
CIEH Soda, în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor pentru termocentrala din incinta fabricii de la Râmnicu Vâlcea
16 Septembrie 2021
AgerpresCIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.
CIECH Soda România anunţă că este în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor necesare pentru începerea construirii unei termocentrale în cogenerare de înaltă eficienţă în incinta fabricii de sodă calcinată din Râmnicu Vâlcea, împreună cu un partener, la exact doi ani după ce fabrica de sodă calcinată a intrat în stand-by, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Factorii de decizie trebuie să ia urgent deciziile necesare pentru concretizarea cu succes a proiectului său energetic, în caz contrar pierzându-se nu numai o componentă importantă a forţei economice a regiunii, ci şi şansa de a avea o nouă sursă de energie eficientă şi cu emisii reduse pentru regiune şi pentru România.
Acest proiect energetic matur, cu un impact substanţial asupra decarbonizării, poate ajuta România să îşi atingă obiectivele de mediu şi să-şi crească producţia proprie de energie electrică. Centrala în cogenerare de înaltă eficienţă, care foloseşte gazele naturale drept combustibil, va reduce emisiile de CO2 cu 51% faţă de fostul furnizor de energie, o reducere suplimentară fiind asigurată de capacitatea "hydrogen ready" a centralei, adică posibilitatea de a produce energie pe baza unui amestec de gaze naturale şi hidrogen în proporţie de până la 30%", se menţionează în comunicat.
CIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.
"Avem nevoie de decizii: ca noul bonus pentru cogenerare, care urmează să fie introdus în România, să fie disponibil pentru noile investiţii în cogenerarea de înaltă eficienţă, ca alocarea resurselor financiare pentru proiectul nostru energetic să fie inclusă în Fondul de Modernizare (10 D) şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi asigurarea funcţionării pe termen lung a carierei de calcar a SNS Salrom. Avem un exemplu clar de proiect care aduce numai beneficii tuturor părţilor implicate: un proiect la cheie, ecologic, matur, care poate genera creştere economică pentru întreg ecosistemul de companii din Vâlcea. Odată cu iniţierea proiectului, construcţia noii centrale în cogenerare şi reluarea producţiei de sodă vor avea un efect pozitiv asupra a peste 4400 de persoane şi locuri de muncă suplimentare. Credem că avem toate motivele să sperăm la includerea proiectului în PNRR şi să fim optimişti că, în următorii trei ani, vom contribui la atingerea atât a obiectivelor de mediu, cât şi a celor economice la nivelul întregului judeţ", a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.
De asemenea, CIECH Soda România a solicitat producătorilor echipamentelor termocentralei ca acestea să fie pregătite pentru a susţine integrarea hidrogenului, alături de gazele naturale, deoarece acest combustibil va fi utilizat tot mai mult în cadrul procesului de migrare către surse de energie verde.
Construirea propriei surse de energie, reprezentată de centrala în cogenerare de înaltă eficienţă (care să producă energie termică şi energie electrică), care foloseşte gazele naturale drept combustibil şi cu o capacitate maximă instalată de 230 MW pentru energia electrică şi o putere termică de 260 MW pentru abur industrial, va permite repornirea producţiei de sodă calcinată şi va majora capacitatea de producţie a sodei cu 30% în faza finală.
Proiectul construcţiei unei noi centrale termoelectrice, împreună cu un partener, în incinta fabricii de sodă calcinată a companiei a fost iniţiat ca urmare a faptului că, în ultimii ani, furnizorul local, aflat în insolvenţă, nu a reuşit să ofere condiţii economice viabile pentru aburul industrial furnizat, un element vital în procesul de producere a sodei, ceea ce a forţat oprirea producţiei la CIECH Soda România.
Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică, prezent în peste 80 de ţări şi care a înregistrat, în 2020, venituri echivalente cu 70 milioane de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acţiuni CIECH a fost achiziţionat de KI Chemistry, o companie aparţinând celui mai mare fond de investiţii privat polonez, Kulczyk Investments.
CIECH Soda România, o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată până în septembrie 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2006, CIECH a transformat fosta întreprindere de stat într-o companie competitivă, a cărei activitate se bazează pe principiile economiei pe piaţă. La 17 septembrie 2019, ora 20:00, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunţării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la preţuri şi în cantităţi sustenabile. În prezent, principalele linii de producţie a sodei calcinate ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania îşi va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală, care poate produce energie şi electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă. Linia de producţie de silicaţi este încă operaţională şi produce silicaţi lichizi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3945 / 8828 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...