ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile Reţele Electrice au obţinut credite de 1 miliard de lei de la un consorţiu de bănci condus de BERD

19 Iulie 2024   |   BizLawyer

Potrivit unui comunicat al companiei, fondurile vor fi utilizate pentru refinanţarea şi finanţarea programelor de investiţii ale operatorilor de distribuţie de energie electrică Reţele Electrice Muntenia (REM), Reţele Electrice Banat (REB) şi Reţele Electrice Dobrogea (RED) în zonele lor de activitate, pentru anii 2023 şi 2024.

 
 
Companiile Reţele Electrice, parte a Grupului PPC, au semnat joi contracte de creditare în valoare de un miliard de lei cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania, BCR şi ING Bank România, în cadrul unei finanţări sindicalizate în care BERD a fost liderul de consorţiu.

Potrivit unui comunicat al companiei, fondurile vor fi utilizate pentru refinanţarea şi finanţarea programelor de investiţii ale operatorilor de distribuţie de energie electrică Reţele Electrice Muntenia (REM), Reţele Electrice Banat (REB) şi Reţele Electrice Dobrogea (RED) în zonele lor de activitate, pentru anii 2023 şi 2024.

"Principala noastră preocupare în anii următori este realizarea programelor ambiţioase de investiţii anunţate de către Grupul PPC pentru a asigura rezilienţa reţelelor electrice, prin digitalizare, modernizare şi reconfigurare. Infrastructura pe care o operează companiile Reţele Electrice are rol de vector de creştere economică, de a asigura tranziţia energetică şi competitivitatea economiei. Avem deja cei mai eficienţi operatori de distribuţie din România iar obţinerea de astfel de finanţări, la dobânzi competitive, ne permit să menţinem un nivel redus al costurilor ,în beneficiul final al clienţilor. Necesarul de investiţii în reţele electrice de distribuţie este foarte mare şi de aceea facem eforturi pentru a finanţa aceste investiţii la costuri optime", a declarat Răzvan Popescu, director financiar al companiilor PPC în România, citat în comunicat.


În cadrul consorţiului, BERD va pune la dispoziţie fonduri totale de 500 de milioane de lei, din care 175 de milioane de lei pentru Reţele Electrice Muntenia, 175 milioane de lei pentru Reţele Electrice Banat şi 150 de milioane de lei pentru Reţele Electrice Dobrogea.

Cele trei bănci comerciale vor asigura alte 500 de milioane de lei, în cote egale. Astfel, REM a obţinut de la BT, BCR şi ING credite de 175 de milioane de lei, REB 175 de milioane de lei, iar RED 150 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectelor de investiţii care vor fi finanţate inclusiv cu ajutorul creditelor menţionate este de 1,442 miliarde de lei, din care 575 milioane de lei la Reţele Electrice Muntenia, 465 milioane de lei la Reţele Electrice Banat şi 402 de milioane de lei la Reţele Electrice Dobrogea.

Potrivit comunicatului, programele de investiţii vizează atât modernizarea reţelelor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, reducerea consumului propriu tehnologic şi creşterea eficienţei operaţionale cât şi sporirea capacităţii reţelelor pentru a putea acomoda noi consumatori şi un nivel sporit al consumului în zonele aflate în dezvoltare.

De asemenea, toţi cei trei operatori de distribuţie vor continua instalarea de contoare inteligente şi de sisteme de telecontrol al instalaţiilor, inclusiv de echipamente pentru asigurarea securităţii cibernetice.

În cadrul acordurilor de finanţare este prevăzută posibilitatea majorării valorii împrumuturilor cu încă 500 de milioane de lei, începând cu anul 2025, opţiune neangajantă aflată la dispoziţia companiilor Reţele Electrice.

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie şi deservind circa 3,1 milioane de clienţi. Reţele Electrice dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Infrastructura operată de către cele trei companii Reţele Electrice include 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 678 / 8802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...