ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România: Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020

02 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

 
 
Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.

Cursul va continua să crească, lent, din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar şi de cont curent, până la nivelul de 5 lei/euro. „După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.“, a declarat Cazacu la emisiunea ZF Live.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,7808 lei/euro.


Deficitul bugetar pentru finalul acestui an din rectificarea de săptămâna trecută cotează deficitul la 4,4% din PIB, în timp ce anumite estimări, printre care şi cea a OECD, vorbeşte despre un deficit de cont curent de peste 5%.

Pe de altă parte, analistul XTB a explicat că această creştere cu câteva procente a cursului ar face mai dificilă finanţarea unui deficit mai mare, aşa cum a menţionat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România are împrumuturi şi în alte monede, ceea ce înseamnă că plăţile care vor fi făcute în euro, la veniturile actuale în lei ar însemna un cost mult mai mare.

Din punctul de vedere al vitezei de ajustare a cursului euro/leu, Cazacu consideră că vom vedea în perioada următoare un ritm ceva mai înalt decât ceea ce am văzut până acum, dar într-un ritm mai lent pentru a se diminua atractivitatea unor pariuri împotriva leului pe termen lung.

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

Pentru a avea efectul dorit, mişcările trebuie să devină lente şi să nu ai speculaţii rapide, a continuat analistul XTB. „Daca ai speculaţii rapide, poţi să atragi capitaluri mari şi atunci devine tot mai scumpă protejarea cursului de schimb. De exemplu, una este să vinzi câteva zeci de milioane de euro sau sute de milioane de euro pe o anumită perioadă de timp şi alta este să fii nevoit să vinzi miliarde de euro.“

În opinia lui Claudiu Cazacu, la nivel macroeconomic, nivelul cursului leu/euro este prea jos. Pe de altă parte, orice creştere a cursului de schimb, la nivelul consumatorilor se simte amplificat, chiar dacă există o reducere a ponderii creditelor în valută.

„Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriţi ai puterii de cumpărare şi a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este perfect corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun ca asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori şi va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forţă a leului pe care nu o avem în realitate“.

Cea mai recentă evoluţie a cursului arată o aterizare lină, cursul leu/euro scăzând uşor, ceea ce înseamnă că încă nu a sosit momentul pentru depăşirea valorii de 4,80 lei/euro.

„Cursul se aşează puţin, îşi caută o aterizare lină. Scade astăzi euro faţă de leu. Bănuim că a fost prea repede să încerce acea depăşire de 4,80 lei. La un moment dat piaţa a încercat cumva să forţeze lururile, iar BNR s-a opus. Cotaţiile erau 4,7830, 4,7890, undeva în zona aceasta“, a spus analistul XTB.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,78 lei/euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 12093
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
Schoenherr și Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Aareon, liderul european în furnizarea de sisteme și servicii de consultanță pentru industria imobiliară, preia controlul grupului CalCon. Ce avocați au fost implicați
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...