ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corporate & Commercial - Powered by CMS | Regulamentul F-Gas și impactul amendamentelor recent votate de Comisia de Mediu a Parlamentului European

10 Martie 2023   |   Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Laura Grigore (Senior Counsel) si Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

 
 
După o perioadă de dezbateri intens mediatizate, Comisia de Mediu (ENVI) a Parlamentului European a votat pe 1 martie 2023 o serie de amendamente cu impact major în industria gazelor fluorurate și echipamentelor de climatizare și răcire, notează Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Crețu (Lawyer), avocați CMS Romania, în secțiunea Corporate & Commercial din BizLawyer.

Aceste amendamente fac parte din inițiativa globală de revizuire a Regulamentului F-Gas (respectiv, Regulamentul EU 517/2014 referitor la gazele fluorurate cu efect de seră) inițiată de Comisia Europeană în aprilie 2022.


Iar dacă obiectivele inițiale ale efortului de revizuire erau ambițioase, forma votată a amendamentelor efective este cu mult mai mult. În mod clar, în cazul în care acestea vor fi menținute după ședința plenară a Parlamentului European, vor schimba major modul în care operează industria precum și deservirea consumatorilor, aceasta întrucât modificările au un efect combinat semnificativ.

În primul rând, a fost votată o reducere a  cotei legale (calculată în tone de CO2) de punere pe piață a gazelor florurate cu efect de seră (cunoscute și ca gaze F), care includ, printre altele, hidrofluorocarburi (HFC). Acestea contribuie la încălzirea globală și prin urmare, sunt măsurate în ceea ce se numește potențial de încălzire globală (Global Warming Potential sau abreviat GWP, în limba Engleză) iar cu cât potențialul de încălzire este mai mare, cu atât reduce potențialul de a pune pe piață. O reducere dramatică a cotei (la mai mult de jumătate începând cu anul 2027) și apoi reducerea progresivă până la eliminarea completă, atrage automat imposibilitatea de a mai pune pe piață nu numai gazele respective, dar și echipamentele care funcționează pe baza lor (echipamente de aer condiționat, pompe de căldură, echipamente de răcire, etc.).

Aceasta va atrage totodată și dificultăți sau chiar imposibilitatea reparării acestor echipamente, în condițiile în care nu este posibilă înlocuirea cu gaze F pentru a continua funcționarea lor în perioada de viață a produsului.

Alternativele ”verzi” pe de altă parte implică modernizări și inovații tehnologice absolut necesare pentru a asigura trecerea la echipamente care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali, cum sunt propanul, butanul, amoniacul și CO2, care au un potențial de încălzire foarte redus. Însă, echipamentele care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali prezintă o serie de particularități, cum ar fi condiții de instalare în anumite spații care sunt dedicate (cum ar fi camere tehnice), precum și precauții speciale pentru a asigura evitarea unor pericole (explozie, toxicitate, etc.).

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Toate acestea trebuie să se întâmple însă într-un interval extrem de scurt, respectiv următorii 3 ani, în care industria va fi nevoită să treacă la noi tehnologii, să producă noi tipuri de echipamente pe care să le pună pe piață spre instalare și utilizare, la prețuri care este de așteptat să reflecte investiția tehnologică.

Opinia aliniată a industriei reprezentate de 12 asociații din domeniu la nivel european reclamă însă imposibilitatea de realiza aceste schimbări și treceri mult prea rapide fata de alternativele curente, în principal din cauza:
-    imposibilității de a asigura serviciile legate de echipamentele existente sau lansarea de echipamente noi care ar asigura eficiența energetică, mai ales în condițiile în care durata de viată estimată a echipamentelor de acest tip este mai mare de 10 ani;
-    interdicțiile irealizabile legate de gazele F fără a ține cont suficient de siguranță, aplicabilitate, eficiență energetică și costuri;
-    ignorarea cerințelor critice de formare și certificare pentru tehnicienii de instalare și service, majoritatea din întreprinderi mici, care vor suporta costurile și riscurile aferente; precum și
-    descurajarea producției de echipamente de încălzire și răcire în Uniunea Europeană și mizarea pe țările terțe care nu au acest nivel de restricții.

Pe de altă parte, promotorii modificărilor de la nivelul Comisiei de Mediu a Parlamentului European consideră că alternativele sunt viabile și realizabile, astfel încât până în anul 2050 să se elimine complet utilizarea gazelor F și să se investească în soluțiile verzi, semnalând totodată faptul că există companii europene care sunt pregătite și vor beneficia de aceste schimbări.

Potrivit procesului legislativ de la nivel european, industria ar mai avea o șansă de a prezenta și obține anumite îmbunătățiri ale poziției curente cu ocazia sesiunii plenare în Parlamentul European înainte de negocierile din faza de trialog cu Consiliul European.   

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 706 / 2030
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...