ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România cere Comisiei Europene consultanţă pentru reducerea impactul preţului mare al certificatelor de emisii

11 Iunie 2019   |   AGERPRES

Preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon a crescut anul trecut de la 7 la 25 de euro pe certificat, cu impact semnificativ asupra industriei şi, în special, asupra producătorilor de energie pe cărbune.

 
 
România a solicitat Comisiei Europene clarificări cu privire la motivul pentru care preţul certificatelor de emisii a crescut atât de mult anul trecut şi, totodată, a cerut consultanţă cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a reduce efectele negative, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de profil.

"Am înaintat Comisiei Europene o cerere de discuţie pentru clarificarea situaţia certificatelor, pentru că atunci când au fost introduse creşterea a fost prevăzută într-un anumit ritm, iar după vreo trei ani de zile au crescut brusc, ceea ce nu permite nimănui să facă o estimare a noilor investiţii sau o planificare cumsecade", a spus iniţial ministrul.

Jurnaliştii i-au amintit că Executivul european a trimis deja un răspuns, potrivit căruia era previzibilă creşterea preţului certificatelor, atâta vreme cât Parlamentul European a decis retragerea graduală a numărului de certificate din piaţă.


Anton a răspuns că partea română a trimis noi solicitări, inclusiv pentru consultanţă cu privire la reducerea impactului.

"Hai să începem să discutăm despre ce-am scris în scrisoarea mea, ce a scris celălalt în scrisoarea lui... Nu, eu nu vreau să discutăm în termenii ăştia. Noi am făcut o solicitare la Comisia Europeană şi solicitarea asta a fost făcută după răspunsul formal că, mă rog, certificatele au fost controlate şi Parlamentul a hotărât... ceea ce este un răspuns formal. Noi am făcut o solicitare şi facem în continuare o solicitare şi către noua Comisie în care să clarificăm şi să vedem cum am putea să reducem acest lucru. Şi avem nevoie de o consultanţă şi din partea Comisiei, adică noi putem face o ordonanţă, ceva, care să modifice ceva legat de certificate, dar este foarte greu, pentru că directiva asta europeană este aprobată de Parlamentul European, deci am nevoie de o consultanţă europeană. Acesta este sensul afirmaţiei mele", a explicat ministrul Energiei.

Preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon a crescut anul trecut de la 7 la 25 de euro pe certificat, cu impact semnificativ asupra industriei şi, în special, asupra producătorilor de energie pe cărbune.

Spre exemplu, Completul Energetic Oltenia a plătit 1,4 miliarde de lei pentru certificatele aferente anului trecut. Restul industriei este şi ea afectată, întrucât aceste costuri se regăsesc în preţul energiei.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Florin Ciocănelea, consilierul pe probleme energetice al premierului Viorica Dăncilă, a arătat că Guvernul discută o schema de compensare a costurilor cu achiziţia de certificate de emisii.

"A fost aprobat un memorandum prin care se constituie o comisie interministerială privind stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon, care va veni în sprijinul industriei şi al marilor consumatori de energie, aşa cum le-am promis în urmă cu o săptămână la întâlnirea pe care am avut-o", a spus Ciocănelea.

El a explicat că în UE există 15 state care aplică 15 sisteme diferite de compensare, în prezent fiind în analiză varianta optimă pentru România.

Ciocănelea a adăugat că schema se va aplica tuturor companiilor care trebuie să achiziţioneze aceste certificate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4421 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...