
Trend crescător pentru practica de Banking & Finance de la BSMP. Echipa s-a implicat în proiecte legate de finanțări, dezvoltarea de produse noi și asistarea unor importante grupuri financiare la intrarea pe piața locală
28 Februarie 2019
Ștefania EnacheAria de Banking & Finance din cadrul BSMP este coordonată de Partenerul Daniela Milculescu.
![]() |
Daniela Milculescu, avocat asociat si coordonator al Departamentului de Banking & Finance din cadrul BSMP |
Pentru echipa Bohâlțeanu & Asociații (BSMP), practica de Banking& Finance este una importantă, avocații fiind implicați în multe proiecte care vizează acest domeniu. În ultimii ani, activitatea Departamentului de Banking & Finance din cadrul firmei a urmat un trend crescător, iar în 2018 a contribuit cu aproximativ 20-25% din totalul veniturilor BSMP.
Și 2019 se anunța ca fiind un an aglomerat, toate semnalele indicând faptul că jucătorii din această industrie vor avea nevoie de suport de specialitate pentru a face față provocărilor de care se lovesc.
În acest moment, instituțiile bancare din România se află într-o perioadă delicată în care o serie de vulnerabilități le amenință stabilitatea.
Și 2019 se anunța ca fiind un an aglomerat, toate semnalele indicând faptul că jucătorii din această industrie vor avea nevoie de suport de specialitate pentru a face față provocărilor de care se lovesc.
În acest moment, instituțiile bancare din România se află într-o perioadă delicată în care o serie de vulnerabilități le amenință stabilitatea.
Daniela Milculescu, avocat asociat și coordonator al Departamentului de Banking & Finance din cadrul BSMP, este de părere că vulnerabilitățile majore sunt generate în principal de mediul legislativ și de impredictibilitatea acestuia, dar și de contextul economic. “Astfel, de la începutul anului, taxa pe activele bancare nou-introdusă a reprezentat și reprezintă una dintre principalele preocupări în acest domeniu și rămâne de văzut cum va evolua aceasta, ținând cont și de analizele înaintate de mediul bancar prin care se arată efectele negative de ansamblu generate de această taxă”, punctează expertul.
Jucătorii activi în industria de Banking & Finance sunt preocupați din cauza schimbărilor legislative operate de Executiv la finalul anului trecut. Cel mai mare motiv de îngrijorare este reprezentat taxa pe activele bancare, impactul acesteia asupra domeniului fiind unul major.
Pentru a preîntâmpina evetualele probleme care pot izvorî din acest sistem nou de taxare, băncile se pregătesc, așteptând să vadă modalitatea de aplicare a OUG 114.
Citește și
→ Taxa pe active bancare, aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanțare și înăsprirea considerabilă a regimului sancționator în cazul legislației protecției consumatorilor, vor impacta serios domeniul financiar-bancar. Amenințările, punctate și explicate de avocați de top și specialiști din interiorul instituțiilor de credit
Finanțări: procent similar cu anii anteriori
Pe parcursul ultimului an, echipa BSMP s-a implicat atât în proiecte legate de finanțări, cât și în proiecte care au vizat asistarea unor importante grupuri financiare în intrarea pe piața românească prin înființarea unor instituții financiare nebancare (IFN) pentru acordarea de credite, sau asistarea în dezvoltarea și implementarea unor produse noi de creditare, în special în zona de digital lending care prezintă un interes în creștere, precum și asistarea unor instituții de credite în implementarea unor programe de conformare.
Daniela Milculescu amintește că, în 2018, BSMP a avut in lucru o serie de finanțări, dar unele dintre acestea nu au fost finalizate. “Comparativ cu anii anteriori, este un procent similar de finanțări. Tipul de proiecte în care firma noastră este momentan implicată privește spre exemplu: asistarea unor instituții financiare nebancare (IFN) nou-înființate în demararea activității de creditare pe piața din România; asistarea unor instituții financiare în dezvoltarea și implementarea unor produse noi de digital lending; asistarea unei instituții de credit în implementarea unor programe de conformare etc.”, subliniază avocatul.
Practica de Banking & Finance din cadrul BSMP. Avocați și proiecte
Aria de Banking & Finance din cadrul BSMP este coordonată de Partenerul Daniela Milculescu.
Daniela este un profesionist cu o vechime de peste 15 ani și cu o experiență considerabilă în domeniul Banking & Finance. Ea a fost implicată de-a lungul timpului în proiecte de anvergură, cum ar fi tranzacții de tip project finance, credit sindicalizat, acordarea de asistență în înființarea unor instituții financiare nebancare, emisiunea de obligațiuni de către bănci din România. De asemenea, s-a implicat în proiecte complexe de restructurări de credite, asigurând asistență atât de partea creditorilor, instituții financiare locale și internationale, cât și de partea debitorilor.
Din echipa de Banking & Finance mai fac parte patru avocați colaboratori: Anda Călin, Andreea Rainer, Andreea Roman și Ciprian Vlad.
Anda Calin este specializată în Banking & Finance și face parte din echipa care a acordat asistență juridică în proiecte de finanțare care au implicat fonduri europene, în proiecte de finanțare cross-border către filialele locale ale unui grup european de dezvoltare imobiliară. De asemenea, s-a implicat în analiza implementării unor produse noi de digital lending, dar și în acordarea de asistență pentru înființarea și autorizarea unei instituții financiare nebancare (IFN) pe piața din România.
Andreea Rainer, specializată în Banking & Finance, face parte din echipa care a acordat asistență unor bănci de top din Austria în proiecte de finanțare cross-border către filialele locale ale unui grup european de dezvoltare imobiliară. În plus, a oferit asistență cu privire la implementarea unor produse bancare noi din domeniul consumer finance sau legat identificarea unor soluții cu privire la semnatura electronică.
Andreea Roman, avocat colaborator în cadrul BSMP, face parte din echipa care a acordat asistență juridică cu privire la o serie de proiecte de finanțare, inclusiv în legătură cu pregătirea documentației în vederea autorizării în România a unei instituții de plată.
Ciprian Vlad, avocat colaborator în cadrul BSMP, face parte din echipa care a acordat asistență cu privire la analiza implementării unor produse noi de digital lending, precum și cu privire la aspecte privind activitatea de creditare a instituțiilor financiare nebancare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1981 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...