ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meteş (Franklin Templeton): Pentru listarea Aeroporturi Bucureşti sunt două condiții de îndeplinit: Stabilitatea echipei de management și acțiunea Guvernului

29 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Reprezentantul Franklin Templeton România a arătat că prima condiţie necesară pentru acest lucru este stabilitatea echipei de management a companiei.

 
 
Listarea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) e o metodă foarte bună pentru sprijinirea dezvoltării pieţei de capital, a declarat marţi Călin Meteş, vicepreşedinte şi director executiv al Franklin Templeton România, în cadrul unei conferinţe privind posibilitatea implicării pieţelor de capital în finanţarea proiectelor de infrastructură din România.

"Investiţiile (la compania Aeroporturi Bucureşti, n.r.) pot fi uşor realizate prin accesul la piaţa de capital. Aeroporturi Bucureşti este o companie din punct de vedere al atractivităţii sectoriale, din punct de vedere al rezultatelor financiare obţinute, extrem de atractivă pentru investitori, atât de equity cât şi de obligaţiuni sau pentru împrumuturi. Deci o modalitate foarte bună prin care am sprijini piaţa de capital să se dezvolte şi acea pondere a capitalizării bursiere în PIB care la noi e foarte mică să crească ar fi tocmai o listare a Aeroporturi Bucureşti pe Bursa de Valori", a precizat Meteş.


Reprezentantul Franklin Templeton România a arătat că prima condiţie necesară pentru acest lucru este stabilitatea echipei de management a companiei.

"Pentru a realiza acest lucru, dincolo de atractivitatea sectorială, avem nevoie de două condiţii esenţiale. Prima este să avem stabilitate la nivel de management - la Aeroporturi Bucureşti am avut 5 directori generali în ultimii 2 ani. O companie administrată într-un provizorat continuu este imposibil să meargă în faţa investitorilor şi să genereze încredere şi stabilitate. Sau chiar dacă va merge şi va reuşi să atragă finanţarea, costul plătit de acea companie, şi până la urmă de noi toţi, pentru că statul e acţionar majoritar, e mult mai mare decât în condiţiile în care principiile de guvernanţă corporativă ar fi aplicate. În paranteză fie spus, chiar în această perioadă compania Aeroporturi Bucureşti a pus pe site-ul propriu un anunţ privind un proces de recrutare pentru membrii Consiliului de Administraţie şi speranţa noastră este că acest proces de recrutare va fi finalizat în curând şi că vom avea o echipă de management stabilă, de patru ani, capabilă să vină cu un plan de management în faţa unor investitori care vor fi dispuşi să-i finanţeze şi să aibă încredere că va exista stabilitate", a precizat Călin Meteş.

Vicepreşedintele Franklin Templeton România a subliniat că a doua condiţie este ca Guvernul să acţioneze în direcţia listării CNAB la BVB.

"A doua condiţie este să avem această voinţă politică, dat fiind că Aeroportul Otopeni e o companie majoritar deţinută de stat, este nevoie ca factorul politic să susţină aceste listări. Semnalele au fost extrem de pozitive până în acest moment, reprezentanţii Guvernului au exprimat public dorinţa de a sprijini piaţa de capital din România şi listarea companiilor de stat la bursă, şi noi ne dorim ca aceste declaraţii să fie aplicate cât mai curând", a adăugat Călin Meteş.

În 2019, aproape 14,8 milioane de pasageri au tranzitat Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa "Aurel Vlaicu", în creştere cu 6,39% faţă de anul anterior, conform datelor anunţate pe 21 ianuarie de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Din totalul de 14.729.894 de pasageri, 14.707.376 de pasageri au tranzitat Aeroportul "Henri Coandă" (+6,38% faţă de 2018), respectiv 25.518 de pasageri au fost înregistraţi pe Aeroportul Internaţional "Aurel Vlaicu" (+24,17%).

Pe de altă parte, statistica CNAB relevă faptul că, la nivelul anului trecut, au fost consemnate 145.002 de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări) pe cele două aeroporturi ale Capitalei, în creştere cu 5,23% faţă de anul 2018, din care 123.407 de mişcări de aeronave pe Otopeni şi 21.595 de mişcări pe Băneasa.

În prezent, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti operează 57 de companii aeriene, care transportă pasageri către 131 destinaţii.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost înfiinţată prin fuziunea societăţilor care gestionau aeroporturile bucureştene - Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa "Aurel Vlaicu".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8348 / 8643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...