ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport Eurojust: Cooperarea judiciară europeană s-a intensificat în 2020

23 Martie 2021   |   Agerpres

În raportul, Eurojust, cu sediul la Haga, a subliniat că autorităţile judiciare din diferite ţări europene "recurg tot mai mult" la această agenţie, "în căutare de ajutor în anchete" şi pentru a putea "aduce suspecţii în faţa justiţiei, în tribunalele naţionale".

 
 
Autorităţile judiciare din statele membre ale UE şi-au coordonat activitatea, prin intermediul Eurojust, Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală, şi au efectuat cu 13% mai multe investigaţii asupra unor delicte transfrontaliere grave şi de terorism în 2020, a informat marţi instituţia europeană într-un comunicat de presă difuzat cu prilejul publicării raportului Eurojust pe anul 2020.
 
În raportul, Eurojust, cu sediul la Haga, a subliniat că autorităţile judiciare din diferite ţări europene "recurg tot mai mult" la această agenţie, "în căutare de ajutor în anchete" şi pentru a putea "aduce suspecţii în faţa justiţiei, în tribunalele naţionale".
 
În pofida restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, Eurojust a funcţionat la întreaga capacitate în 2020, ba chiar a înregistrat o creştere de 13% a cazurilor, peste 8.800 în total, din care circa jumătate au fost deschise recent, "ceea ce reflectă nivelul crescut de complexitate a anchetelor penale transfrontaliere", se menţionează în raport.
 
În 2020, cooperarea judiciară europeană s-a soldat cu arestarea a 2.209 de suspecţi, îngheţarea a 1,9 miliarde de euro în active ilicite şi confiscarea de droguri în valoare de 3 miliarde de euro.
 
"În 2020, pandemia de COVID-19 ne-a făcut să ne confruntăm cu cele mai importante şi mai neprevăzute provocări din ultimele decenii. Sunt extrem de mândru de flexibilitatea, rezistenţa şi hotărârea de care a dat dovadă Eurojust în faţa acestei crize. Sprijinul nostru operaţional nu a fost deloc întrerupt şi rezultatele noastre impresionante confirmă că, inclusiv în cele mai dificile circumstanţe, suntem capabili să ne aducem o contribuţie reală şi tangibilă în vederea unei Europe mai sigure", a declarat preşedintele agenţiei, slovacul Ladislav Hamran, care a prezentat marţi concluziile raportului în faţa Comisiei pentru Afaceri Juridice (LIBE) a Parlamentului European.
 
Din numărul total, 164 de cazuri au avut legătură directă cu pandemia de coronavirus, fie din cauza dificultăţii de a executa mandatele de detenţie şi de anchetare europene ca urmare a închiderii frontierelor, fie pentru că se refereau la fraude înregistrate la vânzările de măşti şi geluri hidroalcoolice.
 
Unul dintre cazurile cele mai relevante a fost cel al EncroChat, o reţea telefonică utilizată de grupări infracţionale pentru a comunica. Eurojust a sprijinit partea judiciară a întreruperii la scară mare a comunicaţiilor securizate ale grupărilor crimei organizate, "preîntâmpinând omucideri şi alte situaţii care ameninţau vieţi".
 
Combaterea traficului de persoane a continuat să se afle printre preocupările majore ale Eurojust şi în 2020, raportul menţionând în acest sens o acţiune coordonată care a avut loc în mai anul trecut în urma căreia victimele traficului de persoane au fost puse la adăpost şi 10 suspecţi care făceau parte din grupări ale criminalităţii organizate din Austria, România şi Regatul Unit au fost arestaţi.
 
"Sunt conştient că ultimele luni au pus presiune pe funcţionarea sistemelor de justiţie din Uniunea Europeană. Justiţia va deveni mai puternică după această criză. Statele membre cheltuiesc tot mai mult pentru digitalizarea sistemelor de justiţie şi îşi unesc forţele pentru a preveni infracţiunile transfrontaliere. Şi Eurojust joacă un rol-cheie în această tranziţie", a declarat la rândul său comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1925 / 4450
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...