ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Supraproducţie pe piaţa cărnii de pasăre din România. ACEBOP: Sunt importuri masive şi campanii media negative, finanţate de companii din afara ţării

11 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016, iar producţia autohtonă de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial se ridica la circa 435.000 de tone.

 
 
Piaţa cărnii de pasăre din România se confruntă cu supraproducţie, importuri masive, dar şi cu campanii media negative, legate de utilizarea hormonilor şi a proteinelor interzise, afirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Mary Pană.

"Piaţa cărnii de pasăre este total diferită de cea a cărnii de porc pentru că aici ne confruntăm cu o supraproducţie. Avem un nivel de 120% faţă de necesarul de consum şi ne confruntăm cu importuri masive. Pot să vă spun că numai două unităţi mari din Brazilia produc de aproape patru ori mai mult decât cinci unităţi mari europene. Problema României pe lângă partea de supraproducţie şi de orientare mai dificilă spre export este reprezentată de Ucraina, care de 2-3 săptămâni are o triplare - un cadou din partea CE, a DG Trade - a cantităţii pe contingent tarifar. Ucraina s-a dezvoltat foarte mult, şi-a făcut unităţi de tranşare în Slovenia, Olanda şi România. Din Polonia aducem cantităţi mari de pasăre congelată", a declarat preşedintele ACEBOP.


De asemenea, şeful ACEBOP apreciază că, pe lângă partea comercială propriu-zisă, piaţa cărnii de pasăre se confruntă de o lună de zile cu campanii media negative, finanţate de companii din afara ţării.

"De o lună de zile ne confruntăm cu campanii media negative, legate de hormoni, proteine interzise, copii cu obezitate şi rezistenţa la antibiotice, uitând că de fapt noi trăim într-o Uniune Europeană de mulţi ani şi chiar dacă am vrea să cumpărăm hormoni nu avem de unde şi uitând că tot ce intră la noi din state terţe sau alte state europene nu suportă controale şi pot fi la un moment dat un punct de risc. De asemenea, este foarte important, şi vă rog să acordaţi toată atenţia acestor campanii pro-vegane. Noi nu avem absolut nimic contra veganului, dar sunt finanţate extrem de dureros şi fac o concurenţă îngrozitoare pieţei de carne, cum ar compania EAT care pe lângă partea de pro-vegan susţine foarte mult şi fabricarea de carne artificială. Pentru noi, copiii şi nepoţii noştri aceste programe sunt sub semnul întrebării, ca să nu spun mai mult", a explicat Pană.

În acest context, Grigore Horoi, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a subliniat că, pe lângă faptul că este ilegală folosirea hormonilor, este imposibil să faci zilnic acest lucru într-o fermă de pui.

"Asociaţia profesională a crescătorilor de păsări din SUA, care are un centru extrem de performant în Arkansas, şi-a publicat pe site rezultatele unor cercetări cu privire la hormonii folosiţi în creşterea păsărilor şi care în rezumat are trei concluzii. Unu, nu este permis legal, doi, nu este economic şi trei, la pui este tehnic imposibil. Este ca şi cum ţi-ai administra insulină zilnic prin injectare. Ştiţi câţi pui sunt într-o fermă, una medie de-a noastră? 370.000, iar pe total în jur de 3,5 milioane. Credeţi că este posibil să umbli cu seringa zi de zi să injectezi hormoni în pui? Dacă mă aud consumatorii probabil nu sunt crezut, dar pot fi elaborate programe la nivelul organizaţiilor profesionale care să livreze încredere", a subliniat Horoi.

El a menţionat cum a fost rezolvată această problemă, în urmă cu 20 de ani, de către cel mai mare producător de pui din Europa, respectiv prin branduri naţionale de calitate, care livrau încredere către consumatori.

"Acum câţiva ani eram în vizită la cel mai mare producător de pui din Europa, era în perioada în care toată media din România înnebunea consumatorii cu hormoni şi antibiotice. L-am întrebat dacă s-a confruntat cu problema aceasta şi cum au rezolvat-o şi mi-a răspuns: "Da! Ne-am confruntat, dar acum 20-25 de ani. Noi am avut trei branduri naţionale de calitate, certificate de organisme care livrau încredere către consumatori". Cam lucrurile acesta putem să le facem, dar nu numai noi, producătorii din industrie, ci împreună", a mai spus vicepreşedintele ARC.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat în nenumărate rânduri sprijinul autorităţilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul avicol, în special a celor legate de practicile comerciale neloiale ale reţelei comerciale din România şi de importurile de ouă şi carne de pasăre la preţuri de dumping.

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016, iar producţia autohtonă de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial se ridica la circa 435.000 de tone.

România avea atunci în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR.

Preşedintele ACEBOP, Mary Pană, şi Grigore Horoi, vicepreşedintele ARC au participat miercuri la o dezbatere privind industria cărnii din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 255 / 10087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...