ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali

21 Ianuarie 2020   |   Ștefania Enache

Echipa axată pe Fiscalitate/Taxe este coordonată de doi parteneri și trei directori, care răspund de linii specifice de activitate (fiscalitate internațională și impozite directe, impozite indirecte și prețuri de transfer).

Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbârcea & Asociatii Tax

 
 
Anul care a început va aduce unele provocări pentru piața serviciilor de asistență juridică și fiscală. Cauza acestor provocări o constituie contextul internațional și nevoile în continuă schimbare ale companiilor.Alexandru Cristea, Tax Partner al Țuca Zbârcea & Asociații Tax, indică, în acest sens, direcțiile globale impuse de BEPS, normele și inițiativele de combatere a optimizărilor fiscale, modificările avute în vedere în ceea ce privește sistemul comunitar de TVA. Toate aceste schimbări vor determina firmele să își reconsidere din ce în ce mai mult poziția fiscală din punct de vedere strategic.

„Pe de altă parte, este necesară o gestionare a conformării fiscale și regulilor privind prețurile de transfer într-un mod fluid și transparent, utilizând fluxuri și tehnologii eficiente. În acest context, menționăm că, începând cu 1 ianuarie 2020, DAC6 obligă intermediarii (consultanții fiscali, contabilii, auditorii, avocații. etc) și companiile să raporteze schemele transfrontaliere de structurare sau optimizare fiscală ce prezintă anumite caracteristici specifice. DAC6 trebuia să fie implementată în legislația națională a tuturor statelor membre a Uniunii Europene până la 31 decembrie 2019. Cu toate acestea, trebuie să fie raportate schemele de optimizare fiscală ce au fost realizate începând cu data de 25 iunie 2018, indiferent de data la care prevederile directivei au fost transpuse în legislația locală”, punctează Alexandru Cristea.


O piață competitivă

La ora actuală, piața de consultanță fiscală este o piață matură și din ce în ce mai competitivă, în care clienții știu exact competențele specifice de care au nevoie și când au nevoie de acestea, având așteptări clare asupra rezultatelor.

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax subliniază faptul că, la modul general, piața nu a înregistrat creșteri spectaculoase, fiind mai degrabă una stabilă în ultimii doi-trei ani.




„În contextul actual și viitor, considerăm că societățile vor fi din ce în ce mai atrase de colaborarea cu consultanți juridici și fiscali independenți, liberi de restricțiile impuse firmelor de audit tradiționale. Intrarea Andersen Global pe piața românească, prin colaborarea cu TZA Tax, răspunde acestei necesități. Andersen Global a fost constituită sub forma unei entități internaționale având rolul de a dezvolta un model de servicii profesionale complet și ireproșabil. Andersen Global s-a înființat în anul 2013, dar își are rădăcinile într-o tradiție Andersen mult mai veche. În prezent, organizația se extinde rapid și numără peste 5.000 de profesioniști în peste 166 de locații la nivel mondial. Această colaborare ne oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali. Cred că este un adaos perfect la capacitățile noastre, deoarece împărtășim aceleași valori, inclusiv asigurarea unui nivel ireproșabil al serviciilor prestate, precum și pasiunea pentru calitate și inovație”, arată consultantul.

Servicii complexe

Practica Țuca Zbârcea & Asociații Tax acoperă fiecare aspect al consultanței și conformării fiscale, începând cu planificarea tranzacțiilor, proceduri de analiză de tip due diligence, până la asistența operațională curentă.

Având în vedere că piața consultanței fiscale a atins deja un anumit nivel de maturitate, în ultimii ani, onorariile practicate de Țuca Zbârcea & Asociații Tax nu s-au modificat substanțial. În mandatele pe care le au, consultanții dau dovadă de de flexibilitate și adaptează structurile de onorarii în funcție de necesitățile clientului și tipul de proiect. Astfel, oferă o gamă completă de structuri de onorarii, de la onorarii în funcție de timpul lucrat de consultanții Țuca Zbârcea & Asociații Tax, la onorarii fixe sau maximale per proiect sau abonamente lunare pentru servicii de consultanță fiscală.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa axată pe Fiscalitate/Taxe este coordonată de doi parteneri și trei directori, care răspund de linii specifice de activitate (fiscalitate internațională și impozite directe, impozite indirecte și prețuri de transfer). În total, nu mai puțin de 15 consultanți fiscali experimentați, specializați în diverse domenii fiscale și industrii își aduc aportul la îndeplinirea mandatelor fiscale specifice sau, în cooperare cu avocații Țuca Zbârcea & Asociații, la realizarea unor proiecte complexe, integrate din punct de vedere juridic și fiscal.  „Bineînțeles, pentru că divizia de fiscalitate este afiliată firmei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, suntem preferați de clienți pentru serviciile integrate necesare în cazul proiectelor de fuziuni și achiziții, precum și pentru asistența în legătură cu controalele fiscale și soluționarea disputelor, echipele noastre mixte oferind asistență pe parcursul tuturor etapelor procedurale derulate în fața autorităților fiscale și a instanțelor de judecată”, precizează Alexandru Cristea.

În ceea ce privește portofoliul de clienți, acesta include firme din diverse sectoare, cum ar fi energie, servicii financiare, bunuri de larg consum și retail. Clienții Țuca Zbârcea & Asociații Tax sunt deopotrivă multinaționale, dar și societăți românești, inclusiv companii antreprenoriale.

Experții oferă servicii de specialitate din toată gama care are legătură cu acest domeniu. Astfel, pe partea de consultanță, acoperă toată paleta de nevoi specifice ale unei societăți, de la decizii strategice de business (cum ar fi implementarea unor programe de restructurare sau de optimizare), până la probleme sectoriale și validarea unor tranzacții.

De asemenea, prețurile de transfer au devenit un subiect important în ultimii ani, autoritățile fiscale acordându-i o atenție deosebită în special având în vedere oportunitatea colectării unor obligații fiscale semnificative pentru incorecta implementare și/sau justificare a prețurilor de transfer. În acest context, Țuca Zbârcea & Asociații Tax și-a consolidat, în urmă cu un an, expertiza în domeniul prețurilor de transfer, adăugând o linie de servicii dedicată, coordonată de doi specialiști cu experiență vastă în domeniu.

„Într-adevăr, există solicitări în privința întocmirii dosarelor de prețuri de transfer și, în acest sens, avem o echipă dedicată, consultanți fiscali cu o experiență notabilă în acest domeniu, care gestionează cu succes mandatele privind pregătirea dosarelor de prețuri de transfer. Acestea nu sunt însă singurele tipuri de proiecte, nu de puține ori expertiza noastră fiind necesară pe parcursul inspecțiilor fiscale sau în cadrul litigiilor fiscale unde lucrăm împreună cu echipa de avocați de la Țuca Zbârcea & Asociații”, menționează Alexandru Cristea.

În cazurile în care li se solicită asistența în cadrul inspecțiilor fiscale, serviciile specialiștilor pleacă de la aspecte de procedură fiscală, dar de cele mai multe ori constă în aspecte tehnice (prevederi specifice ale legislației fiscale). „Astfel de proiecte sunt dinamice, iar nivelul nostru de implicare este agreat cu clienții, atunci când este necesar putând să preluăm în totalitate reprezentarea în fața inspectorilor fiscali”, susține expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.


Citește și

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1377 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...