ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coface: De la imitator la avangardist: bilanțul ambițiilor Chinei pe segmentul 5G

14 Iunie 2019   |   BizLawyer

Tehnologia 5G aduce cu sine numeroase beneficii, creând noi modele de afaceri, atât în domeniul comunicațiilor, cât și în alte sectoare de activitate, dar, în același timp, și diverse temeri legate de confidențialitatea datelor personale, securitatea aparatelor și costurile dispozitivelor conectate la internet.

 
 
China și-a coordonat abordarea pe segmentul 5G și deja asistăm la o serie de succese, pe acest plan. Cu toate acestea, China încă se bazează pe importuri, în special pentru produsele exclusiviste, expunând astfel sectorul unor amenințări protecționiste. În plus, desfășurarea rețelelor 5G de către societățile chinezești este percepută ca un risc la adresa securității cibernetice de foarte multe dintre țările destinatare.

Statele Unite au interzis echipamentele celor de la Huawei și pun presiune pentru ca aliații săi să recurgă la aceleași măsuri, ceea ce ar putea conduce la limitarea creșterii segmentului chinez de 5G, în viitor.
În România, se urmărește transpunerea la nivel național a prevederilor legislative din Codul European al Comunicațiilor Electronice, prin asigurarea de disponibilități coordonate ale spectrului de frecvențe radio până în 2020. Aceste schimbări vor avea efecte considerabile atât asupra structurii pieței de comunicații, cât și a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor.


Cine se trezește de dimineață, ajunge departe

După ce a fost mereu cu un pas în spate, și nevoit să recupereze în erele 3G și 4G, Guvernul Chinei a pus un accent deosebit pe dezvoltarea tehnologiei 5G. În 2014, Guvernul a lansat grupul de promovare 5G IMT-2020, urmărind, prin acest demers, aducerea la aceeași masă a tuturor actorilor din ecosistem, în scopul creării unor sinergii și îmbunătățirii cooperării. De asemenea, a susținut investițiile în sector, de exemplu, prin crearea, în 2014, a Fondului Național de Investiții în Industria Circuitelor Integrate. Obiectivul său este de a-și majora propria industrie a echipamentelor inteligente, de la 65 MLD USD, în anul 2016, la 305 MLD USD, în 2030. În contextul unui cadru încurajator pentru acest tip de politici, companiile chinezești au reușit să își majoreze, într-un ritm alert, cercetările și dezvoltările din sectorul privat.

Abordarea coordonată a Chinei în ceea ce privește promovarea segmentului de tehnologie 5G va reprezenta o mână de ajutor acordată societăților chinezești pentru a beneficia de avantajul oferit de această țară, ca precursor. Se estimează că 40% dintre brevetele pentru standardele actuale ale rețelelor 5G aparțin firmelor chinezești. Mai mult, societățile chinezești vor fi cele care vor beneficia de pe urma 5G. Huawei este lider mondial în infrastructura de rețea; în prezent, deține 29% din piață. Mai mult decât atât, se preconizează că 5G va declanșa un ciclu de înlocuire a telefoanelor mobile, cu trei dintre primii cinci lideri globali în segmentul telefoanelor mobile fiind din China: Huawei, Xiaomi și Oppo. Conform Academiei Chinezești pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor (CAICT), piața de 5G ar putea reprezenta 3,2% din PIB-ul Chinei, și anume, 166 MLD USD, până în anul 2025.

Ambițiile 5G ale Chinei se confruntă cu provocări

1) Protecționism în războiul comercial dintre SUA și China
Miza războiului comercial în derulare între State Unite și China sunt, în mod special, electronicele, care sunt vizate de tarife: 51% din importurile chinezești, în valoare de 200 MLD USD, supuse tarifării de 25%, sunt electronicele, dintre care 23,5% sunt telefoane mobile. Tarifele SUA înrăutățesc termenele comerciale pentru exporturile chinezești vizavi de cea mai mare piață pentru acestea, acest lucru stimulând companiile și consumatorii din SUA să își diversifice cererea în afara Chinei. În plus, companiile chinezești de tehnologie 5G se bazează încă pe importuri de componente-cheie. Acest demers expune companiile chinezești riscurilor lanțului de aprovizionare. Iar în luna mai 2019, SUA au anunțat că vor interzice Huawei și societăților sale afiliate, cumpărarea de piese și componente de la societățile din SUA, fără a avea acordul guvernului american. Aceasta ar produce perturbări majore în lanțul de aprovizionare al Huawei, ținând cont de faptul că aproximativ 16% dintre componentele sale au provenit, în anul 2018, de la companii americane.

2) Riscuri la adresa securității cibernetice
Implementarea rețelelor 5G de către companiile chinezești este percepută, de multe dintre potențialele țări destinatare, ca risc la adresa securității. O parte dintre acestea, în frunte cu Statele Unite, susțin că utilizarea infrastructurii de rețele 5G a Huawei reprezintă un risc, deoarece căile de acces ascunse ar putea oferi Guvernului Chinei acces la date confidențiale privind companiile și consumatorii străini. Răspunsul pe care îl vor oferi Huawei și firmele de tehnologie din China, drept garanții la adresa securității și transparenței, reprezintă o provocare majoră.

3) Tehnologia are limitele sale
Aplicațiile tehnologice vor mai necesita câțiva ani înainte ca rețelele 5G SA unificate să intre în uz. Asociația GSM preconizează că doar 14% din totalul conexiunilor vor fi alimentate prin tehnologia 5G, până în 2025. Există un drum lung de parcurs înainte ca 5G să reprezinte noul standard în telecomunicații.

„China s-a afirmat rapid ca jucător important în segmentul tehnologiei 5G, dar rămâne, totuși, dependentă de importul de produse exclusiviste. Prin aceasta, sectorul este expus unor amenințări protecționiste”, a afirmat Pauline Weil, economist debutant la Coface. „În prezent, tehnologia 5G se află sub lupă, date fiind considerentele politice, însă interzicerea completă a companiilor chinezești reduce competitivitatea în acest sector, ceea ce face din ea o decizie costisitoare care, cel mai probabil, va intra în conflict direct cu interesele operatorilor‘, a afirmat Carlos Casanova, economist la Coface pentru Regiunea Asia-Pacific.

5G în România

Tehnologia 5G in România va determina schimbări ample în infrastructura rețelelor de telecomunicații, aducând nivelul de conectivitate wireless la un nivel de până 100 de ori mai bun decât cel 4G, determinând totodată reducerea costurilor asociate cu interconectarea dispozitivelor pentru automatizare (Internet of Things), un consum de energie mai scăzut, precum și aplicabilități industriale, care vor dispune de un schimb de informații în timp real (orașe inteligente, controlul de la distanță al autovehicolelor, etc.).

Tehnologia 5G aduce cu sine numeroase beneficii, creând noi modele de afaceri, atât în domeniul comunicațiilor, cât și în alte sectoare de activitate, dar, în același timp, și diverse temeri legate de confidențialitatea datelor personale, securitatea aparatelor și costurile dispozitivelor conectate la internet.
„Implementarea tehnologiei 5G in România reprezintă o oportunitate de creștere și inovare atât pentru producătorii de infrastructură electronică, cât și pentru producătorii de electronice și electrocasnice. Modul în care jucătorii locali vor profita de aceasta, depinde de contextul economic, nu întotdeauna favorabil, dar și de răspunsul pieței la astfel de produse,” a declarat Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Proiectul de strategie al ANCOM privind implementarea 5G în Europa  arată că “oferta de 5G va depinde de viteza, amplitudinea și geografia implementării rețelelor, influențată de ciclurile investiționale pe termen lung, de costurile implementării și de cadrul legislativ și de reglementare.” Același studiu anticipează „cele mai mari contribuții ale 5G în sectoarele tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, servicii publice, agricultură, silvicultură și pescuit, transporturi și logistică, industria hotelieră, construcții, finanțe și asigurări și respectiv, servicii publice de utilități.”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 274 / 10352
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Romgaz are nevoie de avocați pentru o achiziție în Grecia. Producătorul de gaze naturale vrea să preia 20% din Gastrade, promotorul proiectului pentru operarea terminalului de LNG de lângă Alexandoupolis
Echipa de M&A a D&B David și Baias este implicată în 15 tranzacții aflate în diferite faze | Sorin David, Managing Partner: Activitatea societății noastre poate fi văzută ca un barometru al pieței. Pe baza proiectelor aflate în derulare, suntem optimiști și pentru perioada următoare
De vorbă cu Manuela Guia, despre proiectul GNP Guia Naghi and Partners | Nu am mutat portofolii de clienți, dar experiența avocaților implicați în acest proiect și recunoașterea de care ei se bucură au făcut ca, încă din prima zi, să avem atât de multe proiecte, încât să ne prindă cam des noaptea sau week-endul la birou
INTERVIU | Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss, Coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj: Profilul standard al clienților constanți include, cu preponderență, societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții. Gestionăm un număr în creștere de dosare de criminalitate economică astfel încât dezvoltarea acestui domeniu se află printre prioritățile noastre
Practicile de Real Estate și M&A au acoperit jumătate din volumul de muncă al avocaților SAA și au generat cele mai mari încasări în S1. Creștere de doi digiți, așteptată în 2019
Filip & Company apără România în ultimul arbitraj ICSID, cerut de un grup controlat de magnatul rus Iakov Goldovski. Cine sunt coordonatorii echipelor de avocați
Cum poți ajunge să lucrezi printre ”zeii” arbitrajului internațional și să interacționezi cu unii dintre cei mai cunoscuți arbitri din lume. Traseul remarcabil parcurs de Ștefan Dudaș, avocatul român din echipa pariziană a firmei Derains & Gharavi International
Cum poți intra în echipa Reff & Asociații și ce te așteaptă după | ”Oferim tinerilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Nu sunt singuri în această călătorie”, spun reprezentanții firmei
Deloitte România și Reff & Asociații au asistat grupul austriac Rondo Ganahl în achiziția Transilvania Pack & Print
Fundația Baylor Marea Neagră poate continua programul național de donații de medicamente. O victorie obținută de avocații NNDKP
Cum se pot deschide porțile unui traseu profesional aproape perfect | Cine i-a „arătat drumul” Georgianei Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea. Despre chimia dintre mentor și mentee și dorința amândurora de a învăța și a crește împreună, profesional și personal
Cum poți dezvolta o carieră internațională în avocatură | Studii în Timișoara, concursuri tip „moot court”, masterat la Londra și un loc în echipa Debevoise & Plimpton LLP. Rețeta succesului, în varianta Dianei Moise
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...