ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Atenție! Ce trebuie să știe companiile care efectuează sponsorizări începând cu 1 aprilie 2019, dar și entitățile care doresc să beneficieze de astfel de sponsorizări

28 Martie 2019   |   Cristina Spirescu, Tax Manager, KPMG

Începând cu 1 aprilie 2019, companiile care efectuează sponsorizări trebuie să ia în calcul considerente suplimentare pentru a putea beneficia de anumite facilități fiscale. Similar, și entitățile care doresc să beneficieze de astfel de sponsorizări trebuie să fie atente la anumite aspecte.

Cristina Spirescu, Tax Manager, KPMG

 
 
Începând cu 1 aprilie 2019, companiile care efectuează sponsorizări trebuie să ia în calcul considerente suplimentare pentru a putea beneficia de anumite facilități fiscale. Similar, și entitățile care doresc să beneficieze de astfel de sponsorizări trebuie să fie atente la anumite aspecte.

În contextul în care nu exista până acum o restricție de acest fel, începând cu luna aprilie 2019, toate companiile care vor să beneficieze de stimulentele fiscale aferente sponsorizării le vor putea obține doar dacă beneficiarii sponsorizării sunt înscriși, la data încheierii contractului, într-un anumit registru, denumit de A.N.A.F. Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Așa cum era menționat în cadrul Codului Fiscal, A.N.A.F. a emis și un ordin care să reglementeze înființarea și funcționarea acestui registru. Acesta a fost publicat vinerea trecută, în data de 22 martie.

Astfel, Ordinul detaliază atât organizarea cât și modul de înscriere în acest Registru, dar aprobă și modelul și conținutul anumitor formulare ce vor fi folosite în acest context. Specific, acest registru este gestionat și va fi afișat pe site-ul A.N.A.F., iar înregistrarea în cadrul acestuia  se face la solicitarea beneficiarilor dacă sunt îndeplinite anumite criterii legate de specificul activității desfășurate, îndeplinirea obligațiilor declarative, plata obligațiilor fiscale și depunerea situațiilor financiare.

Prin aceste modificări, A.N.A.F-ul intenționează să poată urmări mult mai bine sponsorizările efectuate de către companii și să înăsprească condițiile de acordare a creditului fiscal aferent sponsorizării. Pe de altă parte, ar fi și în interesul entităților care primesc sponsorizări să se înscrie în acest Registru pentru a se asigura că persoanele juridice care oferă sponsorizări nu își vor reorienta fondurile către entități care sunt înscrise în registru, tocmai pentru a putea beneficia de stimulentele fiscale aferente sponsorizării.

De asemenea, salutăm faptul că acest Ordin a apărut în intervalul de timp anticipat de legislație, spre deosebire de alte situații din trecut, când, pe anumite aspecte, deși măsurile legislative privind anumite domenii au fost adoptate din timp, acestea s-au dovedit dificil de pus în practică având în vedere publicarea târzie a normelor de aplicare care explicau modalitatea de aplicare a respectivelor masuri legislative.
Cu toate acestea, chiar și în eventuala lipsă a acestui Ordin, autoritățile nu ar fi putut nega dreptul contribuabilului de a beneficia de un stimulent fiscal (creditul fiscal) prevăzut de lege. Însă, în lipsa unor detalieri clarificatoare, cum ar fi modul de înființare al acestui registru, opțiunea de a beneficia de acest stimulent fiscal ar fi putut genera un risc pe care contribuabilul ar trebui să și-l asume.
Reglementările menționate mai sus vin la pachet împreună cu alte modificări fiscale pe partea de sponsorizare. 

Astfel, autoritățile au introdus începând cu închiderea exercițiului fiscal 2018, o nouă obligație de raportare a companiilor care efectuează sponsorizări și beneficiază de credit fiscal. Prin urmare, pentru fiecare perioadă fiscală închisă, companiile care efectuează sponsorizări/ acte de mecenat ori acordă burse private și care scad aceste sume din impozitul datorat au obligația depunerii unei noi declarații informative și anume, declarația informativă privind beneficiarii acestor activități (formularul 107).

Sumarizând, noile condiții și obligații vor îngreuna, pe de o parte, obținerea creditului fiscal aferent sponsorizării, dar pe de altă parte vor reduce sau chiar elimina cazurile în care ar fi fost efectuate sponsorizări fără un obiect real justificat, doar cu scopul obținerii unui așa-zis avantaj fiscal. Astfel, la nivel practic, începând cu 1 aprilie 2019 dreptul unui contribuabil de a deduce din impozitul pe profit datorat sumele reprezentând sponsorizări eligibile va depinde de exercitarea de către entitatea beneficiară a sponsorizării a acțiunii de a se înregistra în Registru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4722 / 5143
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...