ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FT: UE avertizează cetăţenii britanici asupra efectelor expirării tranziţiei post-Brexit fără acord

10 Iulie 2020   |   MEDIAFAX

Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit, potrivit FT.

 
 
Uniunea Europeană a avertizat, joi, cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord, informează cotidianul Financial Times.

Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale.

În acest context, Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit, potrivit FT.

Documentul, elaborat pentru a ajuta companiile şi cetăţenii să se pregătească de finalul tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020, reflectă poziţia lui Michel Barnier, care a avertizat constant Guvernul Marii Britanii că nu poate "selecta" doar beneficiile apartenenţei la piaţa unică în viitorul acord bilateral.


Bruxellesul avertizează că nu va accepta intenţia Marii Britanii de flexibilitate în privinţa formalităţilor vamale după expirarea perioadei de tranziţie, subliniind că firmele trebuie să se pregătească pentru verificări amănunţite şi "inevitabile perturbări". Cetăţenii britanici sunt avertizaţi să se pregătească de controale amănunţite la frontierele UE şi de pierderea unor drepturi precum recunoaşterea automată a permiselor de conducere auto.

"Nu există spaţiu de acceptare, de amânare, de măsuri de adaptare în anticiparea unui acord care să asigure continuitate. Dacă nu va fi gata acordul, administraţiile publice, companiile şi cetăţenii Uniunii Europene trebuie să ia urgent toate măsurile de pregătire necesare", subliniază documentul Comisiei Europene.

În ultimele săptămâni, Michel Barnier a atras atenţia că vor fi schimbări inevitabile, oferind ca exemplu pierderea de către districtul financiar City of London a drepturilor de acces total pe piaţa comunitară, astfel că va fi necesară procedura de echivalare. Bruxellesul intenţionează să le permită temporar companiilor europene să aibă acces la infrastructura financiară din Londra după încheierea perioadei de tranziţie.

Dar unele sisteme de echivalare nu vor fi disponibile la sfârşitul acestui an, deoarece procedurile europene vor fi în curs de elaborare. În astfel de sectoare, inclusiv în cel al investiţiilor financiare, "Comisia Europeană nu va adopta decizii de echivalare pe termen scurt ori mediu", precizează documentul.

Bruxellesul subliniază că este în interesul ambelor părţi să ajungă la o soluţie negociată privind relaţiile post-Brexit. Viitoarea sesiune de negocieri este programată pe 20 iulie. "Vom continua să lucrăm cu răbdare, respect şi determinare", a subliniat Michel Barnier.

Cancelarul Angela Merkel a prezentat miercuri, în Parlamentul European, priorităţile Preşedinţiei germane a Consiliului UE, liderul de la Berlin avertizând că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Referindu-se la viitoarea relaţie a Uniunii Europene cu Marea Britanie, Angela Merkel a subliniat că va face toate eforturile pentru ajungerea la un acord înainte de expirarea tranziţiei post-Brexit, dar a atras atenţia că UE trebuie să se pregătească pentru scenariul lipsei unui tratat începând de la 1 ianuarie 2021. "Progresele în negocieri au fost mici, ca să o spun diplomatic. Am convenit cu Marea Britanie să accelerăm ritmul negocerilor. Voi continua să pledez pentru o soluţie bună, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru posibilitatea scenariului lipsei unui acord", a explicat Angela Merkel.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că nu este lipsit de respect faţă de Uniunea Europeană, exprimând speranţa că va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind relaţiile post-Brexit. "Nu sunt lipsit de respect faţă de Michel sau faţă de sistemul UE pe care îl cunosc bine şi îl înţeleg. Nu cred că este corect să continuăm pornind de la premisa că va continua să arbitreze Curtea de Justiţie a UE în Marea Britanie sau că trebuie să respectăm reglementările europene deşi noi am ieşit din UE sau că trebuie să cedăm din cotele noastre de peşte", a declarat Boris Johnson. Premierul Marii Britanii a subliniat că a avut "conversaţii foarte bune cu prieteni şi colegi din UE", declarându-se "puţin mai optimist" decât negociatorul UE Michel Barnier în privinţa ajungerii la un acord asupra relaţiilor post-Brexit în lunile următoare.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit.

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15079 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...