ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum se pregătește o carieră în arbitraj internațional | Experiența Mihaelei Apostol, asistenta unui arbitru cu notorietate și parte a echipei Delos Dispute Resolution, un forum de arbitraj eficient și mai puțin costisitor pentru start-up-uri și companii de talie mai mică

30 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Mihaela a studiat în cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Datorită rezultatelor obținute, a fost selectată în programul Erasmus. Astfel i s-a oferit posibilitatea ca, timp de un semestru, să studieze în Bordeaux, Franța.

 
 
O bursă Erasmus i-a oferit posibilitatea de a dezvolta o carieră internațională. După ce a studiat o jumătate de an în Bordeaux, Franța, Mihaela Apostol a simțit gustul pentru „explorarea” dreptului în afara granițelor țării. Iar astăzi, lucrează cu Sophie Nappert, arbitru cu largă recunoaștere, pe care o asistă în cazurile de care se ocupă.„E o poziție atipică, care îmi oferă o șansă aparte în a urmări procesul de decizie în arbitraj, modul de interacționare cu părțile, de menținere a unei o poziții imparțiale, precum și care sunt elementele care cântăresc în obținerea unei decizii favorabile, dar și cum își construiește un arbitru imaginea în cadrul comunității”, a declarat pentru BizLawyer tânăra avocată.


Mihaela a studiat în cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Datorită rezultatelor obținute, a fost selectată în programul Erasmus. Astfel i s-a oferit posibilitatea ca, timp de un semestru, să studieze în Bordeaux, Franța. „Această oportunitatea a fost cheie în a-mi deschide apetitul pentru ‘explorarea’ dreptului dincolo de granițe. Ceea ce m-a atras a fost diversitatea, atât a oamenilor cât și a materiile de drept pe care le puteai studia, de la dreptul vinului, la filozofia chineză a dreptului precum și dreptul Islamic”, povestește tânăra.

A știut încă din timpul facultății că va urma o carieră în avocatură. „Pentru a mă asigura că e o alegere bine cântărită și nu doar o simplă intuiție că mi s-ar potrivi această profesie, pe parcusul facultății, am aplicat la cât mai multe stagii de practică în diverse cabinete/societăți de avocatură, dar și la judecătorii și parchete pentru a lua contact, pe cât posibil, cu mediul de lucru din fiecare profesie. Participarea în anul IV la concursul de eseuri organizat de Boștină și Asociații, pe tema pieței de capital, precum și stagiul efectuat la aceștia ca urmare a bursei primite mi-au stârnit interesul pentru  avocatura de business. Astfel, alegerea de a da examenul de barou în București a fost cât se poate de naturală”, punctează tânăra.






Pasionată de arbitrajul internațional

Arbitrajul internațional a pasionat-o încă din primii ani de studenție, așa că după absolvire a decis ca, în paralel cu stagiatura, să urmeze cursurile de master de la Colegiul Juridic Franco-Român care ofereau un modul special pe arbitraj internațional.

„În țară am practicat pentru aproximativ trei ani în diferite medii profesionale, de la firme de talie medie (Hammond, Bogaru și Asociații), la firme străine cu reprezentanță în România (Tonucci & Partners) precum și firme mari (Țuca, Zbârcea și Asociații). Aceaste experiențe au avut un impact extraordinar, pentru că am reușit să îmi formez o viziune de ansamblu asupra pieței din perspective profesionale diferite și să îmi dezvolt totodată capacitatea de adaptare. Deși preponderent am lucrat în domeniul soluționării disputelor (litigii și arbitraj), am avut norocul să fiu implicată și în proiecte de insolvență, M&A/Corporate, Dreptul muncii, Dreptul energiei etc. Această expunere la diferite domenii s-a datorat într-o măsură și inițiativei societății în care am făcut stagiatura (Hammond, Bogaru), care a decis ca stagiarii să schimbe diferite departamente pe parcursul stagiului, astfel să fie implicați atât în proiecte de consultanță, cât și în litigii. După ce mi-am format o idee despre ariile principale de practică, m-am axat pe arbitraj și am avut oportunitatea fantastică de a lucra cu oameni deosebit de bine pregătiți și pasionați de acest domeniu din cadrul echipei de la Țuca, Zbârcea și Asociații. Convinsă că acesta este domeniul în care vreau să mă specializez, am decis să urmez un master în arbitraj comercial internațional. După ce am analizat mai multe programe, am decis să îl aleg pe cel din Stockholm, Suedia, deoarece punea accentul atât pe partea academică, cât și cea practică. O bună parte din cursurile avute au fost ținute de practicieni de renume din domeniu”, a povestit Mihaela Apostol pentru BizLawyer.

După finalizarea masterului din Suedia, tânăra din România a fost cooptată în echipa Debevoise & Plimpton (Londra) printr-un program de practică special destinat avocaților străini. Timp de un an a colaborat cu acestă firmă, având astfel oportunitatea de a învăța foarte multe lucruri noi, fiind implicată în proiecte de arbitraj, dar și în cauze care vizau Drepturile omului.

La ora actuală, este asistenta Sophiei Nappert, un arbitru internațional cu largă recunoaștere.

Mihaela Apostol este specializată în arbitraj internațional, atât comercial cât și investițional. “La acest moment am un rol neutru, nu asist clienți, dar cei implicați în disputele la care lucrez sunt companii care activează în domenii variate precum telecomunicații, construcții, servicii, energie etc. În afara colaborării pe care o am cu Sophie Nappert, mă implic în proiecte variate care pivesc domeniul arbitrajului. Fac parte din echipa Delos Dispute Resolution, o instituție independentă de arbitraj, fondată de Hafez Virje, menită să creeze un forum de arbitraj eficient și mai puțin costisitor  pentru companiile de tip start-up, precum și cele de talie mică și mijlocie. De asemenea, în baza lucrării de dizertație de la master care a vizat arbitrajul online, am ales să continui să cercetez această arie și curând voi începe să colaborez cu Kleros, o platformă blockchain pentru soluționarea disputelor”, precizează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică

În activitatea sa, analizează documentele depuse de părți și pregătește materiale care să vină în sprijinul tribunalului arbitral: de la tabele comparative cu argumentele părților, la istoricul disputei și pașii procedurali, pregătirea ordinelor procedurale precum și a unor secțiuni din hotărârile arbitrale. Toate acestea sub atenta supraveghere a arbitrului. De asemenea, pregătește note cu privire la diferite chestiuni de drept.

„Colaborarea este directă cu arbitrul. Arbitrajele pe care lucrez sunt de natură comercială. Arbitrul lucrează independent, fiind doar membru asociat al unei camere (Chamber) în Londra. O zi de muncă implică analizarea documentelor depuse de părți și pregătirea de materiale pentru tribunalul arbitral. De asemenea, cercetare juridică pe diferite chestiuni de drept. Disputele de arbitraj internațional de cele mai multe ori sunt de mare avengură și implică o muncă îndelungată de câteva luni, uneori chiar ani pe același proiect. Am avut norocul să fiu implicată ca avocat în arbitraje foarte importante, descrise de cele mai multe ori la superlativ din punct de vedere al sumelor în dispută, numărul impresionant de experți, martori și inclusiv al firmelor angajate să reprenzinte părțile. Însă proiectul care a avut un rol mai aparte pentu mine a fost din domeniul drepturilor omului și a vizat apărarea drepturilor femeilor din America Latină, care se confruntă cu o legislație nefavorabilă în ceea ce privește protejarea drepturilor lor de reproducere. Timp de câteva luni, împreună cu echipa de la Debevoise & Plimpton și ONG-ul Center for Reproductive Rights am analizat deciziile luate de diferite comitete ONU pentru a dezvolta o strategie pentru depunerea de plângeri individuale care vizau cazurile unor femei victime ale violențelor sexuale și discriminării.  La acest moment plângerile fac obiectul analiziei Comitetului ONU pentru Drepturile Omului”, subliniază avocatul.




Nu aș schimba nicio etapă din cariera mea, deși au fost provocări până acum. Toate reprezintă o piesă dintr-un puzzle și, ușor, au creionat drumul pe care mă aflu acum și de care mă bucur.  Planul imediat următor e să mă calific ca avocat în Marea Britanie; am promovat deja prima etapă a examenului de calificare și mă pregătesc pentru a doua.  De asemenea, îmi doresc să urmez pasiunea pentru arbitraj și IT și astfel să continui cu proiectele privind utilizarea tehnologiei în soluționarea cât mai eficientă disputelor. După ce mai acumuluez ceva experiență în a lucra alături de un  arbitru, mă voi întoarce într-o firmă de avocatură pentru încă câțiva ani. Iar, pe termen lung, vreau ca la un moment dat să pornesc independent ca arbitru.”

                                                                                            Mihaela Apostol



Ce ar lipsi pieței de avocatură din România

Pe parcursul carierei sale internaționale, Mihaela a lucrat și cu clienți din România care au apelat la serviciile casei de avocatură Debevoise & Plimpton.

Avocatul spune despre piața din România că, deși este destul de ofertantă ca număr de avocați, este destul de mică când vine vorba despre echipe specializate.  „În domeniul arbitrajului firmele românești sunt destul de puține,  însă au reușit să se facă cunoscute în rândul practicienilor din afară. De aici, de unde activez acum, România este văzută ca o țară care ar avea pontențial pentru dezvoltarea afacerilor, însă cred că există o anumită retincență privind lipsa unei previzibilități/stabilități atât la nivel politic, cât și legislativ”, punctează expertul.

Pentru moment, Mihaela nu ia în calcul posibilitatea de a reveni în România. “Deocamdată simt că mai am loc să cresc și să mai absorb din ceea ce îmi oferă experiența din afară, așa că cel mai probabil voi rămâne în străinătate pentru o perioadă. Nu exclud însă să mă întorc și să pun în aplicare din experiența mea de până acum. Cel mai probabil m-aș orienta spre o firmă care are o practică de arbitraj și cu ale cărei valori să mă identific”, a conchis tânăra româncă.



Citește și

► Cum își construiește Sandrina Antohi o carieră în arbitrajul internațional. Românca din biroul parizian al firmei Shearman & Sterling lucrează două-patru dosare în paralel și se împarte între mai multe jurisdicții

► Lucia Stoican, avocatul specializat în Dreptul concurenței care vrea să aducă România pe ”radarul” Jones Day. Un exemplu de stăruință și o carieră de succes, clădită peste hotare

► Cum poți dezvolta o carieră internațională în avocatură | Studii în Timișoara, concursuri tip „moot court”, masterat la Londra și un loc în echipa Debevoise & Plimpton LLP. Rețeta succesului, în varianta Dianei Moise

► Cum poți ajunge să lucrezi printre ”zeii” arbitrajului internațional și să interacționezi cu unii dintre cei mai cunoscuți arbitri din lume. Traseul remarcabil parcurs de Ștefan Dudaș, avocatul român din echipa pariziană a firmei Derains & Gharavi International






Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 189 / 5326
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
In-House Legal Romania: Grupul Policolor – Orgachim anunță numirea Florinei Homeghiu pe poziția de Legal and Compliance Group Director
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu șeful echipei de Legal de la Revolut. TOM HAMBRETT, Head of Legal and Group General Counsel: Mă bucur să lucrez cu avocați talentați din toată Europa, iar dacă cineva vrea să ni se alăture, aș fi mai mult decât încântat să discutăm despre asta
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele 4 luni din 2020. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
Statul are nevoie de avocați specializați în arbitraje internaționale | Frații Sukyas au inițiat două arbitraje împotriva României, în SUA și Canada, pentru a maximiza șansele de a primi despăgubiri de peste 900 mil. usd
Avocații Stratulat Albulescu au dus la final mai multe proiecte, în perioada crizei, printre care o finanțare de 21 mil. €. Silviu Stratulat, Managing Partner: În limba chineză, ideograma care desemnează criza e compusă din alte două ideograme: primejdie și oportunitate. Am învățat că sunt oportunități infinite și că trebuie să ne adaptăm noilor cereri ale clienților
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...