ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere patronatelor să înceteze dublul standard cu privire la corectarea Legii dialogului social

14 Septembrie 2020   |   Agerpres

În viziunea acestora, cei 10 ani care au trecut de la adoptarea legii dialogului social reprezintă un timp mai mult decât suficient pentru orice organizaţie a partenerilor sociali (patronală sau sindicală) de bună credinţă să evalueze situaţia şi să decidă ce se impune a se corecta. Numai că patronatele nu asta vor, comunicatul de presă transmis în 10 septembrie de Confederaţia Patronală Concordia reprezintă o formă de presiune exercitată asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi, susţine BNS.

 
 
Organizaţiile patronale nu vor corectarea Legii dialogului social, iar în ultimii ani au refuzat o analiză obiectivă a efectelor pe care reforma dialogului social din 2011 le-a avut asupra pieţei muncii şi a relaţiilor de muncă, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-un comunicat transmis duminică.

"În 2011 patronatele şi-au folosit toată influenţa de care dispuneau pentru a distruge negocierile colective la nivel naţional şi la nivel de sector. La acel moment Parlamentul a adoptat Legea 62/2011 prin asumarea răspunderii Guvernului, fără dezbateri parlamentare şi ţinând cont exclusiv de opiniile organizaţiilor patronale. Deşi adoptarea acestei legi a dezechilibrat complet dialogul social, organizaţiile patronale au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a accentua în aplicare efectele negative ale legii. La nivel de companie angajatorii au promovat constant excluderea de la negocieri a organizaţiilor sindicale, mult mai incomode, şi înlocuirea acestora cu reprezentanţii salariaţilor, uşor de controlat şi cu 0 experienţă şi capacitate de negociere", explică oficialii BNS.
 
În viziunea acestora, cei 10 ani care au trecut de la adoptarea legii dialogului social reprezintă un timp mai mult decât suficient pentru orice organizaţie a partenerilor sociali (patronală sau sindicală) de bună credinţă să evalueze situaţia şi să decidă ce se impune a se corecta. Numai că patronatele nu asta vor, comunicatul de presă transmis în 10 septembrie de Confederaţia Patronală Concordia reprezintă o formă de presiune exercitată asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi, susţine BNS.
 
"Buna credinţă a organizaţiilor patronale invocată în comunicatul de presă al Concordiei trebuie probată prin încetarea dublului standard practicat de patronate până în prezent. Sunt suficiente studii şi analize pentru a se putea lua o decizie în Parlament. Abordarea de tip "să se schimbe ceva dar nu prin părţile esenţiale" nu ajută pe nimeni în acest moment", menţionează sindicaliştii.
 
Potrivit sursei citate, în ultimii trei ani, în mod constant Comisia Europeană a cerut României măsuri pentru îmbunătăţirea dialogului social, în special măsuri care să faciliteze negocieri colective sectoriale şi respectiv încheierea unor contracte colective de muncă sectoriale. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a sesizat de asemenea în cadrul unui raport detaliat faptul că actuala lege a dialogului social conţine o serie de încălcări ale convenţiilor ratificate de România.
 
"Sunt nenumărate studii ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), ale OIM, ale instituţiilor europene sau ale altor institute de cercetare europene care relevă importanţa negocierilor colective la nivel de sector în special. Statisticile oficiale arată că exista o strânsă legătura între nivelul salariilor din Europa şi gradul de acoperire a lucrătorilor de negocieri colective. În nouă din cele zece state membre ale UE cu cele mai mici salarii (medii şi minime), doar 7% până la 30% dintre angajaţi beneficiază de un nivel salarial negociat de sindicate. Este un fapt demonstrat că lipsa negocierilor colective accentuează inegalităţile şi disparităţile salariale de gen", se mai arată în comunicatul citat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7598 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...