
AmCham România: Nu trebuie să ne limităm la măsuri imediate; trebuie demarate reforme care să conducă la o situaţie sustenabilă
07 Iulie 2025
AgerpresPotrivit datelor analizate de AmCham România, evoluţia relaţiilor economice, favorabilă României, se datorează atât angajamentelor asumate în baza parteneriatului strategic în zona de siguranţă şi apărare, cât şi schimburilor comerciale şi investiţiilor de capital, în care se remarcă sectoare precum tehnologie (ITC), energie, industria auto şi activităţile de producţie.
Deciziile economice trebuie ancorate într-o agendă economică de reformă şi dezvoltare pe termen mediu şi lung, susţine Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România).
"Deşi agenda publică este marcată în această perioadă de urgenţa măsurilor corective, cu impact imediat, în linie cu apelurile noastre precedente, AmCham România subliniază nevoia de a ancora deciziile economice într-o agendă economică de reformă şi dezvoltare pe termen mediu şi lung. Nu trebuie să ne limităm la măsuri imediate, ci dimpotrivă, trebuie demarate reforme care să conducă la o situaţie sustenabilă prin menţinerea rating-ului de ţară şi, de ce nu, la creşterea acestuia în perspectivă. În viziunea AmCham, consolidarea relaţiilor economice România - SUA are un potenţial dovedit de a fi o ancoră de creştere economică pe termen lung", se arată într-un comunicat al organizaţiei.
"Deşi agenda publică este marcată în această perioadă de urgenţa măsurilor corective, cu impact imediat, în linie cu apelurile noastre precedente, AmCham România subliniază nevoia de a ancora deciziile economice într-o agendă economică de reformă şi dezvoltare pe termen mediu şi lung. Nu trebuie să ne limităm la măsuri imediate, ci dimpotrivă, trebuie demarate reforme care să conducă la o situaţie sustenabilă prin menţinerea rating-ului de ţară şi, de ce nu, la creşterea acestuia în perspectivă. În viziunea AmCham, consolidarea relaţiilor economice România - SUA are un potenţial dovedit de a fi o ancoră de creştere economică pe termen lung", se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Potrivit datelor analizate de AmCham România, evoluţia relaţiilor economice, favorabilă României, se datorează atât angajamentelor asumate în baza parteneriatului strategic în zona de siguranţă şi apărare, cât şi schimburilor comerciale şi investiţiilor de capital, în care se remarcă sectoare precum tehnologie (ITC), energie, industria auto şi activităţile de producţie.
"Pentru Camera de Comerţ Americană în România, intensificarea relaţiilor economice cu Statele Unite ale Americii este parte a misiunii pe care ne-am asumat-o în numele întregii comunităţii de afaceri pe care o reprezentăm. Alături de companiile americane, şi cele internaţionale şi româneşti membre, AmCham apreciază beneficiile pe care economia României le poate avea atrăgând un volum mai mare de investiţii americane: capital, locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare a competenţelor capitalului uman şi transfer de know-how, oportunităţi pentru integrarea IMM-urilor în lanţuri valorice globale, şi competitivitate crescută la nivelul întregii economii. Într-un context socio-economic aflat sub presiunea deficitului bugetar şi imperativelor de corecţie, reiterăm nevoia de a menţine credibilitatea României ca destinaţie de investiţii şi partener comercial pentru capitalul american, şi nu numai", a arătat preşedintele AmCham România, Vlad Boeriu, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, un mod sustenabil de a creşte sursele de venituri bugetare este crearea de noi locuri de muncă în economie, inclusiv prin asigurarea unui climat de afaceri care să stimuleze performanţa şi inovaţia. Boeriu a reamintit şi câteva dintre măsurile pe care AmCham le-a avansat în mod constant ca soluţii echitabile, eficiente şi pe termen lung. Este vorba despre cota unică de impozitare, aplicată uniform, şi eliminarea măsurilor discreţionare precum impozitul minimum pe cifra de afaceri, impozitul suplimentar pe petrol şi gaze, taxa pe construcţii speciale, toate afectând major industrii care susţin oferta de exporturi a României, a subliniat preşedintele AmCham România.
În ceea ce priveşte volumul investiţiilor americane în România, la finalul anului 2023, pentru care sunt disponibile cele mai recente date, un sold total de 8,9 miliarde de dolari plasează SUA pe locul 4 în topul ţărilor cu cele mai mari investiţii în România şi cel mai mare investitor din afara Uniunii Europene.
Cu o pondere de aproximativ 7% din stocul investiţiilor străine atrase de România, numărul companiilor americane din România şi al locurilor de muncă pe care acestea le asigură a crescut constant, depăşind 120.000, se arată în comunicat.
"România s-a remarcat ca destinaţie de investiţii printr-un cadru fiscal atractiv, prin forţa de muncă bine calificată - inclusiv în industria tech - şi printr-o infrastructură digitală în expansiune. Este esenţial ca aceste avantaje competitive să fie însoţite de politici publice care să refacă încrederea şi care să asigure un climat de predictibilitate. În paralel, avem nevoie de reforme structurale care să abordeze cauzele dezechilibrelor actuale, de un calendar clar de investiţii strategice pe termen lung şi de creşterea capacităţii administrative pentru accelerarea implementării proiectelor complexe. Fie că vorbim de digitalizarea administraţiei fiscale pentru reducerea evaziunii, de reformarea sistemului de educaţie pentru a creşte accesul echitabil la competenţe relevante într-o economie aflată în transformare, de reducerea disparităţilor economice între regiuni prin investiţii în infrastructuri critice, de fiecare este la fel de mare nevoie pentru ca România să fie o destinaţie de investiţii atractivă", a subliniat Cerasela Baiculescu, vice-preşedinte AmCham România.
Structura schimburilor comerciale dintre România şi SUA, dominată în ambele direcţii de categorii similare de bunuri şi servicii, confirmă potenţialul în care România trebuie să investească cu prioritate în continuare.
În valoare de 2,2 miliarde dolari, exporturile de bunuri româneşti către SUA au avut, în anul 2024, o pondere de 2,5% din totalul exporturilor, ceea ce plasează SUA pe locul 12 în topul destinaţiilor pentru export. Aproape jumătate din valoarea exporturilor este aferentă produselor industriale precum utilaje, echipamente de transport, la care se adaugă alte categorii de produse, precum îmbrăcăminte, mobilă, instrumente.
Pe de cealaltă parte, importurile de bunuri din SUA, cu o structură similară din punct de vedere al categoriilor de produse, au înregistrat o creştere constantă în ultimii 10 ani, ajungând la 1,3 miliarde dolari în 2024 (1% din totalul importurilor României).
În ceea ce priveşte exportul de servicii către Statele Unite, se consemnează o creştere semnificativă în ultima decadă, până la 3,4 miliarde dolari în 2024, ceea ce reprezintă peste 8% din totalul exporturilor de servicii ale României.
Importurile de servicii din SUA au avut o creştere mai lentă în ultimii 2 ani. În valoare de un miliard de dolari, acestea reprezintă 3,6% din totalul serviciilor importate de România. Categoriile de servicii care domină exporturile şi importurile bilaterale indică un potenţial major pentru sectoarele IT şi servicii profesionale, precizează documentul citat.
"Într-un mediu global din ce în ce mai competitiv şi mai complex, România trebuie să îşi definească clar profilul de destinaţie sigură de investiţii, stabilă şi aliniată la aşteptările investitorilor. Alături de calitatea de membru UE, aderarea la OCDE pe care o vizăm presupune standarde ridicate de guvernanţă, transparenţă şi eficienţă instituţională - elemente care nu sunt negociabile atunci când vorbim de investiţii pe termen lung. În plus, noua paradigmă de politică comercială a Statelor Unite adaugă un nivel suplimentar de complexitate şi exigenţă, pe care România trebuie să le asigure în coordonare cu statele membre UE. Este nevoie mai mult ca oricând de coerenţă în implementarea reformelor şi de o capacitate administrativă crescută pentru a răspunde acestor provocări. Nu vorbim doar despre respectarea unor angajamente internaţionale, ci despre un efort intern de modernizare şi consolidare a economiei", a subliniat Gabriela Popescu, vice-preşedinte AmCham România.
Cu peste 30 de ani de prezenţă în România, AmCham reuneşte în prezent 600 de companii americane, internaţionale şi româneşti cu investiţii cumulate de peste 30 miliarde dolari în România. Companiile membre AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde euro.
AmCham România este membru acreditat al Camerei de Comerţ a SUA şi face parte din reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 87 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...