ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schoenherr: Multe dintre litigiile de muncă pot fi evitate de către angajatori

27 Martie 2022   |   BizLawyer

Printre cel mai frecvent întâlnite situații ce fac obiectul litigiilor de muncă se numără cazurile de încetare a raporturilor de muncă, urmate de aspecte ce țin de derularea contractelor de muncă, precum timpul de muncă, telemunca, evaluările periodice, cazurile de discriminare sau hărțuire etc.

 
 
Cu toate că numărul de litigii de muncă formulate anual a scăzut de trei ori în ultimii zece ani, conform datelor publice, acestea continuă să aibă o pondere importantă în volumul de lucru al instanțelor. În fiecare an, câteva zeci de mii de angajați îi dau în judecată pe angajatorii lor, pentru a obține soluții în legătură cu dispute privind relațiile lor de muncă sau încetarea acestora.

Măsurile pe care le pot lua companiile pentru a evita apariția unor litigii de muncă, precum și soluțiile juridice pentru gestionarea unor astfel de dosare de instanță au fost discutate în cadrul evenimentului „Sunset with Schoenherr | How to steer clear of employment litigation or have success in court‟, organizat de firma de avocatură Schoenherr și Asociații SCA pe data de 23 martie 2022, la sediul său din București. Evenimentul a fost găzduit de avocații Mara Moga-Paler (managing attorney at law, coordonatoarea practicii de dreptul muncii a firmei) și Iustin Armașu (local partner, specializat în litigii și arbitraje) și a reunit reprezentanți ai departamentelor de resurse umane și departamentelor juridice din companii.


Practica avocaților de la Schoenherr și Asociații SCA arată că, în multe cazuri, litigiile de muncă pot fi evitate de către angajatori. „Este important ca angajatorii să fie atenți la definirea procedurilor și politicilor de resurse umane la nivelul companiei. Multe dintre litigiile de muncă pot fi evitate dacă documentația internă ce guvernează derularea raporturilor de muncă la nivelul companiei bine este pusă la punct și comunicată în mod transparent angajaților, astfel încât să nu lase loc de interpretări subiective. Iar, în situația în care un litigiu de muncă este formulat, totuși, această atitudine preventivă îi va permite angajatorului să fie pregătit să se apere în instanță‟, a declarat Mara Moga-Paler.

Printre cel mai frecvent întâlnite situații ce fac obiectul litigiilor de muncă se numără cazurile de încetare a raporturilor de muncă, urmate de aspecte ce țin de derularea contractelor de muncă, precum timpul de muncă, telemunca, evaluările periodice, cazurile de discriminare sau hărțuire etc. În experiența avocaților Schoenherr și Asociații SCA, angajații care li se adresează instanțelor solicită, cel mai adesea, plata sau recalcularea unor drepturi bănești, anularea unor decizii emise de angajator (spre exemplu, decizii de concediere sau decizii de sancționare disciplinară), sau – în cazul litigiilor în legătură cu încetarea raporturilor de muncă – reintegrarea pe postul ocupat la momentul încetării.

 „Litigiile de muncă au o specificitate, prin aceea că – în derularea lor – se urmărește echilibrarea raporturilor de forță dintre angajat și angajator, față de dinamica pe care o au acestea pe durata relațiilor de muncă. Pentru angajatorul implicat într-un astfel de litigiu este esențială o pregătire laborioasă a strategiei de adoptat și atenție la toate detaliile cauzei, încă dintr-o fază incipientă a dosarului. Cel mai important, trebuie evitate șabloanele și găsite soluții personalizate în funcție de particularitățile cazului", a declarat Iustin Armașu.

Schoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri. Firma este prezentă în România din anul 1996, oferind servicii de asistență juridică în principalele arii de practică relevante pentru activitatea companiilor locale și multinaționale. Schoenherr și Asociații SCA este recunoscută de principalele organisme internaționale de cercetare a pieței de avocatură (Chambers and Partners, Legal500, IFLR1000).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8011 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...