ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Societăţile de asigurare au avizat în al doilea trimestru 88.174 de dosare de daună în baza poliţelor RCA

11 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Conform analizei ASF, durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 17,13 zile/dosar.

 
 
Societăţile de asigurare au avizat, în al doilea trimestru al anului 2019, un număr de 88.174 de dosare de daună în baza poliţelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), cu 6,15% mai puţine faţă de primul trimestru din 2019, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat o analiză a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii (RCA), avizate de societăţile de asigurare în trimestrul al doilea al anului 2019. La realizarea acestei analize s-a ţinut cont de modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv de termenele impuse de actele normative aplicabile contractelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.


Conform analizei ASF, durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 17,13 zile/dosar.

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul II al anului 2019, la societatea Euroins S.A., respectiv 30.472 dosare, şi la societatea City Insurance S.A. - 28.013 dosare.

Trei societăţi de asigurare au cumulat aproape 75% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al doilea din 2019: Euroins S.A. (34,56% din total piaţă), City Insurance S.A. (31,77%) şi Omniasig VIG S.A. (8,39%). Celelalte societăţi de asigurare au procente sub 6%, fiecare, din numărul total al dosarelor RCA avizate în această perioadă.

Potrivit ASF, şase societăţi de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul II al anului 2019, faţă de trimestrul I al aceluiaşi an: Asirom VIG S.A. (-34,56%), Allianz-Ţiriac S.A. (-7,45%), Omniasig VIG S.A. (-6,34%), Euroins S.A. (-4,83%), City Insurance S.A. (-4,57%) şi Uniqa Asigurări S.A. (-0,81%).

Trei societăţi de asigurare au înregistrat o creştere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul aprilie-iunie 2019, în comparaţie cu trimestrul I al anului 2019. Cea mai mare creştere procentuală a fost înregistrată de Grawe România S.A. (+30,48%), urmată de Generali România S.A. (+3,61%) şi de Groupama S.A. (+0,40%).

Din punct de vedere al obiectului pretenţiilor de despăgubire formulate în cele 88.174 dosare de daună, un număr de 76.831 dosare (87,14%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.225 dosare (3,66%) pentru vătămări corporale/decese, iar 8.118 dosare (9,20%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluţionare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către ASF, rezultă că 51,75% din total piaţă RCA (45.632 dosare) sunt dosare plătite de către asigurători până la data raportărilor; 47,41% din total piaţă RCA (41.807 dosare) sunt dosare nefinalizate la data raportărilor iar 0,84% din total piaţă RCA (735 dosare) sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

În trimestrul al doilea al anului 2019, au fost achitate valori de despăgubire în sumă totală de 228.662.139 lei, din care 190.152.075 lei (83,16% din total) pentru pagube materiale, 10.940.025 lei (4,78% din total) pentru vătămări corporale şi deces şi 27.570.039 (12,06% din total) pentru dosare de regres.

Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale, pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat şi cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15483 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...