Comisia Europeană anunţă măsuri pentru stimularea poziţiei de lider industrial a Europei în domeniul materialelor avansate
28 Februarie 2024
BizlawyerMaterialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale.
Comisia Europeană a propus o strategie cuprinzătoare pentru a trece la poziţia de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esenţială extrem de relevantă pentru dubla tranziţie verde şi digitală, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziţie de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităţilor în materie de cercetare şi inovare şi a investiţiilor în UE, asigurând poziţia de lider a Europei în această tehnologie-cheie. Această iniţiativă, anticipată cu nerăbdare de statele membre şi industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acţiuni suplimentare.
Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziţie de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităţilor în materie de cercetare şi inovare şi a investiţiilor în UE, asigurând poziţia de lider a Europei în această tehnologie-cheie. Această iniţiativă, anticipată cu nerăbdare de statele membre şi industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acţiuni suplimentare.
Materialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale. Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovarea în domeniul energiei, al electronicii, al construcţiilor şi al mobilităţii şi, prin urmare, sunt esenţiale pentru tranziţia verde şi cea digitală. Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie instituit.
Se preconizează că va creşte semnificativ în următorii ani cererea de materiale avansate, de exemplu pentru producţia de energie din surse regenerabile, baterii, clădiri cu emisii zero, semiconductori, medicamente şi dispozitive medicale, sateliţi, lansatoare spaţiale, avioane sau pentru alte aplicaţii cu dublă utilizare, precum şi pentru echipamente de apărare.
Strategia urmăreşte să consolideze competitivitatea pe termen lung a UE prin asigurarea faptului că Uniunea rămâne în avangarda noilor tehnologii materiale, sprijinind dezvoltarea, testarea şi capacităţile de implementare. Acţiunile vor consolida, de asemenea, autonomia strategică deschisă a UE şi securitatea economică prin reducerea dependenţei de materialele critice prin înlocuirea acestora sau prin sprijinirea reciclării şi reutilizării acestora.
Comunicarea propune acţiuni bazate pe cinci piloni principali care urmează să fie puse în aplicare împreună cu statele membre ale UE, cu actorii din industrie şi cu alte părţi interesate principale: consolidarea ecosistemului european de cercetare şi inovare în domeniul materialelor avansate şi accelerarea introducerii pe piaţă a materialelor inovatoare. Aceasta include dezvoltarea unei "materiale comune", o infrastructură digitală europeană pentru cercetarea şi inovarea în domeniul materialelor avansate. Aceasta va accelera în mod semnificativ proiectarea, dezvoltarea şi testarea de noi materiale avansate într-un mediu controlat, utilizând, de asemenea, IA.
De asemenea, vor creşte investiţiile de capital şi accesul la finanţare. Ca parte a acestui pachet de acţiuni, UE va institui un nou parteneriat cu industria în cadrul programului Orizont Europa, vizând investiţii în valoare de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, cel puţin 250 de milioane de euro provenind din surse private.
Va fi încurajată producţia şi utilizarea de materiale avansate. Aceasta include achiziţii publice pentru inovare, stabilirea de standarde şi lansarea unei Academii de Materiale Avansate împreună cu Institutul European de Inovare şi Tehnologie, pentru a se asigura că forţa de muncă europeană deţine competenţele necesare.
De asemenea, va fi creat un Consiliu pentru tehnologie pentru materiale avansate care să ofere consiliere cu privire la orientarea acestei iniţiative împreună cu statele membre, cu ţările asociate la programul Orizont Europa şi cu industria.
Un exemplu de materiale avansate este grafenul. Este cel mai subţire şi mai puternic material care depăşeşte cuprul ca şi conductor de căldură. Este utilizat pe ecrane TV, computere şi telefoane inteligente. Eficienţa energetică şi noile caracteristici de performanţă sunt posibile numai datorită noilor calităţi de proiectare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1103 / 17515 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...