ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la declinul economiei globale, în următorul an (sondaj)

12 August 2020   |   BizLawyer

Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre respondenţi (47%) au indicat că îmbunătăţirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză. În acelaşi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.

 
 
Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est - ECE (50%) se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, în timp ce peste o treime (36%) cred că va rămâne la fel, iar 53% dintre aceştia estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, reiese din sondajul PwC EMEA Private Business Survey 2020, publicat miercuri.

Pe de altă parte, doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creştere în acest an, iar 36% că se vor situa la acelaşi nivel ca anul trecut. În acest context, un antreprenor din trei (31%) a recurs la disponibilizări în ultimele luni, în timp ce 5% au menţionat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.


Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre respondenţi (47%) au indicat că îmbunătăţirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză. În acelaşi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.

Pentru companiile antreprenoriale din ECE, cele mai mari ameninţări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare sunt: reglementările, menţionate de 82% dintre respondenţi, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică şi IT (64%), noii competitori (64%) şi incertitudinea geopolitică (64%). În schimb, coronavirusul este menţionat de 45% dintre cei intervievaţi, pe acelaşi palier cu taxarea şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

De asemenea, flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori, precum dependenţa de câţiva furnizori şi parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) şi lipsa personalului calificat (49%).

În viziunea a 89% din totalul celor chestionaţi, asigurarea securităţii sanitare este principalul factor de succes în "noua normalitate". Acest factor este urmat de utilizarea eficientă a muncii de la distanţă (73%) şi creşterea utilizării noilor tehnologii (67%).

Datele centralizate în studiul PwC arată că 50% dintre antreprenorii din ECE se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

În ceea ce priveşte strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus că vor continua să-şi dezvoltate activitatea principală.

Concluziile cercetării de specialitate relevă şi faptul că 58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine.

Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar şi pentru viitor sunt: munca de la distanţă (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%) şi implementarea planurilor de criză existente.

Totodată, principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, au fost reduceri de cheltuieli (84%), intrarea pe noi pieţe (84%), pregătirea personalului (68%) şi disponibilizări (53%).

Studiul PwC conţine date pentru Europa Centrală şi de Est extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) Private Business Survey, realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de ţări.

Firmele din reţeaua PwC sunt prezente în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 273 / 12382
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Wolf Theiss a asistat un consorțiu de bănci în una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața de birouri din România
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
Echipa de Real Estate de la Wolf Theiss este implicată în mai multe finanţări imobiliare, una dintre acestea fiind printre cele mai mari proiecte ale acestui an, din punct de vedere al valorii. Implicați în numeroase procese de due diligence cu componente imobiliare semnificative, avocații spun că au constatat un interes sporit pentru reluarea unor tranzacţii de M&A şi un număr semnificativ de proiecte amânate au fost reiniţiate
Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 8 luni din 2020, pe firmele de avocatură active și la București. Tranzacții mai mici și mai puține în Europa Estică
Tranzacția prin care Clever Business Transilvania a preluat postul de televiziune Prima TV, la final. Avocații TZA au asistat cumpărătorul, partenerul Cătălin Băiculescu a coordonat echipele
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, alături de antreprenorul Andrei Crețu în proiectul Pluria, platformă europeană B2B cu multiple implicații juridice și de business
Firma de avocatură Stratulat Albulescu își va muta birourile în clădirea One Herăstrău Office. Relocarea coincide cu o perioadă de creștere susținută, 13 avocați fiind recrutați de la începutul anului 2020
Echipa de Real-Estate de la Popescu & Asociații asistă unul dintre cei mai mari retaileri de FMGC în cadrul extinderii, în negocieri privind preluarea altor concurenți locali și în diverse achiziții imobiliare. Loredana Popescu, Partener: Am observat în ultima perioadă o creștere a solicitărilor de finanțare. Zona de achiziție ̸ arendă pentru terenuri agricole pare din ce în ce mai atrăgătoare pentru investitori
Noerr a asistat concernul sud-coreean Doosan în tranzacția de vânzare a platformei industriale IMGB. Avocații au oferit asistență coreenilor de-a lungul întregului proces de exit din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...