ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corporate & Commercial - Powered by CMS | Regulamentul F-Gas și impactul amendamentelor recent votate de Comisia de Mediu a Parlamentului European

10 Martie 2023   |   Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Laura Grigore (Senior Counsel) si Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

 
 
După o perioadă de dezbateri intens mediatizate, Comisia de Mediu (ENVI) a Parlamentului European a votat pe 1 martie 2023 o serie de amendamente cu impact major în industria gazelor fluorurate și echipamentelor de climatizare și răcire, notează Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Crețu (Lawyer), avocați CMS Romania, în secțiunea Corporate & Commercial din BizLawyer.

Aceste amendamente fac parte din inițiativa globală de revizuire a Regulamentului F-Gas (respectiv, Regulamentul EU 517/2014 referitor la gazele fluorurate cu efect de seră) inițiată de Comisia Europeană în aprilie 2022.


Iar dacă obiectivele inițiale ale efortului de revizuire erau ambițioase, forma votată a amendamentelor efective este cu mult mai mult. În mod clar, în cazul în care acestea vor fi menținute după ședința plenară a Parlamentului European, vor schimba major modul în care operează industria precum și deservirea consumatorilor, aceasta întrucât modificările au un efect combinat semnificativ.

În primul rând, a fost votată o reducere a  cotei legale (calculată în tone de CO2) de punere pe piață a gazelor florurate cu efect de seră (cunoscute și ca gaze F), care includ, printre altele, hidrofluorocarburi (HFC). Acestea contribuie la încălzirea globală și prin urmare, sunt măsurate în ceea ce se numește potențial de încălzire globală (Global Warming Potential sau abreviat GWP, în limba Engleză) iar cu cât potențialul de încălzire este mai mare, cu atât reduce potențialul de a pune pe piață. O reducere dramatică a cotei (la mai mult de jumătate începând cu anul 2027) și apoi reducerea progresivă până la eliminarea completă, atrage automat imposibilitatea de a mai pune pe piață nu numai gazele respective, dar și echipamentele care funcționează pe baza lor (echipamente de aer condiționat, pompe de căldură, echipamente de răcire, etc.).

Aceasta va atrage totodată și dificultăți sau chiar imposibilitatea reparării acestor echipamente, în condițiile în care nu este posibilă înlocuirea cu gaze F pentru a continua funcționarea lor în perioada de viață a produsului.

Alternativele ”verzi” pe de altă parte implică modernizări și inovații tehnologice absolut necesare pentru a asigura trecerea la echipamente care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali, cum sunt propanul, butanul, amoniacul și CO2, care au un potențial de încălzire foarte redus. Însă, echipamentele care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali prezintă o serie de particularități, cum ar fi condiții de instalare în anumite spații care sunt dedicate (cum ar fi camere tehnice), precum și precauții speciale pentru a asigura evitarea unor pericole (explozie, toxicitate, etc.).

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Toate acestea trebuie să se întâmple însă într-un interval extrem de scurt, respectiv următorii 3 ani, în care industria va fi nevoită să treacă la noi tehnologii, să producă noi tipuri de echipamente pe care să le pună pe piață spre instalare și utilizare, la prețuri care este de așteptat să reflecte investiția tehnologică.

Opinia aliniată a industriei reprezentate de 12 asociații din domeniu la nivel european reclamă însă imposibilitatea de realiza aceste schimbări și treceri mult prea rapide fata de alternativele curente, în principal din cauza:
-    imposibilității de a asigura serviciile legate de echipamentele existente sau lansarea de echipamente noi care ar asigura eficiența energetică, mai ales în condițiile în care durata de viată estimată a echipamentelor de acest tip este mai mare de 10 ani;
-    interdicțiile irealizabile legate de gazele F fără a ține cont suficient de siguranță, aplicabilitate, eficiență energetică și costuri;
-    ignorarea cerințelor critice de formare și certificare pentru tehnicienii de instalare și service, majoritatea din întreprinderi mici, care vor suporta costurile și riscurile aferente; precum și
-    descurajarea producției de echipamente de încălzire și răcire în Uniunea Europeană și mizarea pe țările terțe care nu au acest nivel de restricții.

Pe de altă parte, promotorii modificărilor de la nivelul Comisiei de Mediu a Parlamentului European consideră că alternativele sunt viabile și realizabile, astfel încât până în anul 2050 să se elimine complet utilizarea gazelor F și să se investească în soluțiile verzi, semnalând totodată faptul că există companii europene care sunt pregătite și vor beneficia de aceste schimbări.

Potrivit procesului legislativ de la nivel european, industria ar mai avea o șansă de a prezenta și obține anumite îmbunătățiri ale poziției curente cu ocazia sesiunii plenare în Parlamentul European înainte de negocierile din faza de trialog cu Consiliul European.   

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 387 / 1713
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
    Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
    Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
    Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
    Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
    Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
    Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...