ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de Real Estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede, spun avocații NNDKP din această arie de practică, evidențiată în ‘ Tier 1’ de ghidurile juridice internaționale | Noile tendințe din industrie, analizate de Vlad Tănase, Partener: Chiar dacă băncile au devenit mai selective, există o multitudine de surse de finanțare. Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează. Interes mare pentru proiectele din sectorul regenerabilelor și agricultură

22 Martie 2023   |   Ștefania Enache

O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase, Partener NNDKP

 
 
Sectorul imobiliar din România nu a dat semne de îngrijorare. Totuși, se observă o abordare mai precaută și o analiză mai atentă a proiectelor pentru care se va începe dezvoltarea și o încetinire a proiectelor așa-zis speculative, cele pentru care nu este luat în calcul un client final. Vlad Tănase, Partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), menționează că pe piață se remarcă și investitori care privesc cu scepticism blocajul existent în procedurile de autorizare la nivelul Capitalei și care pare că se extinde și la alte orașe.„Schimbarea condițiilor de construire față de momentul achiziției duce la o șubrezire a încrederii mult mai accentuate decât la o dificultate de finanțare pentru care de obicei se găsesc soluții”, atrage atenția avocatul.


O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase arată faptul că piața real estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede. Din acest motiv, se poate observa din ce în ce mai mult un mix de surse de finanțare (emisiuni de bond-uri, inclusiv green bonds, în combinație cu finanțări, combinări de portofolii pentru a face finanțări mai atractive – cash generating assests împreună cu asset-uri mai puțin performante etc.). „Există o multitudine de surse de finanțare, iar băncile probabil au devenit puțin mai selective cu proiectele finanțate sau refinanțate, dar asset-urile cu o poziționare bună și un grad de ocupare adecvat nu ar trebui să întâmpine probleme majore la finanțare/refinanțare”, explică avocatul.

Piața de office continuă să fie activă

În ceea ce privește piața de office, în mod tradițional, echipa NNDKP a asistat, în ultimele 12 luni, foarte mulți jucători activi în acest domeniu. Avocații au fost alături de ei pe parcursul tuturor etapelor unei tranzacții, de la dezvoltare de  proiect (due diligence, achiziție teren, închiriere) până la exit, activitatea consultanților continuând în aceleași linii în funcție de stadiul efectiv al proiectului.

Vlad Tănase amintește faptul că piața de închirieri de office a fost efervescentă și spațiile bine poziționate cu specificații tehnice corespunzătoare au fost și vor rămâne la mare căutare.

„Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează, fiind corelată cu orașul, clădirile de birouri și zona în care acestea se află. Proiectele situate în zone foarte bune sunt în continuare căutate și au un grad foarte mare de ocupare, în timp ce proiectele în zone mai greu accesibile sau care nu au specificații de top întâmpină uneori dificultăți. E important de menționat însă că sunt încă orașe în care există în continuare o nevoie acută de spații noi de birouri, iar construirea de birouri noi a încetinit astfel încât estimăm că vom avea o creștere a cererii pentru spațiile existente. Dacă au existat amânări, acestea s-au manifestat mai degrabă la începutul pandemiei când exista un grad mare de incertitudine, dar nu credem că mai este cazul în momentul actual”, detaliază specialistul.




Noile tendințe în industrie

De asemenea, firma de avocatură a mizat pe proiecte de logistică/industriale încă de dinaintea dezvoltării efervescente din ultimii ani, echipa axată pe tranzacții imobiliare având în portofoliu mandate de amploare încă de la începutul anilor 2000.

Anul trecut, avocații NNDKP au fost implicați preponderent pe buy-side, clienții firmei achiziționând proiecte operaționale sau terenuri pentru dezvoltări industriale. „În egală măsură, am continuat să acordăm asistență în mod activ  în proiecte de industrial/logistic sale and lease back și am adăugat în portofoliu clienți noi, sprijinindu-i în numeroase turn key projects (în special în zona de producție) dezvoltate în parcuri industriale”, completează Partenerul NNDKP.

Interlocutorul BizLawyer este de părere că piața de retail în România și în regiune, în special în orașele secundare, se va concentra din ce în ce mai mult pe retail park-uri și strip mall-uri, acestea fiind conceptele la mare căutare în special pentru că presupun costuri de dezvoltare mai mici și un număr mai redus de retaileri cu care se negociază închirierea spațiilor dezvoltate. „Orice proiect de retail crește interesul pentru clădirile rezidențiale din proximitate din motive lesne de înțeles și încă este un mix neexploatat la maximum cu potențial mare de creștere în viitor”, apreciază avocatul.

Având în vedere vasta experiență pe care NNDKP o are pe piața locală și regională, avocații firmei s-au implicat încă din anii 2000 în proiecte care vizau sectorul regenerabilelor.

În momentul actual, în practica de zi cu zi, se evidențiază revirimentul acestui segment datorită politicilor implementate la nivelul Uniunii Europene. Astfel că specialiștii NNDKP sunt implicați în numeroase proiecte eoliene, solare și de hidrogen. „Am putea spune că proiectele de energie eoliană și solară au ponderea majoritară cu mențiunea că durează mult mai mult procedura de autorizare, construcție și punere în funcțiune a unui proiect eolian față de unul solar”, precizează Vlad Tănase.

Un alt sector de interes pentru investitori este cel care vizează achiziția sau arendarea de terenuri cu scopul de a dezvolta proiecte în Energie sau Agricultură.

Legislația în acest domeniu a suferit destul de multe schimbări, fapt ce a generat o cerere crescută pentru servicii juridice și creșterea în complexitate a tranzacțiilor în care echipa NNDKP și-a asistat clienții. „Din ce în ce mai mulți dintre aceștia aleg o abordare mixtă între agricultură și energie regenerabilă (spre exemplu conceptele de agri-solar). Am fost alături de clienții noștri, în special de aceia care sunt susținuți de fonduri de investiții pentru a face o evaluarea juridică practică (beneficiind de experiența noastră de business) și validarea deciziilor de business din punct de vedere juridic”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

Majoritatea proiectelor de real estate în care avocații NNDKP acordă asistență juridică au componenta de permitting, de la cele de office, industriale și de retail până la energie regenerabilă. „Complexitatea permitting-ului este dată de legislația complexă și deseori necorelată și de interpretările autorităților centrale sau locale chemate să le aplice. Noi suntem alături de clienții noștri și îi sprijinim în toate demersurile ce presupun înțelegerea legislației și a practicilor autorităților și venim în întâmpinarea lor cu soluții concrete, aplicate, pentru evitarea riscurilor din punct de vedere juridic”, punctează Vlad Tănase.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



NNDKP, ”market-leading firm” în directoarele internaționale de profil


Practica de Real Estate a firmei NNDKP este evidențiată în prima bandă a performanței profesionale de către directoarele juridice internaționale. Chambers & Partners notează în ediția europeană că Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este lider de piață în acest sector și se ocupă de un spectru larg de mandate imobiliare interne și internaționale. ”Firma de avocatură demonstrează o forță notabilă în consilierea unor proiecte de dezvoltare imobiliară, procese complexe de due diligence în achiziția de proprietăți și cesionarea activelor imobiliare. Firma asistă clienți multinaționali care doresc să se stabilească în România”, se arată în ultima ediție a Chambers Europe.

Unul dintre clienții intervievați de echipa de research a afirmat că ‘Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este cea mai bună firmă de avocatură din România’ și a apreciat că ‘resursele și serviciile sunt uimitoare’. 

Ghidul juridic îl evidențiază și pe partenerul Vlad Tănase, despre care un client a spus că ”are bune abilități de analiză și cântărește toate aspectele unei probleme pentru a oferi soluții constructive. Cu el alături, suntem încrezători că interesele noastre sunt cel mai bine reprezentate”.

NNDKP este in prima linie și în ultima ediție a ghidului juridic Legal 500, care susține că firma are o practică imobiliară multidisciplinară „remarcabilă” cu o „înțelegere profesională profundă a problemelor juridice cu care se confruntă”.

Ghidul juridic notează că echipa are un pedigree bun în mai multe clase cheie de active, inclusiv birouri, rezidențial, retail, industrial, logistică și ospitalitate, care include consiliere tranzacțională și de reglementare pentru dezvoltatori, locatori și investitori.

Ioana Niculeasa conduce echipa care este lider de piață și îl include pe partenerul Vlad Tanase. Acesta nu este doar un consultant excelent, ci și un litigator de excepție”, mai arată Legal 500.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 388 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...