ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Munca în echipă este cel mai important ingredient pentru dezvoltare,consideră liderii executivi din România(Barometru)

29 Martie 2023   |   Agerpres

Barometrul de specialitate relevă faptul că 93% dintre liderii români consideră că munca în echipă/camaraderia reprezintă principalul ingredient pentru atragerea talentelor, iar ierarhia continuă cu calitatea membrilor echipei (89%) şi oportunităţile de avansare (83%).

 
 
Majoritatea liderilor executivi români consideră că munca în echipă sau camaraderia, calitatea membrilor echipei şi oportunităţile de avansare sunt cele mai importante ingrediente pentru atragerea celor mai buni oameni în organizaţia lor, reiese din rezultatele Barometrului Mazars C-Suite, publicat miercuri.
 
La nivel internaţional, în ciuda instabilităţii economice, a preţului energiei în creştere şi a tensiunilor geopolitice, liderii sunt optimişti în ceea ce priveşte creşterea viitoare a companiilor lor: 86% au o perspectivă pozitivă (28% sunt foarte optimişti) pentru creştere în 2023. În acest sens, 89% dintre liderii C-suite din România au o perspectivă pozitivă de creştere în acest an, în timp ce mai mult de jumătate (57%) se declară încrezători că datele lor sunt "complet" protejate.
 
Potrivit sursei citate, transformarea digitală a companiei şi implementarea unei noi strategii de sustenabilitate sau chiar revizuită sunt principalele priorităţi strategice ale respondenţilor, în următorii trei-cinci ani. Totodată, opt din zece companii fie elaborează în prezent un raport de sustenabilitate, fie intenţionează să facă acest lucru.
 
Barometrul de specialitate relevă faptul că 93% dintre liderii români consideră că munca în echipă/camaraderia reprezintă principalul ingredient pentru atragerea talentelor, iar ierarhia continuă cu calitatea membrilor echipei (89%) şi oportunităţile de avansare (83%).
 
În plus, liderii chestionaţi sunt cei mai încrezători în gestionarea tehnologiile emergente (54% foarte încrezători) şi cel mai puţin încrezători în capacitatea de a face faţă instabilităţii geopolitice (23% foarte încrezători), preţurilor/penuriei de energie (27%), deficitului de resurse umane (32%) şi tendinţelor economice (33%), acestea fiind considerate, totodată, şi principalele obstacole în calea creşterii.
 
Mazars Confidence Index (procentul mediu de "foarte încrezător" în toate tendinţele) se află la 37%, într-o uşoară scădere faţă de barometrul precedent (44%), dar în creştere faţă de 2020 (32%).
 
Conform raportului, implementarea unei noi strategii de sustenabilitate sau chiar revizuită se află pe locul al doilea pe lista priorităţilor strategice ale liderilor C-suite pentru următorii trei-cinci ani, iar peste două treimi (68%) intenţionează să crească investiţiile în iniţiative de sustenabilitate în anul următor. În acest context, majoritatea companiilor (65%) elaborează un raport de sustenabilitate, însă recunosc faptul că urmărirea şi calitatea datelor reprezintă provocări, în timp ce puţin peste o treime (36%) se simt complet pregătiţi pentru noile cerinţe de raportare ESG.
 
În ceea ce priveşte resursa umană, un sfert dintre respondenţi susţin că o strategie nouă sau revizuită de atragere şi păstrare a oamenilor valoroşi reprezintă o prioritate strategică, iar aproape o treime (28%) au identificat imposibilitatea de a atrage o forţă de muncă calificată ca fiind un obstacol în calea dezvoltării propriilor companii.
 
Pe de altă parte, directorii executivi din România erau optimişti în ceea ce priveşte viitorul afacerilor lor, iar în cadrul cercetării din acest an, deşi recunosc provocările semnificative cu care se confruntă ţara noastră, dar şi întreaga lume, aceştia îşi menţin poziţia, 89% având o perspectivă pozitivă pentru viitor (14% sunt foarte optimişti, 14% sunt optimişti, iar 61% sunt uşor optimişti).
 
Întrebaţi care vor fi cele mai importante surse de creştere în 2023, liderii C-suite din ţara noastră au menţionat creşterea organică (43%), activitatea de M&A (36%) şi alianţele strategice/ joint ventures cu terţi (11%).
 
La capitolul priorităţi strategice pentru afacere, în următorii trei-cinci ani, executivii din România au ales introducerea unei noi categorii de produse sau servicii (36% - faţă de locul patru la nivel global), urmată îndeaproape de transformarea IT/ tehnologică a companiei lor (29%) şi implementarea unei noi strategii de sustenabilitate sau chiar revizuită (29%). La nivel global, primul loc este ocupat de transformarea IT/tehnologică a companiei.
 
Pe segmentul sustenabilităţii, 43% dintre respondenţi au bugetat, deja, costurile de implementare a unei astfel de strategii şi de raportare, în timp ce 29% intenţionează să facă acest lucru la următoarea revizuire a bugetului. În plus, majoritatea companiilor (46%) elaborează deja un raport de sustenabilitate, iar alte 36% intenţionează să o facă în următoarele 12 luni, ceea ce înseamnă că opt din zece companii fie elaborează în prezent un raport, fie intenţionează să o facă.
 
Referitor la gradul de pregătire pentru raportarea ESG, cercetarea Mazars arată că numai 14% dintre cei intervievaţi declară că sunt complet pregătiţi, iar 54% menţionează că sunt în mare parte pregătiţi.
 
Nu în ultimul rând, marea majoritate a liderilor (90%) afirmă că egalitatea de gen şi promovarea femeilor se află pe agenda de top a managementului organizaţiei lor - 43% consideră că aceasta se află în top trei priorităţi, iar 29% sunt de părere că se află în top cinci priorităţi.
 
"Pentru a avansa în acest sens, aproximativ jumătate dintre respondenţi (46%) susţin că au un program dedicat genului, egalităţii şi sexismului. Însă, în ciuda investiţiilor şi a angajamentului, nu există progrese reale în ceea ce priveşte echilibrul între femei şi bărbaţi la nivel de conducere. Numai 21% dintre lideri se pot lăuda cu peste 30% de femei în rândul celor mai importante persoane care iau decizii strategice", se precizează în raport.
 
Barometrul Mazars C-suite a fost conceput şi realizat de GQR Research, în colaborare cu Mazars, iar datele au fost adunate prin intermediul unui chestionar online, în perioada noiembrie - 14 decembrie 2022, de la un eşantion de 832 de respondenţi din 27 de ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3528 / 16808
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...