ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Damov (Coaliţia pentru Economia Circulară): Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie

28 Februarie 2024   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

 
 
Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie, iar în curând o să trecem la trirocraţie şi o să ajungem să fim sătui de raportări, a declarat, miercuri, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară şi al Green Group, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"E greu să decolezi când ai foarte mult balast. Serviciile municipale continuă să rămână o zonă care este plină de birocraţie. Vă spun că o să trecem de la birocraţie la trirocraţie, adică o să fie şi mai multă şi o să ajungem să fim sătui de raportări. Avem, astăzi, o Strategie naţională pentru implementarea economiei circulare, care este transversală la toate ministerele. Avem şi noua Directivă de implementare a rapoartelor de sustenabilitate pe care nu le guvernează nimeni. Ele sunt, de fapt, rapoarte nefinanciare pe care le depunem la o instituţie financiară (...) Din păcate, toate aceste Directive trebuie traduse. Avem o viteză mult prea mică de reacţie nu numai la tarife, dar la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi riscăm să fim depăşiţi de evenimente. Astăzi, cine calculează amprenta de carbon, cine calculează impactul de mediu în aceste rapoarte foarte importante nu se ştie. Ministerul Finanţelor a luat-o puţin înainte şi dat un Ordin de ministru prin care contabilii vor face treaba aceasta. Ferească Dumnezeu! Dacă ne-am mai închide odată într-o cameră să stabilim care sunt direcţiile de activitate, o să vedeţi că aici ne lipsesc auditori pe piaţa aceasta, care ar trebui autorizaţi de Ministerul Finanţelor, de Ministerul Mediului. Fără aceste raportări n-o să mai putem să fim lanţul de aprovizionare al companiilor mari, iar toţi cei mici, dacă nu sunt auditaţi, nu vor mai putea livra. Intrăm într-un joc periculos şi birocraţia devine imensă, raportarea imensă şi în spate avem o lipsă de guvernare", a afirmat Damov.


Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

"Industria de reciclare este o consecinţă a colectării. Avem o colectare bună, putem să avem o industrie de reciclare la fel de bună. Nu avem colectare bună, nu avem materiale de calitate, cantităţi, industria de reciclare este o consecinţă şi atunci, într-adevăr, trebuie foarte mare atenţie în zona aceasta de colectare (...) Problema la noi este legislaţia subsecventă, pentru că nu găsim drumul şi încercăm întotdeauna să rezolvăm probleme mici care sunt ba într-un judeţ, ba la o firmă, ba la un om şi cred că de asta nici nu e perfectă. Probabil că va trebui să modificăm din nou aceste legislaţii, că normele şi ordinele de ministru pot să se succeadă. SGR-ul este absolut o revoluţie, aşa cum privim noi lucrurile. Responsabilitatea producătorului este la producător şi aceasta este o instituţie în Uniunea Europeană. Răspunderea extinsă a producătorului, organizaţiile de transfer de responsabilitate sunt o instituţie care la noi nu a fost respectată. S-a mutat responsabilitatea de la producător la OIREP, de la OIREP la colector şi am ajuns de la răspunderea extinsă la răspunderea "e stinsă" şi cred că trebuie să analizăm şi să ducem în zona de simplicitate toată această complicaţie pe care ne-am făcut-o în legislaţie", a explicat specialistul.

În viziunea lui Damov, "Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla" într-un mod "puţin dezechilibrat".

"Pe de altă parte, vreau să spun că se anunţă nori negri şi în zona de reciclare. Şi aici n-avem nimic de spus în România, dar Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla şi este şi puţin dezechilibrat. Dacă vă uitaţi, avem 70-80% colectare - reciclare. Peste acest fenomen, apare importul din lumea întreagă. Europa nu şi-a dat seama că intră într-o competiţie globală, iar în competiţia globală, astăzi, vedem foarte multe materiale reciclate care vin din India, din China, din Indonezia, din Egipt, din Turcia. Sunt o grămadă de locuri în care nu se respectă condiţiile de mediu, apa spălată se dă în oceane. Noi aici suntem controlaţi, să vedem dacă are calitatea de lacrimi de prinţesă. Am văzut locuri în care 90% din plasticul reciclat s-a adus din afara Uniunii Europene, iar acesta nu mai este o problemă a noastră, ci e o problemă europeană", a menţionat Constantin Damov.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1273 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...