
PNL va depune un proiect de lege pentru ca producătorii de energie să nu mai fie obligaţi să vândă doar pe bursă
12 Septembrie 2019
AGERPRESVirgil Popescu, deputat liberal şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din camera inferioară a Parlamentului a arătat că, înainte de OUG 114, piaţa de energie electrică funcţiona foarte bine şi era oferită drept model în Europa, iar la gaze se puseseră deja bazele, iar ordonanţa respectivă ne-a dat înapoi cu câţiva ani.
Producătorii de energiei, cel puţin cei noi, nu ar trebui obligaţi să vândă electricitatea doar pe bursă, iar PNL va depune un proiect pentru a modifica în acest sens Legea energiei, a declarat, joi, Virgil Popescu, deputat liberal şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din camera inferioară a Parlamentului.
El a plecat de la ideea că România a fost în acest an importator net de energie şi că avem nevoie neapărat de noi capacităţi de producţie.
"Cine să facă investiţii în România cu un cadrul legislativ instabil şi impredictibil? Ar trebui ridicată pentru investitorii noi regula ca producătorii să vândă energie doar pe bursă şi să nu existe contracte pe termen lung. O să depun un proiect de lege în acest sens, pentru a elimina această restricţia din Legea energiei şi a gazelor, cel puţin pentru investiţiile noi, pentru că nu este normal să fie aşa. Nu investeşte nimeni dacă nu ştie cum îşi va vinde apoi energia", a spus Popescu, în conferinţa Energia în Priză, organizată de ziarul Bursa.
El a plecat de la ideea că România a fost în acest an importator net de energie şi că avem nevoie neapărat de noi capacităţi de producţie.
"Cine să facă investiţii în România cu un cadrul legislativ instabil şi impredictibil? Ar trebui ridicată pentru investitorii noi regula ca producătorii să vândă energie doar pe bursă şi să nu existe contracte pe termen lung. O să depun un proiect de lege în acest sens, pentru a elimina această restricţia din Legea energiei şi a gazelor, cel puţin pentru investiţiile noi, pentru că nu este normal să fie aşa. Nu investeşte nimeni dacă nu ştie cum îşi va vinde apoi energia", a spus Popescu, în conferinţa Energia în Priză, organizată de ziarul Bursa.
Referitor la OUG 114/2018, care a plafonat preţul gazelor la producători, deputatul PNL a arătat că, de fapt, acest act normativ nu a fost în beneficiul românilor, ci a avantajat în principal firmele de furnizare şi distribuţie.
"De pierdut au avut românii, pentru că nu am văzut o scădere de preţ în factură. Producătorii au trebuit să vândă mai ieftin către firmele de furnizare, aşa că ne întrebăm cine a avut de câştigat? Câştigul a mers către lanţul de distribuţie/furnizare, ceea ce nu mi se pare normal. Nu acesta cred că trebuia să fie scopul, să transferăm din profitul producătorilor în cel al furnizorilor. Trebuie să punem ordine în piaţă", a susţinut Popescu.
În opinia sa, cea mai bună variantă este abrogarea prevederilor din OUG 114 legate de energie şi instituirea unei perioade de tranziţie până la 1 aprilie 2020 pentru liberalizarea pieţei.
El s-a referit şi la infringementul din sectorul gazelor, precum şi la faptul că oficialii Comisiei Europene aşteaptă până la 26 septembrie un răspuns de la partea română, altfel urmând să înainteze acest dosar la Curtea Europeană de Justiţie.
"Comisia Europeană nu înţelege de ce nu definim odată consumatorii vulnerabili, de ce toţi consumatorii din România primesc subvenţii. Există în jurul Bucureştiului vile cu piscine frumoase încălzite cu gaze subvenţionate. E o risipă enormă de resurse financiare care se dau acum la toată lumea, chiar dacă mulţi dintre noi nu avem nevoie. Ministerul Energiei şi ANRE spun că nu au capacitatea administrativă ca până la 1 aprilie 2020 sau 1 octombrie 2020 să reuşească să definească consumatorul vulnerabil. Mi se pare incredibil", a continuat deputatul.
Popescu a adăugat că, înainte de OUG 114, piaţa de energie electrică funcţiona foarte bine şi era oferită drept model în Europa, iar la gaze se puseseră deja bazele, iar ordonanţa respectivă ne-a dat înapoi cu câţiva ani.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4455 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...