ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control

29 Noiembrie 2019   |   Andrei DelCet

Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului.

Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boan?ă, Gîdei si Asocia?ii

 
 
CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații a dezvoltat o practica extinsă în domeniul de tehnologie și start-ups, acoperind mai multe arii, printre care Fintech, Blockchain, SaaS, Energy, Big Data, Wellness, Gaming. Cel mai des, mandatele acoperă zona de fuziuni și achiziții, finanțări, aspecte de reglementare, proprietate intelectuală și asistență recurentă. Domeniile legate de industriile Hi-Tech  care generează cea mai mare activitate sunt corporate, proprietate intelectuală, finanțări, fuziuni și achiziții, data protection, regulatory.În acest an, avocații firmei au fost implicați în 10 tranzacții din acest domeniu.

În cadrul firmei există un grup dedicat zonei de tehnologie / start-ups format din patru avocați – Sergiu Gîdei (coordonatorul echipei), Krisztina Voicu, Elena Sopotean și Denis Jignea. ”Suntem permanent conectați la toți jucătorii din ecosistem - fondatori, business angels, fonduri de venture capital, etc - ceea ce ne oferă accesul la expertiză și oportunități în acest domeniu”, a declarat pentru BizLawyer Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații.


Avocatul este de părere că piața de servicii juridice pentru start-up-uri este dominată de firme medii și mici, care sunt furnizorii de consultanță specializată preferați, mai ales în faza timpurie. ”De asemenea, având în vedere că ecosistemul de start-ups este în faza incipientă de dezvoltare în România și faptul că deocamdată au fost puține start-ups cu scalare globală - succesul UiPath fiind mai degrabă un caz izolat decât un fenomen de masă - România încă nu a suscitat interesul jucătorilor globali din avocatură”, a  adăugat Sergiu Gîdei.

Companiile care sunt implicate în dezvoltarea de produse tech sau de tehnologie proprietară se lovesc în activitatea lor de o serie de probleme care le pot îngreuna parcursul. Sergiu Gîdei atrage atenția că principalele probleme cu care se confruntă actorii din acest segment sunt protejarea proprietății intelectuale și lipsa unui cadru legal adaptat la nevoile start-up-urilor, evoluția acestor business-uri fiind mult mai rapidă decât adaptarea cadrului legislativ existent.

Nu în ultimul rând, amintește partenerul biroului CEE Attorneys din București, faza incipientă de dezvoltare a ecosistemului de start-up-uri în România conduce la o întârziere, prin raportare la alte piețe, în accesarea resurselor. ”Credem că este nevoie de reglementarea unor mecanisme specifice de finanțare a start-ups (ex. crowdfunding), de crearea cadrului legal pentru tehnologia blockchain și de adoptarea noii legi a fondurilor alternative de investiții”, a precizat avocatul intervievat de BizLawyer.
Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului. ”Observăm o oarecare “specializare” a tranzacțiilor de M&A / finanțări în acest domeniu față de tranzacțiile clasice, în sensul că aspectele esențiale asupra cărora se negociază intens sunt zonele de randament al investitorilor - inclusiv exit facil - și asigurarea mecanismelor de control al investitorilor”, a explicat Sergiu Gîdei.

Din experiența de până acum, avocatul spune că în această arie niciun proiect nu păstrează direcția liniară pe care o are, în aparență, în faza sa incipientă; de fapt, fiecare proiect se transformă, capătă ramificații pe parcursul discuțiilor și dezvoltării, așa încât necesită o permanentă atenție și implicare din partea consultanților, prin interacțiune constantă cu clientul.

”Credem că frumusețea acestui segment de practică constă în faptul că fiecare proiect este o provocare unică, cu specificitate și complexitate proprie. Pe de o parte, aceasta ne impune să fim interdisciplinari, să valorificăm expertiza fiecarui membru al echipei noastre, iar pe de altă parte ne permite să fim inovativi în soluțiile pe care le oferim clienților noștri în abordarea multitudinii de aspecte care trebuie avute în vedere pentru finalizarea fiecărui proiect”, a nuanțat Partenerul casei de avocatură.

Avocații biroului CEE Attorneys din București sunt alături de echipele de fondatori, precum și de investitorii implicați în susținerea start-up-urilor – fondurile de investiții, business angels, investitori strategici. Echipa este implicată în proiecte din arii diverse precum business-uri consolidate în tehnologie (BullGuard) sau start-up-uri în zone de nișă – fintech (Pago), blockchain (Moonlet), software as technology (Bunnyshell), ori de investiții în start-up-uri (V7 Capital sau Sparking Capital). Echipa este apreciată de clienți pentru calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, soluțiile pragmatice și practica  semnificativă atât în marile societăți de avocatură, cât și în firme de consultanță din categoria „Big4”.

”Este fantastic că, fiind avocații clienților care ne încredințează proiectele lor, suntem conectați la un ecosistem în care se nasc și se dezvoltă produse, aplicații, soluții care definesc, în cele din urmă, prezentul și, mai ales, viitorul”, a arătat interlocutorul BizLawyer.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Mai multe mandate pe masa de lucru. 3 proiecte ar putea fi ”de referință” pentru ecosistemul local

Echipa de avocați ai CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații este implicată în prezent în mai multe mandate de M&A / finanțări în zona de start-ups/tehnologie, dintre care 3 proiecte ar putea fi de referință pentru ecosistemul din România.

Printre cele mai importante proiecte în care firma a fost alături, anul acesta, de clienți din categoria start-up-urilor, poate fi amintită asistența oferita Bunnyshell - start-up romanesc ce dezvoltă tehnologii pentru managementul infrastructurii în cloud - în proiectul prin care a primit o finanțare de 750.000 euro din partea fondului de investiții Early Game Ventures și a unui business angel.

Avocații au acordat asistența și start-up-ului romanesc Pago, activ în domeniul fintech - inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrala și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report - în legatură cu aspecte corporate, proprietate intelectuală, finanțări și asistență curentă.

Și Ringhel, start-up romanesc din domeniul energiei, de asemenea inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrală și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report, a primit asistență din partea avocaților specializați de la CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații în legatură cu aspecte de day-to-day business.

Alte mandate au inclus asistența acordată Moonlet, start-up romanesc în domeniul blockchain, în proiecte de finanțări și day-to-day business și consilierea fondatorilor brand-ului 7Card (lider în domeniul agregării de servicii de wellness și sport) în legătură cu vânzarea business-ului către grupul francez Sodexo.

Nu în ultimul rând, printre proiectele în care avocații au fost implicați trebuie amintită și asistența oferită grupului Xpediator (grup integrat de logistică, transporturi și tehnologie, listat la bursa din Londra) în legatură cu structurarea francizei diviziei de tehnologie www.eshopwedrop.com, precum și consiliere în legatură cu expansiunea globală a francizei în Europa, Asia și SUA.

Despre calitatea serviciilor oferite și profesionalismul avocaților, grăitoare este opinia lui Vlad Panait, Partener Sparking Capital, jucător specializat în investiții în start-up-uri în perioada timpurie, unul dintre clienții firmei: ''Alături de cunoștințele și expertiza echipei CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, pentru noi au fost esențiale know-how-ul caracteristic acestui domeniu încă nișat în România, dar și implicarea și angajamentul 100% al partenerilor firmei în identificarea unor soluții ingenioase care să răspundă nevoilor noastre specifice''.

Într-un context în care tehnologia acaparează tot mai mult agenda publică și strategiile de business din întreaga lume, tranzacțiile în această arie se înmulțesc. Avocații CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații consideră zona de tehnologie și start-up-uri ca fiind cu cea mai mare creștere în următorii cinci ani, estimând un interes major din partea capitalului local, a investitorilor din SUA și Asia, precum și o dezvoltare rapidă a segmentului de corporate venture capital.

Biroul CEE Attorneys din București a anunțat recent că, în decursul acestui an, are în lucru un număr de 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții în diverse arii și industrii, din care jumătate reprezintă tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri. Evaluarea cumulată a proiectelor asistate în 2019 în zona de tehnologie și start-ups este de aproximativ 40 de milioane EURO.


Citește și

→   CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a asistat tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri evaluate la 40 de milioane EUROCEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei si Asociații
este membră a CEE Attorneys, o rețea internatională de firme de avocatură cu peste 100 de avocați în opt jurisdicții din Europa Centrală și de Est și cu Birouri Asociate în India, China, Japonia, Ucraina și Germania.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 229 / 5392
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Musliu & Asociații a asistat Trust Motors în preluarea afacerilor Opel din România. Mandat complet pentru echipa coordonată de Diana Musliu, Managing Partner
LegiTeam: Senior Associate | Reff & Associates is looking for experienced lawyers (Dispute Resolution)
LegiTeam: Associate | Reff & Associates is looking for Lawyers (Dispute Resolution)
INTERVIU | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații, firma de avocați care asistă Bursa de Valori la înființarea Contrapărții Centrale: Semnarea acordului cu CC&G era un element vital în demararea procesului de autorizare. Proiectul va căpăta viteză în perioada următoare
Avocații PNSA obțin o soluție importantă pentru ARACO și mai multe companii de construcții, legată de ajustarea prețului în contracte de achiziție publică. O instrucțiune a președintelui ANAP, anulată
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP și Norton Rose Fulbright în arbitrajul ICC cu statul român și a câștigat peste 300 mil. lei. Pretenții mai mari, la orizont
Concurență.ro | Avocații de Concurență de la Reff & Asociații au obținut o victorie profesională importantă în perioada de lockdown. Cum arată azi tabloul proiectelor din această practică și cum lucrează echipa coordonată de partenerul Florentina Munteanu
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: recunoașterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a îndreptățirii contribuabilului de a datora o sumă mai mică decât cea inclusă în declarația de impozit pe profit
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
KPMG Legal România (Toncescu și Asociații) îl cooptează pe Dragoș Iamandoiu, un avocat talentat din noua generație, apreciat în piață pentru practica sa de M&A
Efectele pandemiei nu se resimt încă pe deplin în piața insolvenței, dar numărul procedurilor va crește în S2 – 2020, iar trendul ascendent va continua în 2021. De vorbă cu Dana Rădulescu (Partener) și Anca Băițan (Senior Associate) - MPR Partners, despre complicațiile aduse de criza medicală în activitatea avocaților specializați în insolvență
Bondoc și Asociații, precedent de succes în materia măsurilor compensatorii pentru imobile expropriate în perioada comunistă
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...