ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Leroy și Asociații prevăd o creștere a numărului de litigii în comerț și asigurări, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. Edgar Jakab, Head of Litigation: Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare și în transporturi și asigurări

10 Iulie 2020   |   Ștefania Enache

În ultimele luni, echipa Leroy și Asociații a primit o serie de mandate noi.

Edgar Jakab, Head of Litigation Leroy si Asociatii

 
 
Perioada imediat următoare ieșirii din starea de urgență a adus multă muncă pentru avocații axați pe litigii, având în vedere că dosarele amânate de criza sanitară au fost repuse pe rol din oficiu, majoritatea termenelor fiind stabilite pentru lunile iunie si iulie. Nici lunile următoare nu se anunță cu mult mai relaxate, urmând ca, din septembrie, să reînceapă și spețele de la Înalta Curte. „Din această perspectivă întreaga echipă de litigii a fost implicată în pregătirea strategiei agreate pentru termenele de judecată și în finalizarea lucrărilor necesare în acest sens”, a declarat pentru BizLawyer Edgar Jakab, Head of Litigation Leroy și Asociații.

Munca de acasă, pe care au experiementat-o avocații în această perioadă, nu a afectat în niciun fel activitatea firmei Leroy și Asociații, lucrurile desfășurându-se în aceeași parametrii cu care erau obișnuiți clienții.


„Ca urmare a suspendării dosarelor în care suntem implicați, nu am fost puși în situația de a participa online la ședintele de judecată, chiar dacă o asemenea soluție ar fi ajutat la susținerea cauzelor în această perioadă. Pregătirea tehnică corespunzătoare pentru asemenea ședinte online urmează probabil să își urmeze cursul, urmând ca ulterior să fie implementată o asemenea soluție, care va contribui fără îndoială la o mai bună gestionare a ședințelor de judecată și la eliminarea aglomerației aferente de pe holurile instanțelor”, a menționat Edgar Jakab.

Totuși, avocatul consideră că munca avocaților litiganți se va schimba în viitor. „Cea mai așteptată modificare a modului de lucru este cea referitoare participarea la ședințele de judecată online, dar și în ceea ce privește administrarea probelor prin avocați și consilieri juridici, acolo unde legea permite aplicarea unei asemenea proceduri”, a punctat expertul.

Profesionistul Leroy și Asociații amitește faptul că programul instanțelor de judecată este ocupat în proporții asemănătoare cu cele dinaintea declanșării pandemiei, fapt care a condus la acordarea de termene de judecată în lunile iunie și iulie, dar odată cu implementarea măsurilor alternative (ședințe online și administrarea probatoriului prin avocați) litigatorii speră la o decongestionare a sălilor de judecată, corelativ cu eficientizarea actului de justiție.

În tot acest timp, interacțiunea cu autoritățile statului s-a realizat preponderent pe cale electronică, iar feedback-ul a fost unul pozitiv, toate cererile fiind soluționate cu celeritate. „Sperăm ca odată cu reluarea activității, ritmul de soluționare a cererilor din partea autorităților publice să nu aibă de suferit”, punctează avocatul.



 
Mandate noi

În ultimele luni, echipa Leroy și Asociații a primit o serie de mandate noi. O analiză a acestor spețe indică faptul că, în perioada crizei medicale, solicitările de asistență și reprezentare în instanțe au fost cu precădere în zona insolvenței, debitorii profitând de suspendarea procedurilor litigioase, profilul clienților fiind din zona energy și construcții.

În echipa de litigii a firmei Leroy și Asociații, avocații își gestionează portofoliul de clienți și stabilesc strategia împreună cu coordonatorul echipei de litigii, Edgar Jakab, care s-a alăturat la începutul acestui an echipei, și cu partenerii coordonatori Andreea Toma și Bruno Leroy.

„Domeniul financiar/bancar a fost unul vizat și în trecut de litigii, preponderent din zona consumatorilor, însă probabil o extindere a litigiilor se va cunoaște în zona comerțului și asigurărilor, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. În perioada stării de urgență au crescut litigiile în domeniul insolvenței, iar în perioada următoarea este așteptată o creștere substanțial mai mare, chiar dacă nu în acelasi ritm ca în 2019. Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare în zona asigurărilor și a transporturilor (rutiere, fluviale și maritime)”, explică Edgar Jakab.

Expertul Leroy și Asociații amintește că în fiecare dosar de litigii există o doză însemnată de complexitate și dinamism specifice, fiecare avocat implicat urmărind împreună cu coordonatorul echipei realizarea rezultatului scontat.

„Printre dosarele complexe recente putem menționa asistența acordată unui operator important de pe piaţa gazelor naturale din România într-un proces împotriva Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, urmată de acțiunea în răspundere contractuală pentru recuperarea prejudiciului rezultat din implementarea defectuoasă a modului de calcul a unor preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale”, precizează Edgar Jakab.

Edgar Jakab are o experiență de peste 15 ani în domeniul soluționării disputelor. Acordă asistență și asigură reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, în cauze legate de dreptul bancar, dreptul administrativ și fiscal, achiziții publice, precum și procedura insolvenței și executare silită. De asemenea, Edgar  a acumulat o experiență semnificativă in proiecte de investiții de tip greenfield, precum și în domeniul imobiliar.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1543 / 2037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...