ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj RoCoach: În ochii angajaților din România un „lider bun” nu e neapărat carismatic, ci consecvent, prezent, uman și predictibil

27 Mai 2025   |   BizLawyer

Datele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.

 
 
Într-o piață a muncii aflată într-o continuă transformare, unde competiția pentru atragerea și păstrarea talentelor devine tot mai intensă, leadershipul de calitate se conturează ca un adevărat avantaj strategic. Nu mai este suficient să „fii șef”, să ai o funcție de conducere, ci contează cum te raportezi la oameni și cum construiești o relație bazată pe încredere, claritate și respect. Profilul liderului ideal, văzut de echipă, este al unei persoane consecvente, integre, capabile să înțeleagă și să susțină oamenii din jur, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Angajații nu mai sunt impresionați de autoritatea formală sau carisma personală, ceea ce contează cu adevărat este caracterul liderului și coerența dintre ceea ce spune și ceea ce face.


Studiul arată clar că există diferențe mari între felul în care se văd managerii și modul în care îi percep angajații. De exemplu, mai bine de jumătate dintre lideri (53,7%) cred că sunt foarte etici, dar doar unul din patru angajați (27,4%) este de acord cu aceasta afirmație. Aproape jumătate dintre manageri (49,2%) spun că sunt empatici, însă angajații simt altceva: cei mai mulți (48,8%) spun că empatia șefilor lor e doar „așa și așa”.

La fel este și când vine vorba de flexibilitate, 40% dintre manageri cred despre ei că sunt foarte adaptabili, în timp ce doar 23% dintre angajați confirmă acest lucru. Mai mult, două treimi dintre lideri spun că își asumă deciziile, în timp ce doar 3 din 10 angajați simt cu adevărat acest lucru. Iar când vine vorba de viziune și direcție clară, 52% dintre manageri cred că sunt buni la asta, dar doar un sfert dintre angajați simt că au parte de o direcție bine conturată din partea lor, conform sondajului RoCoach.

Datele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.

Diferențele dintre cum se văd liderii și cum sunt percepuți de angajați nu țin doar de imagine, ci au un impact direct asupra motivației și încrederii în echipă. De exemplu, doar 36% dintre angajații români spun că primesc sprijinul de care au nevoie din partea managerului direct, în timp ce 68% dintre lideri sunt convinși că oferă tot suportul necesar, mai arată datele sondajuui RoCoach. La fel, doar 30,1% dintre angajați simt că există o comunicare deschisă și transparentă, comparativ cu 56,7% dintre manageri care cred că stau foarte bine la acest capitol.

Când vine vorba de luarea deciziilor, doar 19,6% dintre angajați sunt complet de acord că managerul lor gândește critic și ia decizii bine fundamentate. În schimb, 26,8% dintre lideri cred despre ei înșiși că fac acest lucru. Diferența dintre cum se văd managerii și cum sunt percepuți de echipele lor duce adesea la frustrare și neîncredere. În timp, aceste percepții pot afecta motivația angajaților, dorința de implicare și chiar decizia de a rămâne sau nu într-o companie.

„Oamenii nu pleacă din companii, ci de lângă lideri în care nu mai au încredere. Nu e vorba doar de performanță, ci de cum te simți în prezența celui care te conduce. Dacă managerul tău te inspiră, te respectă și te tratează cu integritate, e mult mai probabil să rămâi, să te implici și să te dezvolți. Într-o piață a muncii tot mai competitivă, diferența dintre un lider bun și unul slab nu mai este un detaliu, ci este un factor decisiv în reușita unei organizații”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.

Pentru a diminua aceste discrepanțe, adaugă Mihai Stănescu, companiile trebuie să își sprijine liderii în procesul de reconectare cu echipele, prin programe de dezvoltare reală a leadershipului, care să includă ascultare activă, feedback autentic și asumarea responsabilității ca practică, nu doar intenție.

Cu o experiență de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training și peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizațional și de tranziție s-a concretizat în colaborările cu peste 25 de clienți corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste inițiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniați la nevoile echipelor lor și mai adaptați provocărilor actuale din mediul de business.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 28 / 19183
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...