
Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control
29 Noiembrie 2019
Andrei DelCetProiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului.
![]() |
Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boan?ă, Gîdei si Asocia?ii |
CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații a dezvoltat o practica extinsă în domeniul de tehnologie și start-ups, acoperind mai multe arii, printre care Fintech, Blockchain, SaaS, Energy, Big Data, Wellness, Gaming. Cel mai des, mandatele acoperă zona de fuziuni și achiziții, finanțări, aspecte de reglementare, proprietate intelectuală și asistență recurentă. Domeniile legate de industriile Hi-Tech care generează cea mai mare activitate sunt corporate, proprietate intelectuală, finanțări, fuziuni și achiziții, data protection, regulatory.În acest an, avocații firmei au fost implicați în 10 tranzacții din acest domeniu.
În cadrul firmei există un grup dedicat zonei de tehnologie / start-ups format din patru avocați – Sergiu Gîdei (coordonatorul echipei), Krisztina Voicu, Elena Sopotean și Denis Jignea. ”Suntem permanent conectați la toți jucătorii din ecosistem - fondatori, business angels, fonduri de venture capital, etc - ceea ce ne oferă accesul la expertiză și oportunități în acest domeniu”, a declarat pentru BizLawyer Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații.
În cadrul firmei există un grup dedicat zonei de tehnologie / start-ups format din patru avocați – Sergiu Gîdei (coordonatorul echipei), Krisztina Voicu, Elena Sopotean și Denis Jignea. ”Suntem permanent conectați la toți jucătorii din ecosistem - fondatori, business angels, fonduri de venture capital, etc - ceea ce ne oferă accesul la expertiză și oportunități în acest domeniu”, a declarat pentru BizLawyer Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații.
Avocatul este de părere că piața de servicii juridice pentru start-up-uri este dominată de firme medii și mici, care sunt furnizorii de consultanță specializată preferați, mai ales în faza timpurie. ”De asemenea, având în vedere că ecosistemul de start-ups este în faza incipientă de dezvoltare în România și faptul că deocamdată au fost puține start-ups cu scalare globală - succesul UiPath fiind mai degrabă un caz izolat decât un fenomen de masă - România încă nu a suscitat interesul jucătorilor globali din avocatură”, a adăugat Sergiu Gîdei.
Companiile care sunt implicate în dezvoltarea de produse tech sau de tehnologie proprietară se lovesc în activitatea lor de o serie de probleme care le pot îngreuna parcursul. Sergiu Gîdei atrage atenția că principalele probleme cu care se confruntă actorii din acest segment sunt protejarea proprietății intelectuale și lipsa unui cadru legal adaptat la nevoile start-up-urilor, evoluția acestor business-uri fiind mult mai rapidă decât adaptarea cadrului legislativ existent.
Nu în ultimul rând, amintește partenerul biroului CEE Attorneys din București, faza incipientă de dezvoltare a ecosistemului de start-up-uri în România conduce la o întârziere, prin raportare la alte piețe, în accesarea resurselor. ”Credem că este nevoie de reglementarea unor mecanisme specifice de finanțare a start-ups (ex. crowdfunding), de crearea cadrului legal pentru tehnologia blockchain și de adoptarea noii legi a fondurilor alternative de investiții”, a precizat avocatul intervievat de BizLawyer.
Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului. ”Observăm o oarecare “specializare” a tranzacțiilor de M&A / finanțări în acest domeniu față de tranzacțiile clasice, în sensul că aspectele esențiale asupra cărora se negociază intens sunt zonele de randament al investitorilor - inclusiv exit facil - și asigurarea mecanismelor de control al investitorilor”, a explicat Sergiu Gîdei.
Din experiența de până acum, avocatul spune că în această arie niciun proiect nu păstrează direcția liniară pe care o are, în aparență, în faza sa incipientă; de fapt, fiecare proiect se transformă, capătă ramificații pe parcursul discuțiilor și dezvoltării, așa încât necesită o permanentă atenție și implicare din partea consultanților, prin interacțiune constantă cu clientul.
”Credem că frumusețea acestui segment de practică constă în faptul că fiecare proiect este o provocare unică, cu specificitate și complexitate proprie. Pe de o parte, aceasta ne impune să fim interdisciplinari, să valorificăm expertiza fiecarui membru al echipei noastre, iar pe de altă parte ne permite să fim inovativi în soluțiile pe care le oferim clienților noștri în abordarea multitudinii de aspecte care trebuie avute în vedere pentru finalizarea fiecărui proiect”, a nuanțat Partenerul casei de avocatură.
Avocații biroului CEE Attorneys din București sunt alături de echipele de fondatori, precum și de investitorii implicați în susținerea start-up-urilor – fondurile de investiții, business angels, investitori strategici. Echipa este implicată în proiecte din arii diverse precum business-uri consolidate în tehnologie (BullGuard) sau start-up-uri în zone de nișă – fintech (Pago), blockchain (Moonlet), software as technology (Bunnyshell), ori de investiții în start-up-uri (V7 Capital sau Sparking Capital). Echipa este apreciată de clienți pentru calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, soluțiile pragmatice și practica semnificativă atât în marile societăți de avocatură, cât și în firme de consultanță din categoria „Big4”.
”Este fantastic că, fiind avocații clienților care ne încredințează proiectele lor, suntem conectați la un ecosistem în care se nasc și se dezvoltă produse, aplicații, soluții care definesc, în cele din urmă, prezentul și, mai ales, viitorul”, a arătat interlocutorul BizLawyer.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Mai multe mandate pe masa de lucru. 3 proiecte ar putea fi ”de referință” pentru ecosistemul local
Echipa de avocați ai CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații este implicată în prezent în mai multe mandate de M&A / finanțări în zona de start-ups/tehnologie, dintre care 3 proiecte ar putea fi de referință pentru ecosistemul din România.
Printre cele mai importante proiecte în care firma a fost alături, anul acesta, de clienți din categoria start-up-urilor, poate fi amintită asistența oferita Bunnyshell - start-up romanesc ce dezvoltă tehnologii pentru managementul infrastructurii în cloud - în proiectul prin care a primit o finanțare de 750.000 euro din partea fondului de investiții Early Game Ventures și a unui business angel.
Avocații au acordat asistența și start-up-ului romanesc Pago, activ în domeniul fintech - inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrala și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report - în legatură cu aspecte corporate, proprietate intelectuală, finanțări și asistență curentă.
Și Ringhel, start-up romanesc din domeniul energiei, de asemenea inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrală și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report, a primit asistență din partea avocaților specializați de la CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații în legatură cu aspecte de day-to-day business.
Alte mandate au inclus asistența acordată Moonlet, start-up romanesc în domeniul blockchain, în proiecte de finanțări și day-to-day business și consilierea fondatorilor brand-ului 7Card (lider în domeniul agregării de servicii de wellness și sport) în legătură cu vânzarea business-ului către grupul francez Sodexo.
Nu în ultimul rând, printre proiectele în care avocații au fost implicați trebuie amintită și asistența oferită grupului Xpediator (grup integrat de logistică, transporturi și tehnologie, listat la bursa din Londra) în legatură cu structurarea francizei diviziei de tehnologie www.eshopwedrop.com, precum și consiliere în legatură cu expansiunea globală a francizei în Europa, Asia și SUA.
Despre calitatea serviciilor oferite și profesionalismul avocaților, grăitoare este opinia lui Vlad Panait, Partener Sparking Capital, jucător specializat în investiții în start-up-uri în perioada timpurie, unul dintre clienții firmei: ''Alături de cunoștințele și expertiza echipei CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, pentru noi au fost esențiale know-how-ul caracteristic acestui domeniu încă nișat în România, dar și implicarea și angajamentul 100% al partenerilor firmei în identificarea unor soluții ingenioase care să răspundă nevoilor noastre specifice''.
Într-un context în care tehnologia acaparează tot mai mult agenda publică și strategiile de business din întreaga lume, tranzacțiile în această arie se înmulțesc. Avocații CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații consideră zona de tehnologie și start-up-uri ca fiind cu cea mai mare creștere în următorii cinci ani, estimând un interes major din partea capitalului local, a investitorilor din SUA și Asia, precum și o dezvoltare rapidă a segmentului de corporate venture capital.
Biroul CEE Attorneys din București a anunțat recent că, în decursul acestui an, are în lucru un număr de 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții în diverse arii și industrii, din care jumătate reprezintă tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri. Evaluarea cumulată a proiectelor asistate în 2019 în zona de tehnologie și start-ups este de aproximativ 40 de milioane EURO.

Citește și
→ CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a asistat tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri evaluate la 40 de milioane EURO
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei si Asociații este membră a CEE Attorneys, o rețea internatională de firme de avocatură cu peste 100 de avocați în opt jurisdicții din Europa Centrală și de Est și cu Birouri Asociate în India, China, Japonia, Ucraina și Germania.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1738 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...