ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PNL va depune un proiect de lege pentru ca producătorii de energie să nu mai fie obligaţi să vândă doar pe bursă

12 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Virgil Popescu, deputat liberal şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din camera inferioară a Parlamentului a arătat că, înainte de OUG 114, piaţa de energie electrică funcţiona foarte bine şi era oferită drept model în Europa, iar la gaze se puseseră deja bazele, iar ordonanţa respectivă ne-a dat înapoi cu câţiva ani.

 
 
Producătorii de energiei, cel puţin cei noi, nu ar trebui obligaţi să vândă electricitatea doar pe bursă, iar PNL va depune un proiect pentru a modifica în acest sens Legea energiei, a declarat, joi, Virgil Popescu, deputat liberal şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din camera inferioară a Parlamentului.

El a plecat de la ideea că România a fost în acest an importator net de energie şi că avem nevoie neapărat de noi capacităţi de producţie.

"Cine să facă investiţii în România cu un cadrul legislativ instabil şi impredictibil? Ar trebui ridicată pentru investitorii noi regula ca producătorii să vândă energie doar pe bursă şi să nu existe contracte pe termen lung. O să depun un proiect de lege în acest sens, pentru a elimina această restricţia din Legea energiei şi a gazelor, cel puţin pentru investiţiile noi, pentru că nu este normal să fie aşa. Nu investeşte nimeni dacă nu ştie cum îşi va vinde apoi energia", a spus Popescu, în conferinţa Energia în Priză, organizată de ziarul Bursa.


Referitor la OUG 114/2018, care a plafonat preţul gazelor la producători, deputatul PNL a arătat că, de fapt, acest act normativ nu a fost în beneficiul românilor, ci a avantajat în principal firmele de furnizare şi distribuţie.

"De pierdut au avut românii, pentru că nu am văzut o scădere de preţ în factură. Producătorii au trebuit să vândă mai ieftin către firmele de furnizare, aşa că ne întrebăm cine a avut de câştigat? Câştigul a mers către lanţul de distribuţie/furnizare, ceea ce nu mi se pare normal. Nu acesta cred că trebuia să fie scopul, să transferăm din profitul producătorilor în cel al furnizorilor. Trebuie să punem ordine în piaţă", a susţinut Popescu.

În opinia sa, cea mai bună variantă este abrogarea prevederilor din OUG 114 legate de energie şi instituirea unei perioade de tranziţie până la 1 aprilie 2020 pentru liberalizarea pieţei.

El s-a referit şi la infringementul din sectorul gazelor, precum şi la faptul că oficialii Comisiei Europene aşteaptă până la 26 septembrie un răspuns de la partea română, altfel urmând să înainteze acest dosar la Curtea Europeană de Justiţie.

"Comisia Europeană nu înţelege de ce nu definim odată consumatorii vulnerabili, de ce toţi consumatorii din România primesc subvenţii. Există în jurul Bucureştiului vile cu piscine frumoase încălzite cu gaze subvenţionate. E o risipă enormă de resurse financiare care se dau acum la toată lumea, chiar dacă mulţi dintre noi nu avem nevoie. Ministerul Energiei şi ANRE spun că nu au capacitatea administrativă ca până la 1 aprilie 2020 sau 1 octombrie 2020 să reuşească să definească consumatorul vulnerabil. Mi se pare incredibil", a continuat deputatul.

Popescu a adăugat că, înainte de OUG 114, piaţa de energie electrică funcţiona foarte bine şi era oferită drept model în Europa, iar la gaze se puseseră deja bazele, iar ordonanţa respectivă ne-a dat înapoi cu câţiva ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4103 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...