ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste jumătate dintre antreprenori spun că în România este mai solicitant ca oricând să-şi dezvolte afacerile (sondaj)

12 Noiembrie 2024   |   Agerpres

94% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că resimt o nevoie acută de direcţie şi ghidare în business şi doresc să colaboreze cu specialişti externi pentru a supravieţui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurenţă în creştere.

 
 
Aproape 54% dintre oamenii de afaceri susţin că în prezent în România este mai solicitant ca oricând să îşi crească business-urile, printre obstacole aflându-se contextul economic, impredictibilitatea şi lipsa de educaţie continuă, arată un sondaj realizat în Grupul micilor antreprenori din România, cu peste 51.000 de membri.

Doar 15% dintre antreprenori consideră că este mai uşor decât în alte perioade să dezvolte o afacere.

În aceste condiţii, 94% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că resimt o nevoie acută de direcţie şi ghidare în business şi doresc să colaboreze cu specialişti externi pentru a supravieţui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurenţă în creştere, relevă sondajul publicat marţi de Monasi.ro, companie de training şi coaching de business.


"Comparativ cu începutul anilor '90 sau 2000, când concurenţa era mai redusă şi mediul de afaceri mai previzibil, astăzi antreprenorii se confruntă cu o presiune mult mai mare. În plus faţă de intensificarea competiţiei, există incertitudini economice şi presiuni fiscale semnificative, care fac gestionarea şi creşterea unei afaceri mult mai solicitante. Conform studiului nostru, 47% dintre antreprenori spun că mediul economic şi fiscal este puţin avantajos. Totodată, cei mai mulţi antreprenori, aproape 4 din 10, punctează că lipsa de educaţie şi apelarea la consultanţă în business îi împiedică de asemenea să îşi crească afacerile, la care se adaugă în opinia lor lipsa de viziune şi lipsa de resurse financiare. Din păcate, vremurile în care business-urile creşteau din inerţie, pe termen lung, au apus. Acum, fără a acţiona strategic, fără a avea toate lucrurile puse la punct în afacere şi fără a avea un plan eficient cele mai multe IMM-uri încep să stagneze, iar unele să dispară în primii ani de existenţă", explică Mona Bardos, consultant de business, creator al acestei comunităţi de antreprenori şi fondator Monasi.ro, citată în comunicat.

De asemenea, aproape 6 din 10 antreprenori anticipează un viitor impredictibil.

Lipsa de educaţie antreprenorială şi lipsa de informaţie corectă, la care se adaugă lipsa de predictibilitate, împiedică IMM-urile să se dezvolte. Întrebaţi cum anticipează viitorul apropiat pentru antreprenoriatul românesc, aproape 60% dintre antreprenori consideră că va fi unul impredictibil, dar vor reuşi să jongleze cu provocările apărute, iar peste 20% cred că va fi "destul de sumbru", cu taxe şi impozite mai mari şi cu mai multe închideri de firme.

În acelaşi timp, sunt din ce în ce mai multe IMM-uri care după primii 2-3 ani de activitate se blochează şi nu reuşesc să scaleze. Din acest motiv, tot mai mulţi antreprenori apelează la consultanţă de business pentru redresarea afacerii.

"Mulţi români intră în antreprenoriat, dar nu reuşesc să continue să pedaleze în business, adică să crească. Principalele motive care blochează creşterea afacerilor sunt lipsa de obiective şi de viziune în business şi, bineînţeles, lipsa de execuţie. În plus, concurenţa este tot mai mare în toate domeniile. Din aceste motive, apare stagnarea, plafonarea, din care mulţi antreprenori nu mai pot ieşi şi nu mai pot creşte business-ul, ceea ce poate duce la scăderi masive. Aici intervine rolul unui business coach care oferă mai multă clarificare pentru creşterea afacerilor", a explicat Mona Bardos.

Deşi în România mulţi antreprenori încă fac business în mod intuitiv, creşte numărul celor care apelează la ajutorul unui specialist, având în vedere că de la an la an tot mai multe firme intră în insolvenţă. Spre exemplu, în primele nouă luni din 2024, numărul insolvenţelor a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor ONRC.

Monasi.ro este o firmă specializată în traininguri de abilităţi de la comunicare eficientă şi asertivă sau vânzări până la negociere, tehnici de influenţă etică sau antreprenoriat şi coaching de business.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1368 / 19330
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...