ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Damov (Coaliţia pentru Economia Circulară): Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie

28 Februarie 2024   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

 
 
Serviciile municipale continuă să rămână o zonă plină de birocraţie, iar în curând o să trecem la trirocraţie şi o să ajungem să fim sătui de raportări, a declarat, miercuri, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară şi al Green Group, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"E greu să decolezi când ai foarte mult balast. Serviciile municipale continuă să rămână o zonă care este plină de birocraţie. Vă spun că o să trecem de la birocraţie la trirocraţie, adică o să fie şi mai multă şi o să ajungem să fim sătui de raportări. Avem, astăzi, o Strategie naţională pentru implementarea economiei circulare, care este transversală la toate ministerele. Avem şi noua Directivă de implementare a rapoartelor de sustenabilitate pe care nu le guvernează nimeni. Ele sunt, de fapt, rapoarte nefinanciare pe care le depunem la o instituţie financiară (...) Din păcate, toate aceste Directive trebuie traduse. Avem o viteză mult prea mică de reacţie nu numai la tarife, dar la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi riscăm să fim depăşiţi de evenimente. Astăzi, cine calculează amprenta de carbon, cine calculează impactul de mediu în aceste rapoarte foarte importante nu se ştie. Ministerul Finanţelor a luat-o puţin înainte şi dat un Ordin de ministru prin care contabilii vor face treaba aceasta. Ferească Dumnezeu! Dacă ne-am mai închide odată într-o cameră să stabilim care sunt direcţiile de activitate, o să vedeţi că aici ne lipsesc auditori pe piaţa aceasta, care ar trebui autorizaţi de Ministerul Finanţelor, de Ministerul Mediului. Fără aceste raportări n-o să mai putem să fim lanţul de aprovizionare al companiilor mari, iar toţi cei mici, dacă nu sunt auditaţi, nu vor mai putea livra. Intrăm într-un joc periculos şi birocraţia devine imensă, raportarea imensă şi în spate avem o lipsă de guvernare", a afirmat Damov.


Acesta a adăugat că, în privinţa industriei de reciclare din România, una dintre problemele importante este legislaţia subsecventă.

"Industria de reciclare este o consecinţă a colectării. Avem o colectare bună, putem să avem o industrie de reciclare la fel de bună. Nu avem colectare bună, nu avem materiale de calitate, cantităţi, industria de reciclare este o consecinţă şi atunci, într-adevăr, trebuie foarte mare atenţie în zona aceasta de colectare (...) Problema la noi este legislaţia subsecventă, pentru că nu găsim drumul şi încercăm întotdeauna să rezolvăm probleme mici care sunt ba într-un judeţ, ba la o firmă, ba la un om şi cred că de asta nici nu e perfectă. Probabil că va trebui să modificăm din nou aceste legislaţii, că normele şi ordinele de ministru pot să se succeadă. SGR-ul este absolut o revoluţie, aşa cum privim noi lucrurile. Responsabilitatea producătorului este la producător şi aceasta este o instituţie în Uniunea Europeană. Răspunderea extinsă a producătorului, organizaţiile de transfer de responsabilitate sunt o instituţie care la noi nu a fost respectată. S-a mutat responsabilitatea de la producător la OIREP, de la OIREP la colector şi am ajuns de la răspunderea extinsă la răspunderea "e stinsă" şi cred că trebuie să analizăm şi să ducem în zona de simplicitate toată această complicaţie pe care ne-am făcut-o în legislaţie", a explicat specialistul.

În viziunea lui Damov, "Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla" într-un mod "puţin dezechilibrat".

"Pe de altă parte, vreau să spun că se anunţă nori negri şi în zona de reciclare. Şi aici n-avem nimic de spus în România, dar Europa a ridicat foarte mult ambiţia de a recicla şi este şi puţin dezechilibrat. Dacă vă uitaţi, avem 70-80% colectare - reciclare. Peste acest fenomen, apare importul din lumea întreagă. Europa nu şi-a dat seama că intră într-o competiţie globală, iar în competiţia globală, astăzi, vedem foarte multe materiale reciclate care vin din India, din China, din Indonezia, din Egipt, din Turcia. Sunt o grămadă de locuri în care nu se respectă condiţiile de mediu, apa spălată se dă în oceane. Noi aici suntem controlaţi, să vedem dacă are calitatea de lacrimi de prinţesă. Am văzut locuri în care 90% din plasticul reciclat s-a adus din afara Uniunii Europene, iar acesta nu mai este o problemă a noastră, ci e o problemă europeană", a menţionat Constantin Damov.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1909 / 18328
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...