ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CIEH Soda, în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor pentru termocentrala din incinta fabricii de la Râmnicu Vâlcea

16 Septembrie 2021   |   Agerpres

CIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.

 
 
CIECH Soda România anunţă că este în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor necesare pentru începerea construirii unei termocentrale în cogenerare de înaltă eficienţă în incinta fabricii de sodă calcinată din Râmnicu Vâlcea, împreună cu un partener, la exact doi ani după ce fabrica de sodă calcinată a intrat în stand-by, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
 
"Factorii de decizie trebuie să ia urgent deciziile necesare pentru concretizarea cu succes a proiectului său energetic, în caz contrar pierzându-se nu numai o componentă importantă a forţei economice a regiunii, ci şi şansa de a avea o nouă sursă de energie eficientă şi cu emisii reduse pentru regiune şi pentru România.
Acest proiect energetic matur, cu un impact substanţial asupra decarbonizării, poate ajuta România să îşi atingă obiectivele de mediu şi să-şi crească producţia proprie de energie electrică. Centrala în cogenerare de înaltă eficienţă, care foloseşte gazele naturale drept combustibil, va reduce emisiile de CO2 cu 51% faţă de fostul furnizor de energie, o reducere suplimentară fiind asigurată de capacitatea "hydrogen ready" a centralei, adică posibilitatea de a produce energie pe baza unui amestec de gaze naturale şi hidrogen în proporţie de până la 30%", se menţionează în comunicat.
 
CIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.
 
"Avem nevoie de decizii: ca noul bonus pentru cogenerare, care urmează să fie introdus în România, să fie disponibil pentru noile investiţii în cogenerarea de înaltă eficienţă, ca alocarea resurselor financiare pentru proiectul nostru energetic să fie inclusă în Fondul de Modernizare (10 D) şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi asigurarea funcţionării pe termen lung a carierei de calcar a SNS Salrom. Avem un exemplu clar de proiect care aduce numai beneficii tuturor părţilor implicate: un proiect la cheie, ecologic, matur, care poate genera creştere economică pentru întreg ecosistemul de companii din Vâlcea. Odată cu iniţierea proiectului, construcţia noii centrale în cogenerare şi reluarea producţiei de sodă vor avea un efect pozitiv asupra a peste 4400 de persoane şi locuri de muncă suplimentare. Credem că avem toate motivele să sperăm la includerea proiectului în PNRR şi să fim optimişti că, în următorii trei ani, vom contribui la atingerea atât a obiectivelor de mediu, cât şi a celor economice la nivelul întregului judeţ", a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.
 
De asemenea, CIECH Soda România a solicitat producătorilor echipamentelor termocentralei ca acestea să fie pregătite pentru a susţine integrarea hidrogenului, alături de gazele naturale, deoarece acest combustibil va fi utilizat tot mai mult în cadrul procesului de migrare către surse de energie verde.
 
Construirea propriei surse de energie, reprezentată de centrala în cogenerare de înaltă eficienţă (care să producă energie termică şi energie electrică), care foloseşte gazele naturale drept combustibil şi cu o capacitate maximă instalată de 230 MW pentru energia electrică şi o putere termică de 260 MW pentru abur industrial, va permite repornirea producţiei de sodă calcinată şi va majora capacitatea de producţie a sodei cu 30% în faza finală.
 
Proiectul construcţiei unei noi centrale termoelectrice, împreună cu un partener, în incinta fabricii de sodă calcinată a companiei a fost iniţiat ca urmare a faptului că, în ultimii ani, furnizorul local, aflat în insolvenţă, nu a reuşit să ofere condiţii economice viabile pentru aburul industrial furnizat, un element vital în procesul de producere a sodei, ceea ce a forţat oprirea producţiei la CIECH Soda România.
 
Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică, prezent în peste 80 de ţări şi care a înregistrat, în 2020, venituri echivalente cu 70 milioane de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acţiuni CIECH a fost achiziţionat de KI Chemistry, o companie aparţinând celui mai mare fond de investiţii privat polonez, Kulczyk Investments.
 
CIECH Soda România, o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată până în septembrie 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2006, CIECH a transformat fosta întreprindere de stat într-o companie competitivă, a cărei activitate se bazează pe principiile economiei pe piaţă. La 17 septembrie 2019, ora 20:00, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunţării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la preţuri şi în cantităţi sustenabile. În prezent, principalele linii de producţie a sodei calcinate ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania îşi va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală, care poate produce energie şi electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă. Linia de producţie de silicaţi este încă operaţională şi produce silicaţi lichizi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3064 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...