
România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului (raport)
15 Octombrie 2024
AgerpresPotrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului, dar şi de stimulente financiare pentru producătorii de biogaz care să conducă la dezvoltarea acestui sector în ţara noastră, conform unui raport al EPG (Energy Policy Group).
Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
"Chiar şi atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu uşurinţă vor avea nevoie de gaz", se mai precizează în document.
Totodată, accesul la piaţa internaţională poate creşte competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condiţiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.
Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
"Chiar şi atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu uşurinţă vor avea nevoie de gaz", se mai precizează în document.
Totodată, accesul la piaţa internaţională poate creşte competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condiţiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.
"Pentru a dezvolta sectorul biogazului în România şi pentru a începe producţia biometanului, recomandăm: un cadru de reglementare unificat favorabil dezvoltării biogazului şi a biometanului, stimulente financiare pentru producătorii de biogaz, diferenţiate în funcţie de tipul de materie primă, pentru a stimula sursele neexploatate sau insuficient exploatate, un sistem de garanţii de origine pentru a permite comerţul transfrontalier şi sisteme mai bune de gestionare a deşeurilor la staţiile de epurare pentru a asigura o aprovizionare constantă cu materii prime", se menţionează în raportul EPG.
Potrivit documentului, producţia de biogaz este încă prea costisitoare din punct de vedere al cheltuielilor de capital (CAPEX) pentru a fi viabilă din punct de vedere comercial şi necesită economii de scară.
"Ţările care şi-au dezvoltat cu succes producţia de biogaz şi biometan au oferit stimulente specifice printr-un cadru de reglementare clar şi o strategie coerentă. Aceste stimulente pot fi continue, cum ar fi tariful de alimentare, sau pot fi bazate pe CAPEX, precum subvenţii pentru materiale, beneficii fiscale sau plafoane pentru tarifele de conectare la reţea", mai arată studiul.
Conform EPG, se estimează că biogazul şi biometanul vor juca un rol important în decarbonizarea României, deşi unul mai limitat decât cel anticipat de unele scenarii.
"Materiile prime comune, precum culturile energetice şi lemnul, alături de reziduurile din lemn, au fost excluse de RED III, în majoritatea circumstanţelor. Proiecţiile existente privind potenţialul României în materie de biogaz şi biometan se bazează pe aceste materii prime, prin urmare este necesară evaluarea unor traiectorii mai modeste. Politicile viitoare ar trebui să ia în considerare utilizarea optimă a acestei resurse pentru a maximiza potenţialul său în sectoarele greu de decarbonizat", se mai precizează în document.
Totodată, opţiunile de materii prime rămase se axează, în mare măsură, pe deşeuri, inclusiv reziduurile din culturi, gunoiul de grajd, fracţiunea organică a deşeurilor solide municipale şi nămolul din apele reziduale.
"Apele reziduale reprezintă o resursă insuficient exploatată, deoarece beneficiază de standarde de durabilitate mai reduse, de o reducere semnificativă a nămolului şi de rentabilitate dacă sunt utilizate la scară largă. Maximizarea utilizării apelor reziduale va necesita stimularea gestionării acestora pentru a asigura aprovizionarea constantă", precizează raportul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1692 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...