ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de circa 4.000-5.000 de oameni

12 Iunie 2019   |   AGERPRES

Patronatul din industrie militează pentru formarea profesională a tinerilor, iar autorităţile ar trebuie să regândească piaţa muncii.

 
 
Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de circa 4.000 -5.000 de oameni, în jur de 10% din totalul lucrătorilor din acest sector, care înregistrează în prezent în jur de 40.000 - 45.000 de angajaţi, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Pavel Virgil, într-o conferinţă de specialitate.

"Lipsa forţei de muncă este principala problemă cu care se confruntă industria de morărit şi panificaţie din România. Nu cred că este o noutate pentru nimeni. Oricine vorbeşte cu un angajator se plânge de acest lucru. Din păcate, însă, aspectul este mai complex, în sensul că nu vorbim numai de o lipsă din punct de vedere numeric. Dacă ne raportăm la total cifră de angajaţi din industria noastră, în jur de 40-45.000 de lucrători - deci suntem un angajator foarte important al României - deficitul este undeva la 4.000-5.000 de oameni, în jur de 10% din angajaţi ne lipsesc. Problema este că şi calitativ aceştia de multe ori lasă de dorit", a spus Virgil.


El a precizat că patronatul din industrie militează pentru formarea profesională a tinerilor, iar autorităţile ar trebuie să regândească piaţa muncii.

"Nu găsim ceea ce dorim, iar în sensul acesta am militat şi încercăm să realizăm activităţi de formare profesională. Este un lucru foarte important pentru care nu numai patronatele ci şi sistemul de învăţământ, ministerul de resort, trebuie să se implice şi să gândească altfel piaţa muncii pentru că toată lumea se plânge de aceste aspect", a subliniat Pavel Virgil.

O altă problemă semnalată de vicepreşedintele ROMPAN se referă la preţul energiei electrice, care a crescut cu peste 30% de anul trecut, "greu de suportat din punct de vedere a costurilor într-o perioadă scurtă".

"Preţul energiei electrice a crescut cu peste 30% de anul trecut, gazele naturale cu peste 40%, iar benzina şi motorina cu peste 15%.(...) De exemplu, Germania are un preţ la energie electrică mai mic cu 20 de euro decât în România, în condiţiile în care preţurile lor sunt cu totul altele. A fost greu pentru noi să absorbim în costuri aceste majorări de preţuri. Energia, în general, are o pondere în costuri la morărit şi panificaţie de la 4-5% până spre 10%, dar o creştere de 30-40% nu are cum să nu se simtă, mai ales că la pâine marja noastră de profit este foarte mică, de 3-4%, până în 5%", a explicat reprezentantul ROMPAN.

Relaţia cu supermarketurile este, de asemenea, una dintre problemele producătorilor de pâine din România, în condiţiile în care negocierea între cele două părţi nu se face ca între parteneri, ci folosind o poziţie dominantă a unuia în detrimentul celuilalt. "Ne dorim negocieri corecte şi făcute pe principii de parteneriat, nu pe principii de forţă", a spus Virgil.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Rompan a menţionat scăderea consumului de pâine, ca o tendinţă continuă în sector, dar care s-a remarcat nu numai în România ci şi la nivelul UE.

"Apar produse noi care până acum nu erau folosite şi care duc la scăderea consumului de pâine, cum sunt cele de mic dejun sau pastele făinoase. Destul de multă patiserie se consumă la locul de muncă şi atunci, natural, consumul de pâine scade, dar scade în acelaşi timp şi consumul total de cereale pe cap de locuitor. Dacă în urmă cu 10 ani eram undeva la 140-145 kg/capita în România, acum cred că suntem undeva la 120-125 kilograme de cereale consumate în România pe cap de locuitor, iar în această cifră sunt incluse toate produsele din cereale, pâine, paste făinoase, biscuiţi, patiserie, făina folosită în gospodărie", a explicat vicepreşedintele ROMPAN.

El a mai spus că deşi evaziunea fiscală din sector a înregistrat o scădere semnificativă după reducerea TVA, de la 19% la 9%, când o cantitate mare de produse din piaţa neagră a trecut în piaţa fiscalizată, acum aceasta s-a mai estompat. "Cei care fac evaziune au ajuns la concluzia că şi 9% e mai bun decât deloc şi s-au mulţumit şi cu mai puţin", a menţionat reprezentantul ROMPAN.

Investiţiile făcute în sectorul de morărit şi panificaţie din România în ultimii 30 de ani au depăşit 750-800 de milioane de euro, iar potrivit patronatului, produsele şi tehnologiile folosite "nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din alte ţări europene".

Potrivit celui mai recent studiu de piaţă privind produsele de panificaţie prezentat de ROMPAN, consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puţin peste 82 de kilograme, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an.

Studiul de piaţă arată că aproape 500.000 de tone de pâine lipsesc din datele statistice ale INS, adică 23 de kg/om pâine nefiscalizată şi neînregistrată cu documente. Potrivit sursei citate, producţia anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Piaţa de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.

În piaţă sunt active 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociaţie constituită în România în 1990, cuprinde peste 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16126 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...