ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RAPORT: În 2018 se constată o scădere a rezultatelor financiare înregistrate de companiile de stat

09 Septembrie 2019   |   MEDIAFAX

Datele apar înbtr-o notă referitoare la activitatea întreprinderilor publice, pentru anul 2018, care va fi discutată în ședința de Guvern de luni.

 
 
În anul 2018 cele 225 de întreprinderi publice centrale au înregistrat venituri de 44,9 miliarde lei și cheltuieli de 41,3 miliarde lei, cu un profit brut de 7,1 miliarde lei realizat de 150 de întreprinderi și perderi brute de 3,5 miliarde lei înregistrate de 48 de întreprinderi.

Datele apar înbtr-o notă referitoare la activitatea întreprinderilor publice, pentru anul 2018, care va fi discutată în ședința de Guvern de luni. Comparativ cu anul 2017, în anul 2018 se constată o scădere a rezultatelor financiare înregistrate de întreprinderile publice centrale, inclusiv în ceea ce privește plățile restante înregistrate de acestea, se arată în notă.

Raportul cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizați de Ministerul Finanțelor Publice în temeiul O.G. nr. 26/2013 pentru un număr total de 1.475 întreprinderi publice, atât în exercițiul financiar 2018 cât și în dinamică, grupate după cum urmează: 225 întreprinderi publice centrale (I.P.C) aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare centrale (A.P.T.C.); 1.250 întreprinderi publice locale aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare locale.


O altă temă este analiza aplicării guvernanței corporative în temeiul O.U.G. nr. 109/2011 pentru un număr total de 1.316 întreprinderi publice grupate după cum urmează: 147 întreprinderi publice centrale active1 aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare centrale; 1.169 întreprinderi publice locale (Î.P.L.) active aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare locale, din care un număr de 792 întreprinderi publice locale sunt organizate ca societăți cu răspundere limitată.

În anul 2018 valoarea totală a participațiilor deținute direct/indirect de stat la cele 225 de întreprinderi publice centrale au fost în sumă de 26,3 mld. lei. În cadrul întreprinderilor publice și-au desfășurat activitatea un număr de 183.152 persoane. Companiile mai au datorii totale în sumă 23,8 mld. lei din care plăți restante în sumă de 4,4 mld. lei.

În anul 2018 față de anul 2017 s-a constatat o scădere a veniturilor totale cu suma de 2,9 mld. lei și o creștere a cheltuielilor totale cu suma de 1,0 mld. lei, ceea ce a determinat și o scădere a rezultatului brut cu suma de 4,4 mld. lei.

Au beneficiat de cele mai mari subvenții pentru exploatare și pentru investiții întreprinderile publice centrale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor în sumă de 5,1 mld. lei, reprezentând o pondere de 85% din totalul de 6,0 mld. lei al subvențiilor acordate. Plățile restante au crescut cu suma de 0,4 mld. lei, respectiv de la suma de 4,0 mld. lei la 31.12.2017, la suma de 4,4 mld. lei la 31.12.2018 datorită, în principal, creșterii cu suma 0,2 mld lei la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.; Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă "CFR - MARFĂ" SA. cu o creștere în sumă de 0,05 mld lei și operatori din industria de apărare (ROMAERO S.A., UZINA MECANICĂ ORĂȘTIE S.A., AVIOANE CRAIOVA S.A.) și unele filiale ROMARM SA, înregistrând o creștere în sumă de 0,06 mld lei. Plățile restante înregistrate de întreprinderile publice din administrația publică centrală la 31.12.2018, nu au atins ținta convenită de reducere aprobată prin Bugetele de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2018.

Cele 1.250 de întreprinderi publice locale au 98.245 de angajați și au realizat anul trecut venituri totale în sumă de 10,4 mld. lei, din care subvenții acordate de la bugetele locale în sumă de 1,3 mld. lei, precum și cheltuieli totale în sumă de 10,2 mld. lei;

Rezultat brut este în sumă totală de 0,2 mld. lei obținut astfel: profit brut în sumă de 0,5 mld. lei înregistrat de un număr de 564 întreprinderi publice locale; pierdere brută în sumă de 0,3 mld. lei înregistrată de un număr de 394 întreprinderi publice locale; Datoriile totale în sumă de 6,0 mld. lei din care plăți restante în sumă de 2,9 mld. lei.

În anul 2018, față de anul 2017, s-a înregistrat o creștere a veniturilor totale cu suma de 0,4 mld. lei, o creștere a cheltuielilor totale cu 0,6 mld. lei și o scădere a rezultatului brut cu suma de 0,2 mld. lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15845 / 16854
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...