ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum se pot deschide porțile unui traseu profesional aproape perfect | Cine i-a „arătat drumul” Georgianei Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea. Despre chimia dintre mentor și mentee și dorința amândurora de a învăța și a crește împreună, profesional și personal

30 Iulie 2019   |   Ștefania Enache

După absolvirea facultății a început o etapă cheie în cariera sa profesională, perioada mentoratului. Georgiana spune despre colegii din echipa Clifford Chance Badea că au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea sa ca avocat.

Georgiana Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea, si Dorin Giurgi, mentee-ul său

 
 
În cariera unui avocat, perioada mentoratului reprezintă o etapă cheie în dezvoltarea profesională.Cei care au norocul de a capta atenția unui îndrumător valoros se bucură de o pregătire temeinică și de o deschidere largă către proiecte de succes.Georgiana Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea, este unul dintre avocații cu un astfel de traseu, având șansa de a se forma sub coordonarea unui mentor de excepție. Radu Ropotă, Counsel în cadrul Clifford Chance Badea, este cel care a ghidat-o în primele sale momente din carieră și care a învătat-o să-și valorizeze potențialul profesional. Lecțiile pe care Georgiana le-a primit de la mentorul său sunt transmise astăzi mai departe, tânăra avocată fiind mentor pentru Dorin Giurgi, un absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai.


Georgiana se prezintă ca fiind o fire curioasă, dinamică, avidă de provocări. Pasionată dintotdeauna să dezbată sau să susțină aspectele în care crede, nu avea cum să se îndrepte spre o altă facultate decât cea de drept. Totuși, alegerea traseului universitar a fost decisă abia în clasa a XI-a, iar o parte din hotărârea de a se îndrepta către Facultatea de Drept s-a bazat și pe exemplul oferit de “un unchi apropiat și foarte drag, care a urmat o carieră în acest domeniu”.

În timpul liceului, Georgiana a fost axată pe o pregătire cât mai vastă, în cât mai multe domenii, dorindu-și să profite din plin de toate cunoștințele care îi erau oferite de profesorii săi. “Am urmat Colegiul Național Anastasescu din Roșiori de Vede, profil matematică-informatică cu predare intensivă în limba engleză. În anii de liceu nu m-am concentrat exclusiv pe anumite materii, de altfel m-am hotărât destul de târziu ce facultate voi urma, ci să dobândesc cunoștințe generale din toate domeniile studiate. Cred cu tărie ca științele exacte și gândirea logică și metodică au avut un rol important și în facultate și ulterior, în exersarea profesiei, deoarece m-au ajutat să am o gândire structurată și să sintetizez informația”, amintește Georgiana.

Focusată pe pregătirea sa, tânăra nu a ratat concursurile și olimpiadele din liceu, în special pe cele care vizau matematica și fizica. Participarea la aceste competiții avea să o ajute mai târziu, atunci când a trebuit să treacă peste sesiunile de foc din timpul facultății. Bunicii săi, care erau profesori, au îndemnat-o mereu să se înscrie în competiții pentru ca astfel să acumuleze cât mai multă experiență.

Cursuri, seminarii și activitate la un cabinetâ de avocatură

Odată admisă la facultate, Georgiana a trebuit să se mute într-un alt oraș. La fel de concentrată pe pregătirea sa, ea a încercat să învețe deopotrivă la toate materiile și să obțină note bune. ”Studenții cu note bune primeau o bursă de merit și aveau locuri asigurate în cămin, așa că mi-am dorit să obțin și să păstrez aceste beneficii”, povestește profesionistul Clifford Chance Badea.

Munca i-a fost răsplătită foarte repede, astfel că încă din anul doi de facultate a început un internship la un cabinet de avocatură. Pentru a dobândi și experiență practică, a continuat acest program până în anul patru. “Îmi împărțeam timpul între cursuri și seminarii și activitatea la cabinetul respectiv de avocatură. De asemenea, ca orice student, petreceam destul de mult timp distrându-mă și îmi aduc aminte cu bucurie de nenumăratele ieșiri cu gașca de prietene”, precizează avocatul.

În timpul acestui stagiu de intership, tânăra era remunerată cu o sumă modică de bani, dar ea era mulțumită de tot ceea ce primea, fiind fericită că are ocazia să învețe multe lucruri noi. ”Nu îmi mai amintesc ce mi-am cumpărat exact din primul salariu, însă cu siguranță au fost articole vestimentare "office", pentru că sunt preocupată de imaginea mea, având în vedere industria și mediul de lucru”, mai spune Georgiana.

Vorbește cu drag despre perioada facultății, dreptul civil fiind materia pe care a îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției. “Domnul profesor Gabriel Boroi, prin umorul pe care îl strecura în prelegerile sale, mi-a trezit în anul întâi curiozitatea asupra dreptului civil, iar în anul trei m-am îndrăgostit de această materie datorită dlui profesor Romeo Popescu, pentru însuflețirea și pasiunea cu care preda”, subliniază Georgiana.






Perioada mentoratului

După absolvirea facultății a început o altă etapă cheie în cariera sa profesională, perioada mentoratului. Georgiana spune despre colegii din echipa Clifford Chance Badea că au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea sa ca avocat. “Persoana de la care am învățat cel mai mult în primii ani de stagiatură a fost colegul de birou de atunci și mentorul meu, Radu Ropotă, Counsel. El m-a ghidat atât în dobândirea cunoștințelor tehnice, cât și a abilitaților sociale și de lucru în echipă (a așa-ziselor soft skills) și mi-a acordat mereu un feedback constructiv. De asemenea, Mădălina Rachieru-Postolache, Partener și coordonatorul ariei de practică Piețe de Capital, a fost și este un bun exemplu pentru mine de leadership feminin, prin ambiția și dedicarea sa. Deși perioada de mentorat a fost mult mai intensă în perioada stagiaturii, am beneficiat de sfaturile și îndrumările mentorului meu și în perioada următoare. Chiar și astăzi mă sfătuiesc cu colegul meu asupra unor aspecte variate din viată mea, care au legătura cu activitatea profesionala și nu numai”, punctează avocatul.

Sfaturile pe care Georgiana le-a primit de la mentorul său au ajutat-o să vadă lucrurile în perspectivă, să își depășească limitele și să își traseze mereu obiective clar definite. 

“În înțelegerea culturii organizaționale a Clifford Chance, rolul mentorului este să se implice activ în dezvoltarea tinerilor avocați, să asculte, să comunice și să ceară permanent feedback cu privire la integrarea și dezvoltarea mentee-ului. Ca mentor, ești condiționat de o conduită profesională la cel mai ridicat nivel de performanță și deontologie, pentru că trebuie să fii un model pentru colegii mai tineri. În același timp, trebuie să îl ajuți să înțeleagă cât mai bine cultura organizaționala și modul de lucru, de la prioritizarea eficientă a taskurilor, colaborarea cu colegii și comunicarea cu clienții, până la organizarea efectivă la birou, lucrul cu bazele de date și diversele sisteme din interiorul firmei, gestionarea eficientă a timpului și asumarea unei discipline sănătoase de lucru”, menționează profesionistul Clifford Chance Badea.

În cariera sa de până acum, Georgiana Evi a fost implicată în multe proiecte care i-au rămas în suflet, toate de referință pentru piața din România și multe dintre ele în premieră, cum ar fi listarea duală Romgaz (2013) și emisiunea de obligațiuni ipotecare a Alpha Bank România (2019). 

“Cred că fiecare etapă din viața profesională prezintă oportunități și provocări despre care, atunci când te uiți în urmă, poți spune că ai fi putut să le gestionezi și altfel. În același timp, toate deciziile pe care le-am luat până acum m-au adus în acest moment din viața profesională. Trăgând linie, pot spune că și greșelile (sau regretele) au un upside”, apreciază avocatul.

Privind în spate, Georgiana este de părere că dacă nu alegea domeniul juridic, putea face o carieră la fel de frumoasă și într-o altă zonă. ”Sunt pasionată de mediul on-line, tech și inovație și cred că mi s-ar fi potrivit un job în aceste domenii. De altfel, evoluția recentă a tehnologiei și revoluția inovației, care au ajuns în aproape toate domeniile, m-au adus în postura de a îmbrățișa aceste domenii în jobul de zi cu zi. Astfel, mă implic tot mai mult în echipa de Tech construită la nivelul firmei noastre globale, având în vedere strategia Clifford Chance de a fi în linia întâi când vine vorba despre îmbrățișarea inovației și a tehnologiei”, precizează expertul Clifford Chance Badea.





„Piața avocaturii din România este competitivă și extrem de dinamică, iar pentru a rezista în acest mediu trebuie să fii perseverent și determinat, să îmbrățișezi ușor schimbarea și să fii flexibil. De asemenea, în percepția mea, un avocat de succes trebuie să fie mereu la curent cu tendințele mediului de afaceri și, nu în ultimul rând, să fie optimist și entuziast.”


Georgiana Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea




Georgiana este mentor la rândul său


Ajutorul pe care ea l-a primit la început de drum a determinat-o să intre și ea în rândul celor care ajută tinerii să se formeze. Astfel că de câteva luni este înscrisă în programul de mentorat al Clifford Chance. „Colegul meu Dorin Giurgi, un tânăr avocat de 24 de ani, este mentee-ul meu. Lucrăm împreuna pe diverse proiecte pentru client, dar și pentru promovarea know-how-ului Clifford Chance în exterior. Recent, am semnat primul nostru articol împreună: După GDPR, efortul legislativ european pentru protecția datelor continuă cu Regulamentul ePrivacy”, arată Georgiana.

Crede cu tărie că „mentoratul înseamnă îndrumare, fără însă a interfera în procesul de decizie al mentee-ului. Este importantă chimia dintre mentor și mentee și dorința amândurora de a învăța și a crește împreună, profesional și personal. Îmi plac oamenii ambițioși, entuziaști, care vor să își depășească limitele, prin urmare am fost încântată să descopăr asta la Dorin. Mi se pare foarte important în procesul de mentorat să existe o relație deschisă, bazată pe sinceritate și deschiderea de a accepta feedback-ul și sfaturile pe care i le dau, astfel încât el să își poată lua singur propriile decizii”.

Pentru tinerii care acum se află la început de drum, Georgiana are un sfat foarte simplu și anume acela că, pentru a evolua și a se remarca în piața avocaturii, trebuie să fie orientați în egală măsura atât pentru dezvoltarea abilitaților tehnice, cât și a abilitaților soft. „Deși avocații stagiari tind să se concentreze pe dezvoltarea abilitaților tehnice, este crucial să își creeze un profil bine conturat, să se facă remarcați, inclusiv prin participarea la diverse conferințe și evenimente de networking, să își facă vocea auzită în mediul de specialitate, inclusiv printr-o prezență activă pe rețelele de socializare, mai ales rețeaua profesională LinkedIn”, completează avocatul.

Un tânăr care promite

Dorin Giurgi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai în anul 2018, în perioada facultății beneficiind de o bursă de studiu în cadrul Universității Utrecht din Olanda. S-a alăturat echipei Clifford Chance la sfârșitul anului 2018 și lucrează alături de colegii săi pe proiecte diverse, de la piața de capital și finanțări, la achiziții  publice, dreptul concurenței, white collar și risk management

Șansa de a se pregăti în cadrul uneia dintre cele mai bune firme de avocatură din România este apreciată de Dorin Giurgi. De altfel, tânărul s-a făcut remarcat încă de pe băncile facultății, datorită rezultatelor obținute la diferite competiții de drept.

“În studenție am încercat să particip la cât mai multe procese simulate, naționale și internaționale, tocmai pentru a mă apropia de practică. Având în vedere că trebuia să identific cele mai bune argumente pentru partea pe care o reprezentam, credeam atunci că am înțeles diferența dintre teorie și practică.

Pe de altă parte, experiența în cadrul Clifford Chance Badea mă învață în fiecare zi că practica înseamnă mult mai mult decât argumente juridice. De cele mai multe ori, practica înseamnă și o bună gestionare a riscurilor, având în vedere complexitatea proiectelor în care suntem implicați, unele dintre ele reprezentând o premieră pentru piața din România. Gestionarea riscurilor și a incertitudinilor juridice specifice unor tranzacții nu se învață în facultate și nici la concursuri de procese simulate, aspect pe care îl observ la birou, în fiecare zi”, povestește Dorin Giurgi.

Tânărul menționează că sprijinul pe care îl primește  de la mentorul său îl ajută foarte mult să se integrez și să lucrez alături de colegii din firmă. “Georgiana a trecut prin etapa în care mă aflu eu și, din acest motiv, știe care sunt aspectele pe care trebuie să le adreseze pentru a mă ajuta să evoluez. Mentoratul mă ajută să înțeleg așteptările colegilor mei, dar, mai mult decât atât, mă motivează să lucrez la abilitățile mele și să îmi setez cele mai înalte ambiții, pe care să le urmăresc pe baza unor planuri concrete. Nu este întotdeauna ușor, pentru că principiul fundamental al Clifford Chance este "exceeding expectations", însă după primele șase luni în această cultură organizaționala îmi este greu să îmi imaginez cum altfel aș putea să ajung din punct de vedere profesional acolo unde îmi doresc”, subliniază Dorin.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1503 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...