ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere patronatelor să înceteze dublul standard cu privire la corectarea Legii dialogului social

14 Septembrie 2020   |   Agerpres

În viziunea acestora, cei 10 ani care au trecut de la adoptarea legii dialogului social reprezintă un timp mai mult decât suficient pentru orice organizaţie a partenerilor sociali (patronală sau sindicală) de bună credinţă să evalueze situaţia şi să decidă ce se impune a se corecta. Numai că patronatele nu asta vor, comunicatul de presă transmis în 10 septembrie de Confederaţia Patronală Concordia reprezintă o formă de presiune exercitată asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi, susţine BNS.

 
 
Organizaţiile patronale nu vor corectarea Legii dialogului social, iar în ultimii ani au refuzat o analiză obiectivă a efectelor pe care reforma dialogului social din 2011 le-a avut asupra pieţei muncii şi a relaţiilor de muncă, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-un comunicat transmis duminică.

"În 2011 patronatele şi-au folosit toată influenţa de care dispuneau pentru a distruge negocierile colective la nivel naţional şi la nivel de sector. La acel moment Parlamentul a adoptat Legea 62/2011 prin asumarea răspunderii Guvernului, fără dezbateri parlamentare şi ţinând cont exclusiv de opiniile organizaţiilor patronale. Deşi adoptarea acestei legi a dezechilibrat complet dialogul social, organizaţiile patronale au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a accentua în aplicare efectele negative ale legii. La nivel de companie angajatorii au promovat constant excluderea de la negocieri a organizaţiilor sindicale, mult mai incomode, şi înlocuirea acestora cu reprezentanţii salariaţilor, uşor de controlat şi cu 0 experienţă şi capacitate de negociere", explică oficialii BNS.
 
În viziunea acestora, cei 10 ani care au trecut de la adoptarea legii dialogului social reprezintă un timp mai mult decât suficient pentru orice organizaţie a partenerilor sociali (patronală sau sindicală) de bună credinţă să evalueze situaţia şi să decidă ce se impune a se corecta. Numai că patronatele nu asta vor, comunicatul de presă transmis în 10 septembrie de Confederaţia Patronală Concordia reprezintă o formă de presiune exercitată asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi, susţine BNS.
 
"Buna credinţă a organizaţiilor patronale invocată în comunicatul de presă al Concordiei trebuie probată prin încetarea dublului standard practicat de patronate până în prezent. Sunt suficiente studii şi analize pentru a se putea lua o decizie în Parlament. Abordarea de tip "să se schimbe ceva dar nu prin părţile esenţiale" nu ajută pe nimeni în acest moment", menţionează sindicaliştii.
 
Potrivit sursei citate, în ultimii trei ani, în mod constant Comisia Europeană a cerut României măsuri pentru îmbunătăţirea dialogului social, în special măsuri care să faciliteze negocieri colective sectoriale şi respectiv încheierea unor contracte colective de muncă sectoriale. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a sesizat de asemenea în cadrul unui raport detaliat faptul că actuala lege a dialogului social conţine o serie de încălcări ale convenţiilor ratificate de România.
 
"Sunt nenumărate studii ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), ale OIM, ale instituţiilor europene sau ale altor institute de cercetare europene care relevă importanţa negocierilor colective la nivel de sector în special. Statisticile oficiale arată că exista o strânsă legătura între nivelul salariilor din Europa şi gradul de acoperire a lucrătorilor de negocieri colective. În nouă din cele zece state membre ale UE cu cele mai mici salarii (medii şi minime), doar 7% până la 30% dintre angajaţi beneficiază de un nivel salarial negociat de sindicate. Este un fapt demonstrat că lipsa negocierilor colective accentuează inegalităţile şi disparităţile salariale de gen", se mai arată în comunicatul citat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7819 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...