ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România: Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020

02 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

 
 
Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.

Cursul va continua să crească, lent, din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar şi de cont curent, până la nivelul de 5 lei/euro. „După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.“, a declarat Cazacu la emisiunea ZF Live.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,7808 lei/euro.


Deficitul bugetar pentru finalul acestui an din rectificarea de săptămâna trecută cotează deficitul la 4,4% din PIB, în timp ce anumite estimări, printre care şi cea a OECD, vorbeşte despre un deficit de cont curent de peste 5%.

Pe de altă parte, analistul XTB a explicat că această creştere cu câteva procente a cursului ar face mai dificilă finanţarea unui deficit mai mare, aşa cum a menţionat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România are împrumuturi şi în alte monede, ceea ce înseamnă că plăţile care vor fi făcute în euro, la veniturile actuale în lei ar însemna un cost mult mai mare.

Din punctul de vedere al vitezei de ajustare a cursului euro/leu, Cazacu consideră că vom vedea în perioada următoare un ritm ceva mai înalt decât ceea ce am văzut până acum, dar într-un ritm mai lent pentru a se diminua atractivitatea unor pariuri împotriva leului pe termen lung.

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

Pentru a avea efectul dorit, mişcările trebuie să devină lente şi să nu ai speculaţii rapide, a continuat analistul XTB. „Daca ai speculaţii rapide, poţi să atragi capitaluri mari şi atunci devine tot mai scumpă protejarea cursului de schimb. De exemplu, una este să vinzi câteva zeci de milioane de euro sau sute de milioane de euro pe o anumită perioadă de timp şi alta este să fii nevoit să vinzi miliarde de euro.“

În opinia lui Claudiu Cazacu, la nivel macroeconomic, nivelul cursului leu/euro este prea jos. Pe de altă parte, orice creştere a cursului de schimb, la nivelul consumatorilor se simte amplificat, chiar dacă există o reducere a ponderii creditelor în valută.

„Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriţi ai puterii de cumpărare şi a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este perfect corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun ca asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori şi va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forţă a leului pe care nu o avem în realitate“.

Cea mai recentă evoluţie a cursului arată o aterizare lină, cursul leu/euro scăzând uşor, ceea ce înseamnă că încă nu a sosit momentul pentru depăşirea valorii de 4,80 lei/euro.

„Cursul se aşează puţin, îşi caută o aterizare lină. Scade astăzi euro faţă de leu. Bănuim că a fost prea repede să încerce acea depăşire de 4,80 lei. La un moment dat piaţa a încercat cumva să forţeze lururile, iar BNR s-a opus. Cotaţiile erau 4,7830, 4,7890, undeva în zona aceasta“, a spus analistul XTB.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,78 lei/euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8362 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...