
Conducerea Romgaz propune un dividend brut de 3,8 lei ̸ acţiune pentru 2021
29 Martie 2022
AgerpresPlata dividendelor va fi efectuată în lei, numai către acţionarii înregistraţi în Registrul Acţionarilor (ţinut de S.C. Depozitarul Central S.A.) la data de înregistrare stabilită de AGA.
Conducerea Romgaz propune pentru 2021 un dividend brut de 3,8 lei/acţiune, din care 3,62 lei/acţiune aferent rezultatului anului 2021 şi 0,18 lei/acţiune aferent rezultatului reportat, conform unui raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
"În şedinţa din 28 martie 2022, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz S.A. a avizat, în vederea înaintării spre aprobare către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din data de 28 (29) aprilie 2022, următoarele: dividendul brut de 3,80 RON/acţiune, ţinând seama de faptul că dividendele cuvenite acţionarilor, conform propunerii de repartizare a profitului anului 2021, sunt în sumă de 1.395.229.088 RON, iar dividendele cuvenite acţionarilor, conform propunerii de repartizare a rezultatului reportat, sunt în sumă de 69.376.032 RON; dividendele se distribuie acţionarilor proporţional cu cota de participare la capitalul social; capitalul social al societăţii este de 385.422.400 RON, divizat în 385.422.400 acţiuni ordinare, nominative, indivizibile cu o valoare nominală de 1 RON", se menţionează în raport.
De asemenea, Consiliul de Administraţie propune ca plata dividendelor să se facă începând cu data de 27 iulie 2022, ţinând seama de faptul că societatea are obligaţia de a plăti dividendele cuvenite acţionarilor în termen de 60 de zile de la termenul legal de depunere a situaţiilor financiare anuale, iar termenul pentru depunerea situaţiilor financiare anuale ale societăţii este de 150 de zile de la închiderea exerciţiului financiar şi data plăţii dividendelor stabilită de AGA trebuie să fie o zi lucrătoare care este ulterioară cu cel mult 15 zile lucrătoare datei de înregistrare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data Adunării Generale a Acţionarilor de stabilire a dividendelor.
Plata dividendelor va fi efectuată în lei, numai către acţionarii înregistraţi în Registrul Acţionarilor (ţinut de S.C. Depozitarul Central S.A.) la data de înregistrare stabilită de AGA.
Executivul a avizat în şedinţa de vineri o Hotărâre de Guvern privind aprobarea repartizării la bugetul de stat, pentru exerciţiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 50% din profitul contabil al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit.
"Măsura se ia prin derogare de la OUG 3/2022, justificată prin nevoia vitală de investiţii a Societăţii, în contextul unei pieţe a gazelor deficitară în raport cu cererea, la nivel european în următorii ani precum şi pentru atingerea obiectivelor de creştere a portofoliului de resurse şi rezerve de hidrocarburi onshore şi offshore, reducerea emisiilor de carbon, metan şi alte gaze cu minim 10%, declin anual al producţiei de gaze naturale sub 2,5%, extinderea duratei de exploatare a zăcămintelor mature de gaze naturale. Iar decapitalizarea Societăţii, prin distribuirea unei cote procentuale ridicate de dividende ar afecta semnificativ realizarea acestor proiecte strategice, din perspectiva şanselor de finanţare/cofinanţare din surse proprii. Fondurile vor contribui la susţinerea pachetului de măsuri din domeniul energiei pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de creşterea preţurilor", se menţiona într-un comunicat al Guvernului.
Conform OUG 3/2022, "prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome (...) aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, pentru exerciţiul financiar al anului 2021, la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome înfiinţate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minimum 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile legii".
Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare din anul 2013 pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul roman cu o participaţie de 70%.
Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2943 / 8818 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...