
Legea care-l elimină pe şeful statului din numirea conducerii Consiliului Concurenţei, atacată la CCR
03 Iulie 2020
MediafaxPotrivit modificărilor aduse acestei legi, numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei revine plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, în timp ce în vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului.
Senatorii USR şi PNL au atacat la Curtea Constituţională modificările aduse Legii pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 adoptată de Senat în şedinţa din 30 iunie 2020.
Potrivit modificărilor aduse acestei legi, numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei revine plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, în timp ce în vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului.
Propunerea de modificare a legii concurenţei a aparţinut senatorilor PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit în 2018 la Camera Deputaţilor, iar marţi a primit 77 de voturi ”pentru”, 40 ”împotrivă” şi 15 abţineri la Senat, cameră decizională.
Potrivit modificărilor aduse acestei legi, numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei revine plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, în timp ce în vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului.
Propunerea de modificare a legii concurenţei a aparţinut senatorilor PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit în 2018 la Camera Deputaţilor, iar marţi a primit 77 de voturi ”pentru”, 40 ”împotrivă” şi 15 abţineri la Senat, cameră decizională.
„Cu riscul de a repeta ce am spus şi la dezbaterea din Senat, susţin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenţei de către PSD sunt de fapt atacuri la independenţa Consiliului Concurenţei. O instituţie independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD şi atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituţii şi autorităţi publice să îşi poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenţei este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influenţe politice, aşa cum a procedat cu alte instituţii de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi. PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să modifice modul de selecţie a conducerii Consiliului Concurenţei ca să-şi planteze oameni obedienţi, prin care să poată controla economia românască. Nu contează pregătirea profesională ci doar rapiditatea cu care şeful instituţiei execută ordinele venite din Kiseleff”, transmite senatorul USR Florina Presadă.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, USR şi PNL arată că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esenţial forma adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi generând astfel deosebiri majore de conţinut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.
Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR şi PNL consideră că există şi o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenţei contravine Constituţiei României.
Modul în care, conform modificărilor, se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivităţii legii, celal egalităţii în drepturi precum şi prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional.
Modificările aduse la Legea Concurenţei de către PSD sunt în contradicţie cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 şi 102 din TFUE în mod eficace.
Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităţilor naţionale de concurenţă „pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern”.
Or, în cazul de faţă, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, şi anume ca urmare a unei intervenţii politice a actualei majorităţi parlamentare controlate de PSD.
De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, „statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităţilor naţionale administrative de concurenţă sunt selectaţi, recrutaţi sau numiţi în conformitate cu proceduri clare şi transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern.”
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3400 / 5486 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...