecărui grad de jurisdicţie, cu cea vizând obţinerea majorităţii de voturi.
S-a arătat că cele două condiţii sunt cumulative şi nu se exclud şi că o atare interpretare corespunde raţiunii de reprezentativitate avute în vedere de reglementarea procedurii de alegere a membrilor CSM, care trebuie abordată unitar pentru toate categoriile de instanţe, iar nu doar pentru Instanţa supremă, nefiind justificată aplicarea unor reguli diferite de alegere a membrilor judecători ai CSM, ale căror drepturi şi obligaţii sunt identice, indiferent de gradul de jurisdicţie pe care îl reprezintă.
Pe de altă parte, CSM a respins, ca neîntemeiate, contestaţiile formulate în cazul alegerii celor doi procurori, Plenul reţinând că, deşi argumentele invocate sunt similare în fapt şi în drept celor analizate în cazul judecătorilor, soluţia de respingere se impune ca urmare a voturilor exprimate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia soluţionării acestor contestaţii.
"Neprezentarea unor motive de fapt şi de drept pe baza cărora, nu doar persoanele implicate în procedură, ci orice alt observator obiectiv şi imparţial să poată stabili că, într-adevăr, contestaţia procurorilor a fost examinată, conduce la concluzia că Hotărârea nr. 113/2022 nu îndeplineşte cerinţa motivării. Totodată, prin Hotărârea nr.114, Plenul a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor CSM cu privire la care nu au fost formulate contestaţii şi declararea ca aleşi a acestora, precum şi efectuarea demersurilor ulterioare prevăzute de dispoziţiile legale şi regulamentare, ceea ce nu a figurat pe niciun buletin de vot. Practic, prin modul în care au fost întocmite buletinele de vot şi mai ales modul în care s-a reflectat rezultatul votării în Hotărârea nr.114 din 20 iulie 2022, votul a fost orientat spre o anumită soluţie care nu figura în lucrările iniţiale ale Plenului, contrar principiului legalităţii şi al transparenţei", susţine Parchetul General.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1209 / 4751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...