ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ECTAA, din care face parte şi ANAT, depune plângere anticoncurenţială împotriva IATA

29 Mai 2019   |   AGERPRES

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care este membru asociat al ECTAA din 1999 şi membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, susţine acest demers.

 
 
Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Turoperatorilor (ECTAA) a depus vineri, 24 mai, o plângere împotriva Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) la autoritatea europeană de concurenţă, pentru încălcarea articolelor 101 şi 102 din Tratatul UE referitoare la regulile de concurenţă, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Acest demers este consecinţa multor ani de negocieri nereuşite cu IATA, pentru a moderniza programul de distribuţie şi a-l face mai echilibrat.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care este membru asociat al ECTAA din 1999 şi membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2007, odată cu  aderarea României la Uniunea Europeană, susţine acest demers, în sprijinul celor peste 100 de agenţii membre ANAT acreditate IATA, care vând anual circa un milion de bilete de avion prin intermediul BSP.


"Distribuţia indirectă a biletelor de avion este periculos afectată de abuzul de poziţie dominantă a IATA, în timp ce, mai mult ca niciodată, este necesar să se ofere consumatorilor îndrumări pentru a naviga printr-o junglă de oferte complexe de bilete de avion, inclusiv un număr din ce în ce mai mare de servicii auxiliare", declară Pawel Niewiadomski, preşedintele ECTAA.

Potrivit comunicatului, relaţia comercială dintre agenţiile de turism şi companiile aeriene a evoluat şi nu mai are de-a face cu fosta relaţie de mandatare. Companiile aeriene au intrat în concurenţă directă cu agenţiile de turism în ceea ce priveşte distribuţia biletelor de avion, în timp ce sistemele de remunerare clasice, bazate pe comisioane, au fost abandonate. Totuşi, companiile aeriene folosesc, în continuare, constrângeri contractuale foarte stricte, unilaterale şi disproporţionate în relaţia cu agenţii pentru distribuirea biletelor, prin IATA Passenger Agency Programme (PAP). PAP este încă interpretat în baza principiilor tradiţionale ale relaţiei de mandatare. Passenger Sales Agency Agreement, pe care fiecare agent acreditat al IATA trebuie să îl semneze, a fost elaborat acum 40 de ani şi nu mai corespunde realităţii economice.

Potrivit sursei citate, ECTAA s-a străduit întotdeauna să creeze condiţii de concurenţă echitabile între toate canalele de distribuţie, pentru a proteja interesele consumatorilor şi ale întreprinderilor. Toate încercările făcute de ECTAA de a moderniza PAP şi de a aduce schimbări semnificative au fost sistematic respinse.

În ceea ce priveşte PAP, în comunicat se menţionează că au fost identificate o serie de aspecte-cheie care, în opinia ECTAA, restrâng concurenţa pe piaţa distribuţiei de bilete de avion. Acestea nu pot fi văzute doar ca probleme de sine stătătoare. Mai degrabă, PAP este organizat ca un sistem dominant care restrânge concurenţa.

Deşi PAP are un impact direct şi costisitor asupra practicilor comerciale, a situaţiei financiare a agenţiilor de turism şi a distribuţiei indirecte în ansamblu, agenţiile de turism nu au niciun cuvânt în luarea deciziilor şi sunt neputincioase atunci când vine vorba de stabilirea regulilor. Acest lucru se datorează faptului că organul de guvernanţă al PAP - IATA Passenger Agency Conference - este compus numai din companii aeriene, care decid unilateral regulile programului.

Recent au fost aduse modificări majore în program - New Generation ISS. Printre altele, a fost introdus un plafon pentru vânzările realizate de agenţi, care i-a forţat să prefinanţeze vânzările, odată ce a fost atins un anumit prag, precum şi să ofere garanţii financiare mai mari şi mai frecvente.

ECTAA solicită Comisiei să înceapă o investigaţie privind încălcările normelor de concurenţă cauzate de PAP al IATA şi să pună capăt acestor încălcări.

ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România şi reprezintă interesele profesionale ale acestora la nivel regional, naţional şi internaţional. Asociaţia are ca membri activi peste 300 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară şi ca membri asociaţi, birouri de promovare a turismului, companii aeriene, de transport, rent-a-car, hoteluri şi restaurante, sisteme de rezervări online, firme de asigurări, instituţii de învăţământ, fundaţii/asociaţii cu activitate în turism.

ECTAA reprezintă aproximativ 70.000 de agenţii de turism şi operatori de turism din Europa, care oferă consultanţă şi comercializează servicii de transport, cazare, petrecere a timpului liber şi alte servicii turistice, precum şi produse combinate destinate clienţilor de agrement şi de afaceri.

Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) este asociaţia comercială a companiilor aeriene la nivel mondial, reprezentând circa 290 de companii aeriene sau 82% din traficul aerian total.

Passenger Agency Programme - PAP a fost creat de IATA, ca sistem global, pentru a facilita distribuirea biletelor de avion între agenţiile de turiam (acreditate) şi companiile aeriene (IATA) şi pentru a reglementa relaţiile dintre aceştia, în acest context. Pentru a participa, agenţiile de turism trebuie să semneze un acord, Passenger Sales Agent Agreement, care formează baza contractuală a sistemului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7326 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...