ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economia lumii îşi revine din criză. PIB-ul a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

06 August 2020   |   Mediafax

Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în iulie şi primele şapte luni din 2020.

 
 
Economia mondială a revenit pe creştere în iulie, după declinul înregistrat pe parcursul a cinci luni consecutiv, determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică, arată o notă a Băncii Transilvania, care citează statisticile Markit Economics.

Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în iulie şi primele şapte luni din 2020.

Calculaţi împreună cu JPMorgan, indicatorii reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.


Indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 2,4 puncte lună/lună la 50,3 puncte în iulie, nivel similar cu cel din ianuarie şi, totodată, cel mai ridicat din prima jumătate a anului 2019.

Majorarea componentelor perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni, comenzi noi şi producţie (cu ritmuri lunare de 0,7 puncte, 3,9 puncte, respectiv 4,2 puncte) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare mondiale pe termen scurt. Scenariul este susţinut de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel mondial.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de consum în iulie, ceea ce confirmă redinamizarea consumului privat.

Totodată, producţia de bunuri intermediare şi producţia de bunuri de capital au crescut în a şaptea lună a anului curent.

Din perspectiva analizei pe regiuni se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în SUA, China, Zona Euro, Marea Britanie, Brazilia şi Australia.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu un ritm lunar de 2,5 puncte la 50,5 puncte în iulie, cel mai ridicat nivel din luna ianuarie.

Se evidenţiază majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre maximul din ultimele 13 luni) şi revenirea pe creştere a comenzilor noi, aspecte care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terţiar al economiei mondiale pe termen scurt.

Pe de altă parte, companiile din sectorul serviciilor au continuat să reducă locurile de muncă în a şaptea lună a anului curent.

Analiza pe regiuni evidenţiază dinamica sectorului de servicii din China, Marea Britanie, Rusia şi Australia. Pe de altă parte, în Japonia, India, Brazilia şi Kazahstan acest sector a scăzut luna trecută.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de trei puncte la 50,8 puncte în iulie, nivelul maxim din ianuarie. Acest indicator s-a situat sub pragul de 50 puncte pe parcursul a cinci luni consecutiv, în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent.

Majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni şi comenzi noi în luna iulie exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie pe termen scurt.

Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă a continuat să scadă în iulie.

Din perspectiva analizei pe sectoare se evidenţiază creşterea componentelor bunuri de consum, servicii de afaceri, servicii financiare, bunuri intermediare şi bunuri de capital în luna iulie. Pe de altă parte, serviciile la nivel de consumator au continuat să scadă, pentru a şasea lună consecutiv.

Analiza pe regiuni evidenţiază creşterea economică din Australia, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Braziliei şi Kazahstanului au continuat să scadă în iulie.

Conform scenariului macroeconomic central actualizat de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în această vară PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.

În acest scenariu PIB-ul ţărilor dezvoltate s-ar putea ajusta cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021.

În ceea ce priveşte ţările emergente şi în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creştere cu 5,9% an/an în 2021.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 303 / 12381
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un consorțiu de bănci în una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața de birouri din România
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Echipa de Real Estate de la Wolf Theiss este implicată în mai multe finanţări imobiliare, una dintre acestea fiind printre cele mai mari proiecte ale acestui an, din punct de vedere al valorii. Implicați în numeroase procese de due diligence cu componente imobiliare semnificative, avocații spun că au constatat un interes sporit pentru reluarea unor tranzacţii de M&A şi un număr semnificativ de proiecte amânate au fost reiniţiate
Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 8 luni din 2020, pe firmele de avocatură active și la București. Tranzacții mai mici și mai puține în Europa Estică
Tranzacția prin care Clever Business Transilvania a preluat postul de televiziune Prima TV, la final. Avocații TZA au asistat cumpărătorul, partenerul Cătălin Băiculescu a coordonat echipele
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, alături de antreprenorul Andrei Crețu în proiectul Pluria, platformă europeană B2B cu multiple implicații juridice și de business
Firma de avocatură Stratulat Albulescu își va muta birourile în clădirea One Herăstrău Office. Relocarea coincide cu o perioadă de creștere susținută, 13 avocați fiind recrutați de la începutul anului 2020
Echipa de Real-Estate de la Popescu & Asociații asistă unul dintre cei mai mari retaileri de FMGC în cadrul extinderii, în negocieri privind preluarea altor concurenți locali și în diverse achiziții imobiliare. Loredana Popescu, Partener: Am observat în ultima perioadă o creștere a solicitărilor de finanțare. Zona de achiziție ̸ arendă pentru terenuri agricole pare din ce în ce mai atrăgătoare pentru investitori
Noerr a asistat concernul sud-coreean Doosan în tranzacția de vânzare a platformei industriale IMGB. Avocații au oferit asistență coreenilor de-a lungul întregului proces de exit din România
LegiTeam | Mușat & Asociații is looking for Data Protection ̸ Telecom (IT&C) Lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...