ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Finanțelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat

22 Septembrie 2022   |   BizLawyer

• Ministerul Finanțelor (MF) a atras 423,1 milioane lei și 120,6 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), cu trei scadențe diferite, vândute pe piața de capital. Este a noua ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanțelor la bursă în ultimii trei ani. • Prin intermediul celor nouă oferte derulate în ultimii trei ani, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro). • Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de joi, 22 septembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.

 
 
Ministerul Finanțelor (MF) a atras 423,1 milioane lei și, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori însumând puțin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Astfel, valoarea celor nouă runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„A IX-a ofertă de titluri de stat Fidelis, încheiată în 16 septembrie, a oferit investitorilor persoane fizice o alternativă complementară altor investiții în instrumente cu venit fix. Ofertele primare periodice în cadrul Programului Fidelis sunt bine primite atât de către investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage și participanți noi cu fiecare emisiune lansată. Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piața de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanțare al statului roman pentru anul în curs”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.


„Suntem încântați că parteneriatul dintre Ministerul Finanțelor, consorțiul de intermediare și piața de capital a condus la încheierea cu succes a unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Deja, vorbim de 2,7 miliarde de euro, bani pe care doar persoanele fizice i-au plasat în aceste emisiuni, ceea ce dovedește că piața de capital este capabilă să susțină constant oferte de dimensiuni importante. Investiția în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care își doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească și în acțiuni. În contextul luptei băncilor centrale cu inflația, prin majorarea dobânzilor cheie, ceea ce duce la scumpirea banilor, vedem cum din ce în ce mai mulți români caută plasamente mai rentabile pentru banii lor. Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente și cu grad divers de risc, care le pot permite investitorilor să-și protejeze banii de inflație, iar în unele cazuri chiar să obțină randamente peste nivelul inflației”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Vedem că numărul de investitori din piața locală de capital, este în continuare în creștere, ajungând la peste 117.000 la jumătatea acestui an, și ne dorim să le oferim tuturor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-și putea administra portofoliile cât mai eficient și, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investițional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis s-a încheiat cu succes, ceea ce demonstrează că piața de capital este un canal viabil de finanțare atât pentru companiile antreprenoriale, cât și pentru stat, și investitorii pot disloca sume importante de bani atunci când identifică oportunități de investiții. Suntem convinși că investitorii vor fi și mai interesați în IPO-uri precum cele pe care intenționează să le deruleze Fondul Proprietatea la Hidroelectrica și Salrom, ceea ce va atrage sume și mai mari în astfel de oferte. Piața de capital din România s-a poziționat foarte bine în acest an raportat la alte piețe din regiune. Avem deja 13 companii în indicii FTSE Russell, indicele BET-TR este singurul indice din regiune pe verde după primele 8 luni ale acestui an. Specificul companiilor listate și următoarele IPO-uri anunțate se alătură cumulului de factori care fac România mai vizibilă pe radarele investitorilor internaționali”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 9 participanți eligibili.

„Contextul macroeconomic, geopolitic și de piață incert îndeamnă investitorii să avanseze cu diversificarea portofoliilor și să acceseze alternative viabile de economisire. Acest trend se observă prin succesul susținut al emisiunilor Fidelis, care arată în același timp și că disponibilitățile se diminuează, iar competiția este mai acerbă între titlurile de stat destinate populației și depozitele bancare sau acțiunile listate. Considerăm că principala preocupare din piață în perioada curentă este să conserve capitalul, iar pentru asta programul Fidelis este o opțiune atrăgătoare”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Ultima emisiune de titluri de stat din Programul Fidelis a arătat din nou că astfel de instrumente financiare, cu un grad de risc relativ scăzut și randamente atractive, sunt în continuare de interes pentru investitorii de retail care urmăresc diversificarea și optimizarea portofoliilor, mai ales într-un context geopolitic și economic volatil”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

„Ne bucurăm să vedem că titlurile de stat au devenit în ultimii ani o constantă în viața financiară a clienților noștri. Consecvența cu care Ministerul de Finanțe continuă să emită trimestrial în cadrul programului Fidelis este de foarte mare ajutor pentru consolidarea unei culturi investiționale în rândul persoanelor fizice. Această consecvență se pliază foarte bine pe obiectivele BCR care urmăresc creșterea nivelului de educație și inteligență financiară în România”, a menționat Valentin Popovici, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

„Emisiunile de titluri de stat din programul Fidelis deja nu mai pot fi considerate drept evenimente în piață, ci o prezență obișnuită și solicitată de un segment de public bine definit, aceste instrumente devenind indispensabile investitorilor individuali, în special datorită faptului că permit optimizarea deciziilor de management de portofoliu. Mai ales în condițiile unei volatilități tot mai ridicate pe piețele financiare, favorizată de o vizibilitate scăzută în ceea ce privește dinamica economiilor mature și emergente, cu precădere în Europa, titlurile de stat Fidelis, tranzacționabile la BVB, facilitează investitorilor posibilitatea de rebalansare în orice moment a portofoliilor prin realocarea pozițiilor între acțiuni și diferite categorii de instrumente cu venit fix. Ne așteptăm astfel la o sporire a reprezentativității titlurilor de stat Fidelis în structura instrumentelor de finanțare ale statului român, precum și la o creștere graduală a ponderii acestor instrumente în portofoliile individuale ale investitorilor activi pe piața financiară din România”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 1 – 19 septembrie, românii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani și două emisiuni în euro, cu scadență la unul și, respectiv, doi ani

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 43 / 37789
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Filip & Company asistă acționarii principali ai Promateris în vânzarea a 24 % din acțiuni către Pavăl Holding. Echipa, coordonată de partenerul Alexandru Bîrsan
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...