ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce îi ține ocupați pe avocații de IP de la Stratulat Albulescu. Cele mai dificile proiecte din practica de proprietate intelectuală și domeniile din care vin cele mai multe solicitări

28 Noiembrie 2019   |   Ștefania Enache

Anul acesta, echipa de avocați a finalizat foarte multe proiecte importante. De altfel, volumul de muncă al practicii de IP a fost semnificativ mai mare comparatic cu 2018.

Ana Maria Kusak (Partener) si Elena Stan (Senior Associate) - Stratulat Albulescu

 
 
Dreptul proprietății intelectuale (IP) este una dintre cele mai dinamice arii de practică din avocatura de business, activitatea specialiștilor din acest domeniu implicând multe elemente de inovație. Multe dintre ele se regăsesc în structuri contractuale complexe, dar și în întregi strategii și abordări care depășesc tiparul clasic al practicii IP. „Avocatul de IP din cadrul firmei de avocatură Stratulat Albulescu este dinamic, creativ, implicat și proactiv”, declară Ana Maria Kusak, Partener Stratulat Albulescu.

Cu o echipă de IP formată din cinci avocați, dintre care trei sunt consilieri în proprietate industriala acreditați de OSIM, firma acoperă toate specializările aferente tuturor ramurilor Dreptul proprietății intelectuale: mărci, indicații geografice, brevete, desene și modele industriale, nume de domenii, drepturi de autor, know-how, secrete comerciale etc.


„Clienții noștri sunt atât persoane fizice, cât și companii din toate industriile și sectoarele, de la start-up-uri, fonduri de investiții, la artiști, agenții de publicitate, case de producție și furnizori de servicii/retaileri consacrați pe piață”, explică Ana Maria Kusak.

Anul acesta, echipa de avocați a finalizat foarte multe proiecte importante. De altfel, volumul de muncă al practicii de IP a fost semnificativ mai mare comparatic cu 2018.

„Anul acesta am fost implicați atât în tranzacții privind drepturi de proprietate intelectuală, mandate day-to-day, dar și solicitări de consultanță punctuale.  Am administrat portofoliile de mărci ale clienților, am reprezentat clienți naționali și internaționali în cadrul procedurilor de înregistrare de mărci, precum și reînnoiri și opoziții – la nivel național și internațional, redactare și revizuire de contracte având ca obiect transferul drepturilor de proprietate intelectuală etc. Ceea ce ne bucură este faptul că din ce în ce mai multe companii care operează pe piața de software au realizat importanța proprietății intelectuale, mai precis importanța obținerii protecției legale asupra drepturilor de proprietate intelectuală (în situațiile în care legea permite parcurgerea unei proceduri în acest sens), precum și consacrarea pe cale contractuală a aspectelor ce țin de drepturile de proprietate intelectuală”, punctează Partenerul Stratulat Albulescu.




Solicitările clienților și industriile din care vin mandatele

O analiză a activității avocaților evidențiază foarte bine dorințele clienților. Astfel, anul acesta, experții au oferit consultanță juridică cu privire la diverse aspecte de proprietate intelectuală în materie de software, în special cu privire la probleme legate de drepturi de autor asupra produselor software, precum și transferul valabil al acestor drepturi. De asemenea, au oferit asistență juridică și reprezentare în cadrul unor litigii privind drepturile de autor asupra soluțiilor software.

„Printre cele mai întâlnite solicitări primite de noi se numără și coflictele între mărci și numele de domenii, rapoartele de due diligence cu puternice implicații IP, dar și mandatele ce acoperă reprezentarea în fața OSIM/WIPO/EUIPO în procedurile de înregistrare de mărci. Printre cele mai interesante mandate în care am acordat consultanță/asistență anul acesta se numără transferul portofoliilor IP. Firma de avocatură Stratulat Albulescu a oferit asistență juridică companiilor în legătură cu achiziția tuturor activităților de publishing ale mai multor plaftorme/publicații. Tranzacțiile au inclus și achiziția tuturor domeniilor de internet conexe, echipamentelor de operare specifice, precum și transferul angajaților. Dintre proiectele interesante aflate în derulare putem aminti un due diligence cu puternic impact din punct de vedere IP (incluzând aspecte privind brevete, modele industriale, nume de domenii și mărci), în special în ceea ce privește transferul de drepturi de autor asupra soluțiilor software incluse în produsele furnizate de client”, arată Elena Stan, Senior Associate Stratulat Albulescu

Trebuie menționat că în rândul clienților firmei de avocatură regăsim branduri de lux precum producători de bijuterii, dar și retaileri de lux (textile și accesorii). De asemenea, sunt atât clienți din zona de Software development – sectorul IT/Technology acoperind o multitudine din proiectele avocaților, cât și diferite platforme online (Kuende, Mediobs, Smart Dreamers).

„Nu putem spune că există un prototip al profilului clientului de IP. La noi apelează agenții PR, artiști, companii de tip start-up, firme cu prezență globală cu filiale în România, etc. În general toți clienții își doresc ca firma care le oferă asistență juridică să înțeleagă foarte bine contextul industriei în care activează, specificul acesteia și, în special, obiectivele și strategia avute în vedere de client”, spune Partenerul Stratulat Albulescu.

„În plus, avem și clienți din domeniul Farma. De exemplu, am oferit asistență juridică unor producători internaționali de medicamente cu privire la înregistrarea de mărci naționale, respectiv înregistrarea de mărci internaționale, cu stat desemnat România. În cadrul acestor mandate, am asigurat reprezentarea în fața OSIM atât în proceduri de înregistrare standard, cât și pentru a depăși avizele de refuz inițial emise de OSIM. De asemenea, oferim asistență juridică unui important producător de medicamente cu privire la protecția mărcilor și modelelor industriale (înregistrate la nivel UE), precum și consultanță privind potențiale conflicte de mărci. În sectorul Food & Drinks am acordat asistență juridică unuia dintre cei mai mari furnizori de soluții de apă pentru locuințe și birouri din Europa de Sud-Est cu privire la brevete, modele industriale, mărci și drepturi de autor. De asemenea, am asistat același furnizor cu privire la probleme legate de drepturi de autor în legătură cu platforma online a clientului, precum și în legătură cu  licențe software pentru aplicațiile dezvoltate de client pentru eficientizarea activității”, adaugă Elena Stan.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Ce avocați s-au implicat în proiectele din această arie

Lista proiectelor finalizate cu succes include, printre altele, mandatul în care Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică companiei GapMinder, primul fond de investiții creat ca urmare a procesului de selecție început de Fondul European de Investiții, în legătură cu investițiile în SmartDreamers, Fintech OS și Typing DNA. Proiectul a fost coordonat de Silviu Stratulat (Managing Partner), Ana Maria Kusak (Partner), Cristina Man (Managing Associate). În dosar s-au implicat și Elena Stan (Senior Associate) și Mădălina Spătaru (Associate).

De asemenea, Statulat Albulescu acordă asistență juridică companiei World Class România, cel mai important furnizor de servicii de fitness și wellness din țara noastră, cu privire la mărci, nume de domenii, drepturi de autor, precum și orice alte aspecte de conformitate cu legislația în materia proprietății intelectuale.  Coordonatorul proiectului este Ana Maria Kusak, care lucrează alături de Elena Stan și Mădălina Spătaru.

Firma de avocatură mai acordă asistență juridică La Fântâna S.R.L. cu privire la riscurile în materie civilă și penală asociate cu încălcarea brevetelor, modelelor și mărcilor, precum și cu privire la aspecte privind protecția și transferul drepturilor de autor asupra creațiilor incluse produselor La Fântăna, respectiv asupra materialelor incluse în platformele administrate de La Fântăna. Tot Ana Maria Kusak coordonează proiectul. Ea lucrează alături de Elena Stan și Mădălina Spătaru.

Avocații au fost alături și de compania Global Records, pe care au consiliat-o cu privire la înregistrarea și protejarea drepturilor asupra mărcilor la nivel național și internațional, precum și consultanță cu privire la protejarea drepturilor de autor, respectiv situații de încălcare a dreptului la imagine al unor artiști consacrați reprezentați de casa de producție Global Records. Ana Maria Kusak coordonează proiectul, avându-le alături pe Elena Stan și Mădălina Spătaru.

De asemenea, Stratulat Albulescu acordă asistență juridică Rogalski Damaschin Public Relations, una dintre cele mai importante agenții de PR din România, cu privire la diverse aspecte de proprietate intelectuală, inclusiv încălcări ale drepturilor de autor, asistență juridică specifică în domeniul publicității, dar și în toate sectoarele media, precum și înregistrarea de mărci și monitorizarea portofoliului existent de mărci înregistrate. Avocatul coordinator al dosarului este Ana Maria Kusak, dar se implică și Elena Stan.

În plus, casa de avocatură a oferit asistență juridică firmei Edward Neuk Company S.R.L. cu privire la diverse aspecte legate de tehnologie, protecția datelor cu caracter personal și proprietate intelectuală specifice platformei sociale Kuende. Avocații au oferit inclusiv asistență juridică cu privire la probleme de protecție a brevetelor, utilizarea de software open source, precum și reprezentare în fața EUIPO în proceduri de înregistrare de mărci și proceduri de opoziții. Tot Ana Maria Kusak a coordonat proiectul. Ea a lucrat alături de Elena Stan și Mădălina Spătaru.




În anul 2020 vom dezvolta activitatea în aria de IP. Pe lângă proiectele în care suntem implicați, ne propunem să fim și cât mai prezenți în piață, să participăm la cât mai multe evenimente de profil și chiar să organizăm conferințe pe teme actuale de IP, având în vedere dinamismul acestui domeniu și necesitatea de a contribui la crearea și menținerea unei practici coerente și uniforme.”

                                      Ana Maria Kusak, Partener Stratulat Albulescu

 


Multe proiecte de tip due diligence la nivel multijurisdicțional

„Anul acesta am avut foarte multe mandate de M&A în care aspectele legate de IP au fost deosebit de importante, majoritatea implicând elemente de extraneitate și importante consecințe în plan fiscal. Putem aminti astfel, invesțiile GapMinder (în SmartDreamers, Fintech OS, Typing DNA, MediJobs, Frisbo),  investiția companiei Morphosis Capital, un fond de investiții relativ nou înființat, axat pe investiții de capital în întreprinderile românești mici și mijlocii  (IMM-uri), cu privire la DocProcess S.R.L.”, mai spune Ana Maria Kusak.

De asemenea, pe masa avocaților se află foarte multe proiecte de tip due diligence la nivel multijurisdicțional, în cadrul cărora specialiștii români lucrează cu unele dintre cele mai mari firme, cu prezență globală. În plus, activează și în alte jurisdicții pe proiectele software, platforme online, înregistrari de mărci internaționale.

„Echipa Stratulat Albulescu acordă asistență juridică atât în zona de consultanță/day-to-day, cât și în zona de litigii, în opinia noastră raportul fiind unul echilibrat. Oferim asistență juridică/consultanță în cadrul mandatelor punctuale (recomandări privind strategia de brand, reprezentare în orice tip de procedură de înregistrare, opoziții sau recomandări și negocieri în contextul unor conflicte pre-existente). Dintre mandatele noastre day-to-day putem aminti administrarea portofoliilor de mărci ale clienților (incluzând înregistrări, reînnoiri, monitorizare, reprezentare în proceduri de opoziții, contestații), acordarea de consultanță în domeniul drepturilor de autor pentu agenții de publicitate și artiști. Litigiile privind drepturi de proprietate intelectuală, acoperă, de asemenea, o gamă largă de aspecte cum ar fi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, anulări și decăderi de mărci, dosare privind întinderea, transferul valabil al drepturi de autor, precum și justa remunerație cuvenită titularului acestor drepturi de autor”, menționează Elena Stan.

În mod obișnuit, Statulat Albulescu nu apelează la specialiști externi, deoarece reușește să acopere toate aspectele de IP intern. Au existat însă situații în care, în cadrul unor proiecte complexe, care implică, de exemplu, întocmirea raporturilor de evaluare asupra mărcilor/portofoliilor de mărci în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare s-a apelat la furnizori externi. „În cadrul tranzacțiilor care reprezintă transferuri de întreprindere, am contractat serviciile unor consultanți în domeniul fiscal. Punctual, am colaborat și cu profesioniști din domeniul IT cu privire la probleme de securitatea datelor, în general în proiecte care au avut atât implicații de IP, cât și implicații în materia protecției datelor cu caracter personal”, nuanțează Elena Stan.

Ana Maria Kusak este de părere că în cadrul echipei există o dinamică extrem de favorabilă schimbului de idei, bazată pe comunicare și o cât mai bună organizare a mandatelor în curs. „Trei dintre avocații din cadrul departamentului nostru dețin calitatea de consilieri în domeniul proprietății industriale fiind reprezentanți acreditați în fața OSIM și EUIPO. Colegul nostru Ion Dorobăț, litigator cu 15 ani experiență - este acreditat de OSIM în domeniile mărci și indicații geografice, brevete și modele și desene industriale. În cadrul departamentului nostru, comunicarea și munca în echipă sunt extrem de importante, iar dosarele de instanță nu fac excepție de la aceste metodologii de lucru, obținerea rezultatelor favorabile clienților noștri fiind bazată pe conlucrarea între avocații de consultanță și cei de litigii”, detaliază Partenerul Statulat Albulescu.


Citește și

Marile provocări din IP

În timpul activității derulate, avocații au identificat ca principală provocare pentru practica de IP misiunea de a arăta clienților importanța parcurgerii procedurilor de înregistrare a drepturilor de proprietate intelectuală (în situațiile în care legea permite acest lucru), pentru a se bucura de drepturile exclusive garantate de lege.

„Un alt aspect notabil este consacrarea pe cale contractuală a cesiunii drepturilor de autor (atât în relația cu proprii angajați, cât și în relația cu entități terțe), precum și reglementarea în cadrul relațiilor de muncă a aspectelor privind invențiile de serviciu. Ca aspect practic, am identificat numeroase vulnerabilități cauzate de includerea de software open source în soluții și produse destinate terților”, precizează Elena Stan.




LadyLawyer.ro | Află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1379 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...