ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune

18 Februarie 2019   |   Ștefania Enache

Firma va lansa produse noi de consultanță, care ar putea fi interesante pentru toate țările din Sud-Estul Europei

Prof. dr. Jörg K Menzer (Partner, Head CEE Offices), Rusandra Sandu (Partner, Head of Corporate/M&A and Competition Department), Roxana Dudău (Associated Partner, Head of Real Estate & Construction Department), Iulian Sorescu (Associated Partner, Head of Financial & State Aid Department) si Alexandru Ene (Partner, Head of Litigation & Compliance Department) - Noerr

 
 
Piața avocaturii va avea un an 2019 dinamic, reprezentanții firmelor de profil anticipând că vor apărea o serie de provocări pe care experții trebuie să fie pregătiți să le depășească. Prof dr Jörg K Menzer, Partner, Head CEE Offices, Noerr, atrage atenția că marile provocări ale anului sunt, în primul rând, cele similare tuturor companiilor din economie, și anume schimbările surprinzătoare și constante din legislația națională, lipsa specialiștilor, Brexit-ul etc. ”Fiecare aspect are un cuvânt de spus în dezvoltarea noastră și încercăm să le reducem impactul la un minimum, chiar dacă în multe cazuri nu putem influența lucrurile”, declară partenerul Noerr.


Avocatura de business este un domeniu special, cu niște caracteristici aparte și de aceea trebuie avute în vedere și provocările specifice industriei.

Printre provocările specifice cabinetelor de avocatură, prof. dr. Jörg K Menzer include concurența acerbă sau schimbările permanente în tehnologia informației.

“Tehnologia a impulsionat foarte mult comunicarea internațională și domină inclusiv dinamica muncii noastre. Unele sarcini de bază au fost automatizate, inclusiv în avocatură. Rămâne astfel mai mult timp avocaților și consultanților pentru alte activități. Pe de altă parte, sunt factori cu privire la potențialul IT care pot induce și o mare incertitudine. Politica legată de prelucrarea datelor personale este un exemplu de factor care influențează puternic activitatea unei companii, iar noi am acționat din timp pentru a ne putea sfătui clienții. Sunt astfel de provocări la care firmele de avocați trebuie să țină pasul. Dacă nu îmbrățișăm această tendință tehnologică, rămânem în urmă. În 2019 ne vom concentra mult pe aceste aspecte”, explică Partenerul Noerr.

Practici mai active

Din informațiile care vin din piață rezultă că și în 2019 vom asista la tranzacții M&A în domeniile deja consacrate, precum cel industrial, manufacturing sau pharma.

“Mai putem menționa aici și concurența. Numărul de investigații a crescut în 2018 și pare să se mențină în 2019 atât local, cât și la nivel european. Ținând cont de amenzile foarte mari din acest domeniu, ne așteptăm ca interesul pentru consultanța privind măsurile concurențiale și nevoia de prevenție să crească. Pe de altă parte devine o componentă constantă implicarea multor companii în gestionarea, dezvoltarea, implementarea și funcționarea produselor software și de telecomunicații. E foarte vastă aria de acoperire și deja orice companie – indiferent de domeniul ei de activitate – trebuie să investească mai mult în domeniul IT și de protecție a datelor pentru a rămâne competitivă pe piață. Ne așteptăm așadar la un volum crescut de muncă și spețe diverse și de aici”, arată  Rusandra Sandu, Partner, Head of Corporate/M&A and Competition Department, Noerr.

Despre consultanța day-to-day business, Ruxandra Sandu spune că este un concept de business development deja consacrat de mulți ani în cadrul societății de avocatură Noerr. Prin urmare, va reprezenta în continuare un procent semnificativ din volumul de muncă al anului ce tocmai a început. “Day-to-day advisory este mai mult decât un concept de business. El reprezintă pentru noi atât fidelizarea clientului, cât și preocuparea activă pentru tendințele și provocările pieței. De asemenea, investim mult timp în găsirea unor soluții viabile și personalizate pentru fiecare client și industrie în parte”, adaugă avocatul.

La rândul său, Alexandru Ene, Partner, Head of Litigation & Compliance Department, Noerr, menționează că, având în vedere situatia economica din prezent, sectoarele juridice de interes pentru viitor vor include: domeniul fiscal, compliance, litigiile corporate, contenciosul administrativ și white collar crime.

Noerr va lucra la regionalizarea business-ului

Firma de avocatură Noerr va pune în practică în acest an mai multe decizii strategice, accentul fiind pus pe o mai puternică regionalizare a business-ului.

“Avem cinci birouri în Europa de Sud-Est și încercăm să le dezvoltăm pe toate, dar mai ales pe cele din Cehia și Polonia. În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat totuși că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune. Așadar, încercăm pe toate planurile să menținem standardele noastre și să fim prezenți în aceste piețe. Lucrăm inclusiv la produse noi de consultanță, care ar putea fi interesante pentru toate țările din Sud-Estul Europei unde suntem prezenți – România, Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia”, detaliază Prof. dr. Jörg K Menzer.


Profesia de avocat va evolua

Pentru a putea supraviețui în lumea noilor tehnologii, avocații sunt obligați să evolueze.

“Evoluție în sensul de a include în cadrul pachetului de servicii oferite clienților, pe lângă serviciile pur juridice sau cele adiacente – cum sunt cele financiare și de taxe, acesta fiind un trend al anilor anteriori, și anume acela de a oferi servicii integrate de legal, tax & financial /„full service law firm” cum este, de altfel, și casa de avocatură Noerr – , și alte servicii care vor fi împachetate ca „valoare adăugată”. Cred că avocatul, pentru a supraviețui în lumea nouă care va fi propulsată de tehnologie și AI (inteligență artificială), va evolua de la un simplu legal advisor la statutul de business advisor. Cred că avocații se vor specializa din ce în ce mai mult, și nu atât în ramuri de drept cum o făceau până acum (drept comercial, drept imobiliar, dreptul concurenței, dreptul muncii etc.), cât în industriile relevante pentru clienții lor cei mai importanți (spre exemplu retail, automotive, aerospace, real estate development, energie etc.). Avocații vor integra în serviciile și soluțiile oferite clienților lor din ce în ce mai multe resurse care vor fi foarte variate și din cu totul alte domenii decât cel juridic, astfel încât să poată oferi soluția optimă la o anumită problemă a clientului, integrând toate aspectele adiacente necesare în scopul rezolvării acelei probleme: astfel, avocatul va avea mai curând rolul unui project manager. Și clienții, în special firmele mari, au devenit mai sofisticați și se așteaptă de la avocați să aibă o înțelegere profundă a business-ului lor, să fie pro-activi și să vină cu soluții concrete de business chiar dacă asta presupune integrarea în oferta lor de expertize specifice ale altor specialiști”, explică Roxana Dudău, Associated Partner, Head of Real Estate & Construction Department, Noerr.

La rândul său, Alexandru Ene consider că firmele de avocatură vor trebui din ce în ce mai mult să aducă plus-valoare prin consultanța pe care o oferă. În plus, avocatii vor trebui să își formeze o imagine de ansamblu pentru a putea înțelege în detaliu business-ul și nevoile clienților lor și a putea oferi soluții juridice integrate și eficiente.

Firmele își adaptează investițiile la condițiile din economie

În ceea ce privește apetitul pentru proiecte sau investiții noi, Iulian Sorescu, Associated Partner, Head of Financial  & State Aid Department, Noerr, amintește faptul că de câțiva ani economia românească este într-o creștere continuă deja de câțiva ani. Avocatul crede că va continua să crească și în 2019, însă la un nivel mai redus, în condițiile în care diferiți analiști preconizează majorarea nivelului fiscalității, evoluția negativă a cursului și scumpirea finanțării bancare - elemente care pot limita nivelul investițiilor de la începutul acestui an.

“În această conjunctură, deși societățile cu care lucrăm au în plan diferite tipuri de investiții în acest an, vizând tipuri de proiecte de la extinderi până la înființări de unități independente noi, deopotrivă finanțate prin diferite surse sau investiții derulate în regie proprie, acestea depind de condițiile fiscale, în acest moment impredictibile, de scumpirea utilităților cauzată de evoluția negativă a cursului și posibila depreciere a leului. În mod cert, mare parte din societățile cu care colaborăm vor adopta investițiile în etape sau așa zisa “metodă a pașilor mărunți” pentru a face față mai bine provocărilor care vor apărea”, a conchis Iulian Sorescu.

Noerr este o societate de avocatură internațională de prim rang, cu birouri în Germania, Londra, New York, Bruxelles, Alicante și Europa Centrală și de Est, precum și în Rusia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 108 / 5015
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează asistentă|secretară recepție
Bucharest Arbitration Days – termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 31 mai 2019
Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...