ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România: Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020

02 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

 
 
Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.

Cursul va continua să crească, lent, din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar şi de cont curent, până la nivelul de 5 lei/euro. „După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.“, a declarat Cazacu la emisiunea ZF Live.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,7808 lei/euro.


Deficitul bugetar pentru finalul acestui an din rectificarea de săptămâna trecută cotează deficitul la 4,4% din PIB, în timp ce anumite estimări, printre care şi cea a OECD, vorbeşte despre un deficit de cont curent de peste 5%.

Pe de altă parte, analistul XTB a explicat că această creştere cu câteva procente a cursului ar face mai dificilă finanţarea unui deficit mai mare, aşa cum a menţionat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România are împrumuturi şi în alte monede, ceea ce înseamnă că plăţile care vor fi făcute în euro, la veniturile actuale în lei ar însemna un cost mult mai mare.

Din punctul de vedere al vitezei de ajustare a cursului euro/leu, Cazacu consideră că vom vedea în perioada următoare un ritm ceva mai înalt decât ceea ce am văzut până acum, dar într-un ritm mai lent pentru a se diminua atractivitatea unor pariuri împotriva leului pe termen lung.

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

Pentru a avea efectul dorit, mişcările trebuie să devină lente şi să nu ai speculaţii rapide, a continuat analistul XTB. „Daca ai speculaţii rapide, poţi să atragi capitaluri mari şi atunci devine tot mai scumpă protejarea cursului de schimb. De exemplu, una este să vinzi câteva zeci de milioane de euro sau sute de milioane de euro pe o anumită perioadă de timp şi alta este să fii nevoit să vinzi miliarde de euro.“

În opinia lui Claudiu Cazacu, la nivel macroeconomic, nivelul cursului leu/euro este prea jos. Pe de altă parte, orice creştere a cursului de schimb, la nivelul consumatorilor se simte amplificat, chiar dacă există o reducere a ponderii creditelor în valută.

„Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriţi ai puterii de cumpărare şi a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este perfect corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun ca asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori şi va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forţă a leului pe care nu o avem în realitate“.

Cea mai recentă evoluţie a cursului arată o aterizare lină, cursul leu/euro scăzând uşor, ceea ce înseamnă că încă nu a sosit momentul pentru depăşirea valorii de 4,80 lei/euro.

„Cursul se aşează puţin, îşi caută o aterizare lină. Scade astăzi euro faţă de leu. Bănuim că a fost prea repede să încerce acea depăşire de 4,80 lei. La un moment dat piaţa a încercat cumva să forţeze lururile, iar BNR s-a opus. Cotaţiile erau 4,7830, 4,7890, undeva în zona aceasta“, a spus analistul XTB.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,78 lei/euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9530 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...