ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații RTPR Allen & Overy specializați în Dreptul Muncii | Clientelă formată din corporații sau manageri de top, proiecte multe și importante, printre care și asistența pentru unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul utilităților, într-un proces complex de restructurare

08 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură colaborează foarte bine și cu juriștii in-house ai clienților.

Alina Stăvaru, Partener RTPR Allen & Overy si coordonator al Departamentului de Dreptul muncii

 
 
Firmele au devenit mult mai pragmatice atunci când vine vorba despre angajații lor, dorindu-și să identifice mijloacele necesare care să le asigure flexibilitatea în păstrarea și atragerea celor mai buni oameni. Companiile se uită mult mai atent la indicatorii de performanță și la criteriile de evaluare, iar atunci când solicită servicii juridice axate pe Dreptul muncii se axează mai ales pe asistență specializată pentru instrumente necesare încetării raporturilor de muncă, făra riscul atacării cu succes în instanță a deciziei de concediere.

Echipa de Dreptul muncii din cadrul RTPR Allen & Overy reprezintă, de obicei, clienți mari (corporații) sau manageri de top. “Dacă situația devine litigioasă, echipa noastră de litigii îi reprezintă mai departe în instanță, bineînțeles. Pe partea de consultanță avem o echipă formată din patru persoane, care este suplimentată la nevoie de încă 1-2 avocați din echipa de litigii care au o experiență bogată în materie de litigii de Dreptul muncii. Proiectele noastre sunt multe și importante: restructurări, stock option plan-uri și alte scheme pentru cointeresarea management-ului de top, negocierea pachetelor pentru management, încetarea relațiilor la nivel de top management, cercetări disciplinare sensibile, concedieri delicate”, explică Alina Stăvaru, Partener RTPR Allen & Overy și coordonator al Departamentului de Dreptul muncii.


Anul acesta, firma de avocatură s-a implicat în mai multe proiecte care au vizat încetări amiabile ale contractelor pentru top management și negocierea corespunzătoare a pachetelor compensatorii. De asemenea, a acordat asistență pentru măsuri disciplinare și concedieri rezultate în urma cercetărilor disciplinare. “Însă am lucrat și la definirea și implementarea de planuri de cointeresare a angajaților, precum stock option pentru angajați cheie și alte instrumente. În aceeași măsură, face parte din practica noastră să acordăm asistență în negocierea contractelor de management, a contractelor colective de muncă, revizuirea regulamentelor interne și diverse alte aspecte”, precizează avocatul.






În contextul noilor reguli privind protecția datelor cu caracter personal, echipa de Dreptul muncii a apelat la cea de GDPR pentru soluționarea proiectelor în care s-a solicitat adaptarea documentelor de HR pentru conformitatea din punct de vedere GDPR. De altfel, politica RTPR Allen & Overy mizează foarte mult pe organizarea de echipe mixte ori de cate ori este necesar.

Cooperare între echipa de consultanță și echipa de litigii

În cazul restructurării sau vânzării unui business, problemele de Dreptul muncii trebuie atent tratate, astfel încât să fie evitate orice riscuri. “În cele mai multe cazuri este nevoie de o abordare multidisciplinară, de aceea echipele noastre includ consultanți specializați. Suntem capabili să ne acoperim intern nevoile pentru proiecte complexe, de la drept societar și dreptul muncii, până la proprietare intelectuală, finanțare și litigii, ca să enumerăm practicile pentru care există cele mai frecvente nevoi”, arată Alina Stăvaru.

Atunci când demarează un proiect nou, echipa de Dreptul muncii începe întotdeauna cu o analiză a situației existente, a riscurilor și a beneficiilor aferente fiecărei posibile alternative pentru realizarea restructurării și decizia cu privire la modalitatea cea mai potrivită pentru atingerea obiectivului adecvat la contextul concret. Urmează apoi asistarea clientului în toți pașii legali necesari, de la redactarea documentelor, asistență în procedurile de informare și consultare, discuțiile cu autoritățile (acolo unde este cazul) și implementarea efectivă a fiecărei etape a restructurării.

“Ultimul proiect de restructurare a fost și cel în care echipa noastră a avut cel mai mult de lucru din perspectiva Dreptului muncii. Am asistat unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul utilităților din România în legătură cu un proces complex de restructurare, transferuri de angajați ca urmare a internalizării anumitor linii de business, reașezare a organigramelor, negocieri cu sindicatele și un plan de plecări voluntare care a dus la evitarea unui proces traumatizant de concedieri colective”, precizează Partenerul RTPR Allen & Overy.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Avocatul mai amintește faptul că, până acum, echipa de litigii a firmei nu a pierdut niciun dosar în care experții din practica de Dreptul muncii au acordat consultanță pentru concedierea care a fost ulterior atacată în instanță. „Suntem mândri de această cooperare între echipa de consultanță și echipa de litigii pe Dreptul muncii. În ultimele 12 luni au fost multe proiecte legate de concedierea unui membru al managementului. De obicei, concedierea apare ca urmare a neperformanței managerului respectiv. Problema cea mai des întâlnită este situația în care managerul este angajat cu contract de muncă (în unele cazuri, chiar și atunci când un contract de management ar fi mult mai adecvat) și nu există criterii clare de performanță și de evaluare. Prin urmare, deși managerul nu mai performează, este foarte dificil de dus discuția în zona de concediere pentru motive ce țin de persoana salariatului și se ajunge la o negociere pentru o încetare prin acord care, de cele mai multe ori, presupune și negocierea unei compensații”, mai spune Alina Stăvaru.

Firma de avocatură colaborează foarte bine și cu juriștii in-house ai clienților. Când echipa in-house este implicată într-o restructurare, strategia se face împreună cu avocații externi, echipa de legal in-house, echipa de HR in-house și alte persoane din top management-ul societății care urmează să treaca printr-o restructurare. Este o echipă mixtă în care contribuția fiecărui membru este importantă pentru a se asigura planificarea și implementarea unui proces care răspunde cel mai bine nevoilor de business și care respectă în același timp și prevederile legale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1556 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...