
Sondaj RoCoach: În ochii angajaților din România un „lider bun” nu e neapărat carismatic, ci consecvent, prezent, uman și predictibil
27 Mai 2025
BizLawyerDatele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.
Într-o piață a muncii aflată într-o continuă transformare, unde competiția pentru atragerea și păstrarea talentelor devine tot mai intensă, leadershipul de calitate se conturează ca un adevărat avantaj strategic. Nu mai este suficient să „fii șef”, să ai o funcție de conducere, ci contează cum te raportezi la oameni și cum construiești o relație bazată pe încredere, claritate și respect. Profilul liderului ideal, văzut de echipă, este al unei persoane consecvente, integre, capabile să înțeleagă și să susțină oamenii din jur, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Angajații nu mai sunt impresionați de autoritatea formală sau carisma personală, ceea ce contează cu adevărat este caracterul liderului și coerența dintre ceea ce spune și ceea ce face.
Studiul arată clar că există diferențe mari între felul în care se văd managerii și modul în care îi percep angajații. De exemplu, mai bine de jumătate dintre lideri (53,7%) cred că sunt foarte etici, dar doar unul din patru angajați (27,4%) este de acord cu aceasta afirmație. Aproape jumătate dintre manageri (49,2%) spun că sunt empatici, însă angajații simt altceva: cei mai mulți (48,8%) spun că empatia șefilor lor e doar „așa și așa”.
La fel este și când vine vorba de flexibilitate, 40% dintre manageri cred despre ei că sunt foarte adaptabili, în timp ce doar 23% dintre angajați confirmă acest lucru. Mai mult, două treimi dintre lideri spun că își asumă deciziile, în timp ce doar 3 din 10 angajați simt cu adevărat acest lucru. Iar când vine vorba de viziune și direcție clară, 52% dintre manageri cred că sunt buni la asta, dar doar un sfert dintre angajați simt că au parte de o direcție bine conturată din partea lor, conform sondajului RoCoach.
Datele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.
Diferențele dintre cum se văd liderii și cum sunt percepuți de angajați nu țin doar de imagine, ci au un impact direct asupra motivației și încrederii în echipă. De exemplu, doar 36% dintre angajații români spun că primesc sprijinul de care au nevoie din partea managerului direct, în timp ce 68% dintre lideri sunt convinși că oferă tot suportul necesar, mai arată datele sondajuui RoCoach. La fel, doar 30,1% dintre angajați simt că există o comunicare deschisă și transparentă, comparativ cu 56,7% dintre manageri care cred că stau foarte bine la acest capitol.
Când vine vorba de luarea deciziilor, doar 19,6% dintre angajați sunt complet de acord că managerul lor gândește critic și ia decizii bine fundamentate. În schimb, 26,8% dintre lideri cred despre ei înșiși că fac acest lucru. Diferența dintre cum se văd managerii și cum sunt percepuți de echipele lor duce adesea la frustrare și neîncredere. În timp, aceste percepții pot afecta motivația angajaților, dorința de implicare și chiar decizia de a rămâne sau nu într-o companie.
„Oamenii nu pleacă din companii, ci de lângă lideri în care nu mai au încredere. Nu e vorba doar de performanță, ci de cum te simți în prezența celui care te conduce. Dacă managerul tău te inspiră, te respectă și te tratează cu integritate, e mult mai probabil să rămâi, să te implici și să te dezvolți. Într-o piață a muncii tot mai competitivă, diferența dintre un lider bun și unul slab nu mai este un detaliu, ci este un factor decisiv în reușita unei organizații”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.
Pentru a diminua aceste discrepanțe, adaugă Mihai Stănescu, companiile trebuie să își sprijine liderii în procesul de reconectare cu echipele, prin programe de dezvoltare reală a leadershipului, care să includă ascultare activă, feedback autentic și asumarea responsabilității ca practică, nu doar intenție.
Cu o experiență de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training și peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizațional și de tranziție s-a concretizat în colaborările cu peste 25 de clienți corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste inițiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniați la nevoile echipelor lor și mai adaptați provocărilor actuale din mediul de business.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 418 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...