
Peste jumătate dintre antreprenori spun că în România este mai solicitant ca oricând să-şi dezvolte afacerile (sondaj)
12 Noiembrie 2024
Agerpres94% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că resimt o nevoie acută de direcţie şi ghidare în business şi doresc să colaboreze cu specialişti externi pentru a supravieţui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurenţă în creştere.
Aproape 54% dintre oamenii de afaceri susţin că în prezent în România este mai solicitant ca oricând să îşi crească business-urile, printre obstacole aflându-se contextul economic, impredictibilitatea şi lipsa de educaţie continuă, arată un sondaj realizat în Grupul micilor antreprenori din România, cu peste 51.000 de membri.
Doar 15% dintre antreprenori consideră că este mai uşor decât în alte perioade să dezvolte o afacere.
În aceste condiţii, 94% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că resimt o nevoie acută de direcţie şi ghidare în business şi doresc să colaboreze cu specialişti externi pentru a supravieţui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurenţă în creştere, relevă sondajul publicat marţi de Monasi.ro, companie de training şi coaching de business.
Doar 15% dintre antreprenori consideră că este mai uşor decât în alte perioade să dezvolte o afacere.
În aceste condiţii, 94% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că resimt o nevoie acută de direcţie şi ghidare în business şi doresc să colaboreze cu specialişti externi pentru a supravieţui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurenţă în creştere, relevă sondajul publicat marţi de Monasi.ro, companie de training şi coaching de business.
"Comparativ cu începutul anilor '90 sau 2000, când concurenţa era mai redusă şi mediul de afaceri mai previzibil, astăzi antreprenorii se confruntă cu o presiune mult mai mare. În plus faţă de intensificarea competiţiei, există incertitudini economice şi presiuni fiscale semnificative, care fac gestionarea şi creşterea unei afaceri mult mai solicitante. Conform studiului nostru, 47% dintre antreprenori spun că mediul economic şi fiscal este puţin avantajos. Totodată, cei mai mulţi antreprenori, aproape 4 din 10, punctează că lipsa de educaţie şi apelarea la consultanţă în business îi împiedică de asemenea să îşi crească afacerile, la care se adaugă în opinia lor lipsa de viziune şi lipsa de resurse financiare. Din păcate, vremurile în care business-urile creşteau din inerţie, pe termen lung, au apus. Acum, fără a acţiona strategic, fără a avea toate lucrurile puse la punct în afacere şi fără a avea un plan eficient cele mai multe IMM-uri încep să stagneze, iar unele să dispară în primii ani de existenţă", explică Mona Bardos, consultant de business, creator al acestei comunităţi de antreprenori şi fondator Monasi.ro, citată în comunicat.
De asemenea, aproape 6 din 10 antreprenori anticipează un viitor impredictibil.
Lipsa de educaţie antreprenorială şi lipsa de informaţie corectă, la care se adaugă lipsa de predictibilitate, împiedică IMM-urile să se dezvolte. Întrebaţi cum anticipează viitorul apropiat pentru antreprenoriatul românesc, aproape 60% dintre antreprenori consideră că va fi unul impredictibil, dar vor reuşi să jongleze cu provocările apărute, iar peste 20% cred că va fi "destul de sumbru", cu taxe şi impozite mai mari şi cu mai multe închideri de firme.
În acelaşi timp, sunt din ce în ce mai multe IMM-uri care după primii 2-3 ani de activitate se blochează şi nu reuşesc să scaleze. Din acest motiv, tot mai mulţi antreprenori apelează la consultanţă de business pentru redresarea afacerii.
"Mulţi români intră în antreprenoriat, dar nu reuşesc să continue să pedaleze în business, adică să crească. Principalele motive care blochează creşterea afacerilor sunt lipsa de obiective şi de viziune în business şi, bineînţeles, lipsa de execuţie. În plus, concurenţa este tot mai mare în toate domeniile. Din aceste motive, apare stagnarea, plafonarea, din care mulţi antreprenori nu mai pot ieşi şi nu mai pot creşte business-ul, ceea ce poate duce la scăderi masive. Aici intervine rolul unui business coach care oferă mai multă clarificare pentru creşterea afacerilor", a explicat Mona Bardos.
Deşi în România mulţi antreprenori încă fac business în mod intuitiv, creşte numărul celor care apelează la ajutorul unui specialist, având în vedere că de la an la an tot mai multe firme intră în insolvenţă. Spre exemplu, în primele nouă luni din 2024, numărul insolvenţelor a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor ONRC.
Monasi.ro este o firmă specializată în traininguri de abilităţi de la comunicare eficientă şi asertivă sau vânzări până la negociere, tehnici de influenţă etică sau antreprenoriat şi coaching de business.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1492 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...