ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control

29 Noiembrie 2019   |   Andrei DelCet

Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului.

Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boan?ă, Gîdei si Asocia?ii

 
 
CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații a dezvoltat o practica extinsă în domeniul de tehnologie și start-ups, acoperind mai multe arii, printre care Fintech, Blockchain, SaaS, Energy, Big Data, Wellness, Gaming. Cel mai des, mandatele acoperă zona de fuziuni și achiziții, finanțări, aspecte de reglementare, proprietate intelectuală și asistență recurentă. Domeniile legate de industriile Hi-Tech  care generează cea mai mare activitate sunt corporate, proprietate intelectuală, finanțări, fuziuni și achiziții, data protection, regulatory.În acest an, avocații firmei au fost implicați în 10 tranzacții din acest domeniu.

În cadrul firmei există un grup dedicat zonei de tehnologie / start-ups format din patru avocați – Sergiu Gîdei (coordonatorul echipei), Krisztina Voicu, Elena Sopotean și Denis Jignea. ”Suntem permanent conectați la toți jucătorii din ecosistem - fondatori, business angels, fonduri de venture capital, etc - ceea ce ne oferă accesul la expertiză și oportunități în acest domeniu”, a declarat pentru BizLawyer Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații.


Avocatul este de părere că piața de servicii juridice pentru start-up-uri este dominată de firme medii și mici, care sunt furnizorii de consultanță specializată preferați, mai ales în faza timpurie. ”De asemenea, având în vedere că ecosistemul de start-ups este în faza incipientă de dezvoltare în România și faptul că deocamdată au fost puține start-ups cu scalare globală - succesul UiPath fiind mai degrabă un caz izolat decât un fenomen de masă - România încă nu a suscitat interesul jucătorilor globali din avocatură”, a  adăugat Sergiu Gîdei.

Companiile care sunt implicate în dezvoltarea de produse tech sau de tehnologie proprietară se lovesc în activitatea lor de o serie de probleme care le pot îngreuna parcursul. Sergiu Gîdei atrage atenția că principalele probleme cu care se confruntă actorii din acest segment sunt protejarea proprietății intelectuale și lipsa unui cadru legal adaptat la nevoile start-up-urilor, evoluția acestor business-uri fiind mult mai rapidă decât adaptarea cadrului legislativ existent.

Nu în ultimul rând, amintește partenerul biroului CEE Attorneys din București, faza incipientă de dezvoltare a ecosistemului de start-up-uri în România conduce la o întârziere, prin raportare la alte piețe, în accesarea resurselor. ”Credem că este nevoie de reglementarea unor mecanisme specifice de finanțare a start-ups (ex. crowdfunding), de crearea cadrului legal pentru tehnologia blockchain și de adoptarea noii legi a fondurilor alternative de investiții”, a precizat avocatul intervievat de BizLawyer.




Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului. ”Observăm o oarecare “specializare” a tranzacțiilor de M&A / finanțări în acest domeniu față de tranzacțiile clasice, în sensul că aspectele esențiale asupra cărora se negociază intens sunt zonele de randament al investitorilor - inclusiv exit facil - și asigurarea mecanismelor de control al investitorilor”, a explicat Sergiu Gîdei.

Din experiența de până acum, avocatul spune că în această arie niciun proiect nu păstrează direcția liniară pe care o are, în aparență, în faza sa incipientă; de fapt, fiecare proiect se transformă, capătă ramificații pe parcursul discuțiilor și dezvoltării, așa încât necesită o permanentă atenție și implicare din partea consultanților, prin interacțiune constantă cu clientul.

”Credem că frumusețea acestui segment de practică constă în faptul că fiecare proiect este o provocare unică, cu specificitate și complexitate proprie. Pe de o parte, aceasta ne impune să fim interdisciplinari, să valorificăm expertiza fiecarui membru al echipei noastre, iar pe de altă parte ne permite să fim inovativi în soluțiile pe care le oferim clienților noștri în abordarea multitudinii de aspecte care trebuie avute în vedere pentru finalizarea fiecărui proiect”, a nuanțat Partenerul casei de avocatură.

Avocații biroului CEE Attorneys din București sunt alături de echipele de fondatori, precum și de investitorii implicați în susținerea start-up-urilor – fondurile de investiții, business angels, investitori strategici. Echipa este implicată în proiecte din arii diverse precum business-uri consolidate în tehnologie (BullGuard) sau start-up-uri în zone de nișă – fintech (Pago), blockchain (Moonlet), software as technology (Bunnyshell), ori de investiții în start-up-uri (V7 Capital sau Sparking Capital). Echipa este apreciată de clienți pentru calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, soluțiile pragmatice și practica  semnificativă atât în marile societăți de avocatură, cât și în firme de consultanță din categoria „Big4”.

”Este fantastic că, fiind avocații clienților care ne încredințează proiectele lor, suntem conectați la un ecosistem în care se nasc și se dezvoltă produse, aplicații, soluții care definesc, în cele din urmă, prezentul și, mai ales, viitorul”, a arătat interlocutorul BizLawyer.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Mai multe mandate pe masa de lucru. 3 proiecte ar putea fi ”de referință” pentru ecosistemul local

Echipa de avocați ai CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații este implicată în prezent în mai multe mandate de M&A / finanțări în zona de start-ups/tehnologie, dintre care 3 proiecte ar putea fi de referință pentru ecosistemul din România.

Printre cele mai importante proiecte în care firma a fost alături, anul acesta, de clienți din categoria start-up-urilor, poate fi amintită asistența oferita Bunnyshell - start-up romanesc ce dezvoltă tehnologii pentru managementul infrastructurii în cloud - în proiectul prin care a primit o finanțare de 750.000 euro din partea fondului de investiții Early Game Ventures și a unui business angel.

Avocații au acordat asistența și start-up-ului romanesc Pago, activ în domeniul fintech - inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrala și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report - în legatură cu aspecte corporate, proprietate intelectuală, finanțări și asistență curentă.

Și Ringhel, start-up romanesc din domeniul energiei, de asemenea inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrală și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report, a primit asistență din partea avocaților specializați de la CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații în legatură cu aspecte de day-to-day business.

Alte mandate au inclus asistența acordată Moonlet, start-up romanesc în domeniul blockchain, în proiecte de finanțări și day-to-day business și consilierea fondatorilor brand-ului 7Card (lider în domeniul agregării de servicii de wellness și sport) în legătură cu vânzarea business-ului către grupul francez Sodexo.

Nu în ultimul rând, printre proiectele în care avocații au fost implicați trebuie amintită și asistența oferită grupului Xpediator (grup integrat de logistică, transporturi și tehnologie, listat la bursa din Londra) în legatură cu structurarea francizei diviziei de tehnologie www.eshopwedrop.com, precum și consiliere în legatură cu expansiunea globală a francizei în Europa, Asia și SUA.

Despre calitatea serviciilor oferite și profesionalismul avocaților, grăitoare este opinia lui Vlad Panait, Partener Sparking Capital, jucător specializat în investiții în start-up-uri în perioada timpurie, unul dintre clienții firmei: ''Alături de cunoștințele și expertiza echipei CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, pentru noi au fost esențiale know-how-ul caracteristic acestui domeniu încă nișat în România, dar și implicarea și angajamentul 100% al partenerilor firmei în identificarea unor soluții ingenioase care să răspundă nevoilor noastre specifice''.

Într-un context în care tehnologia acaparează tot mai mult agenda publică și strategiile de business din întreaga lume, tranzacțiile în această arie se înmulțesc. Avocații CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații consideră zona de tehnologie și start-up-uri ca fiind cu cea mai mare creștere în următorii cinci ani, estimând un interes major din partea capitalului local, a investitorilor din SUA și Asia, precum și o dezvoltare rapidă a segmentului de corporate venture capital.

Biroul CEE Attorneys din București a anunțat recent că, în decursul acestui an, are în lucru un număr de 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții în diverse arii și industrii, din care jumătate reprezintă tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri. Evaluarea cumulată a proiectelor asistate în 2019 în zona de tehnologie și start-ups este de aproximativ 40 de milioane EURO.


Citește și

→   CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a asistat tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri evaluate la 40 de milioane EURO



CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei si Asociații
este membră a CEE Attorneys, o rețea internatională de firme de avocatură cu peste 100 de avocați în opt jurisdicții din Europa Centrală și de Est și cu Birouri Asociate în India, China, Japonia, Ucraina și Germania.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1406 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...