ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Patria Bank şi-a redus pierderile cu 88% în T1, la 2 mil. lei

16 Mai 2019   |   AGERPRES

Venitul net bancar înregistrează o creştere cu 28,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 (8,7 milioane de lei), de la 30,877 milioane lei la 39,599 milioane lei, o evoluţie pozitivă înregistrată pe toate categoriile de venituri.

 
 
Patria Bank şi-a redus pierderile cu 88% în primul trimestru, la 2 milioane de leiPatria Bank şi-a redus pierderile cu 88% în primul trimestru al anului, de la 19 milioane de lei, cât au fost anul trecut în perioada similară, la 2 milioane de lei, datorită unei evoluţii pozitive a venitului net bancar, cu 28%, potrivit rezultatelor financiare neauditate aferente primelor trei luni din 2019 neauditate.

"Rezultatul pe primele 3 luni ale anului 2019 este cu 88% mai bun decât cel de la aceeaşi perioadă a anului 2018 (de la o pierdere de 19 milioane de lei înregistrată în trimestrul 1 al anului 2018 la o pierdere de 2 milioane de lei în trimestrul 1 al anului 2019). Aceste rezultate au fost susţinute de o evoluţie pozitivă a venitului net bancar cu 28% (cu îmbunătăţirea veniturilor nete din dobânzi cu 29% şi a veniturilor nete din comisioane cu 21%) pe fondul continuării acţiunilor menite să consolideze o structură bilanţieră optimă, înregistrând o îmbunătăţire a indicatorului 'credite/depozite' (de la 56,61%, la 31 decembrie 2018, la 60,72%, la 31 martie 2019) şi o creştere a ponderii creditelor nete în total active (de la 45%, la 31 decembrie 2018, la 47%, la 31 martie 2019). De asemenea, baza de costuri operaţionale a înregistrat o scădere cu 5,6% (dacă se exclude impactul din creşterea contribuţiei la FGDB de 3 milioane lei)", se arată în raportul băncii, remis Bursei de Valori Bucureşti.


Venitul net bancar înregistrează o creştere cu 28,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 (8,7 milioane de lei), de la 30,877 milioane lei la 39,599 milioane lei, o evoluţie pozitivă înregistrată pe toate categoriile de venituri, aceasta fiind susţinută de creşterea portofoliului de credite, diversificarea gamei de venituri din comisioane (lansarea pachetelor tranzacţionale), precum şi din sfera veniturilor din schimburile valutare efectuate pentru clienţi.

Portofoliul de credite (valoare netă) înregistrează o creştere cu 13% faţă de martie 2018 şi o creştere marginală de 0,8% comparativ cu 31 decembrie 2018.

Cheltuielile operationale au înregistrat o scădere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 (dacă se exclude creşterea cu 3 milioane de lei a costului cu contribuţia la FGDB), iar costul net al riscului a înregistrat o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 pe fondul acţiunilor de recuperare, cât şi al acţiunilor implementate de bancă privind diminuarea portofoliului de credite neperformante, prin operaţiuni de vânzare portofolii.

Pe plan comercial, în primul trimestru al anului 2019, activitatea de creditare a generat credite noi de circa 180 de milioane de lei, cu o dinamică superioară în zona de persoane juridice. Chiar dacă bugetul de vânzări a fost realizat într-o proporţie de doar 88%, acest volum de credite noi a asigurat o creştere a soldului brut de credite comerciale de circa 57 milioane de lei în zona creditelor performante, în special prin îmbunătăţirea gradului de utilizare a liniilor de finanţare.

Activitatea de creditare pe segmentul Retail s-a concentrat în zona de credite ipotecare, urmărind strategia băncii de a balansa portofoliul de produse garantate şi negarantate, respectiv de a creşte volumul expunerilor pe termen lung în zona de persoane fizice. De asemenea, s-a urmărit în continuare optimizarea canalelor de
vânzări, atât în sensul creşterii vânzărilor prin canalul "unităţi bancare proprii", cât şi prin semnarea unor colaborări noi cu principalii brokeri de credite ipotecare.

Pe segmentul de credite acordate persoanelor juridice, producţia nouă de credite a avut o dinamică uzuală în cadrul tuturor sub-segmentelor de business, atât în zona de Micro şi Agro (circa 70 milioane de lei), cât şi în zona de IMM & Small Corporate (aproximativ 95 milioane de lei).

Creşterea portofoliului de credite non-default este de circa 50 milioane de lei (+4%), iar pentru creditele aflate în default se înregistrează o scădere provenind în principal din decontarea realizată pe tranzacţiile de vânzare de portofolii de credite neperformante pentru care au fost semnate oferte angajante în luna decembrie 2018.

În ceea ce priveşte sub-segmentul Micro, s-a reuşit consolidarea strategiei de creştere a numărului de tichete de valoare mică şi de dispersie a riscului către un număr mare de clienţi. Astfel circa 92% din toate finanţările Micro acordate în primul trimestru sunt aplicaţii de valoare mai mică de 50.000 de euro. Totodată, extinderea
colaborării cu Fondul European de Investiţii (FEI) prin garanţia UE pentru acordarea de credite EaSI şi diversificarea canalelor alternative de vânzare asigură premisele unei dezvoltări continue în această direcţie. Concret, în cursul anului 2018, a fost accesată a doua facilitate de garantare a creditelor pentru microîntreprinderi EaSI, în valoare de 20 de milioane de euro, plafon ce urmează a fi consumat integral în cursul anului 2019 (cu doi ani mai devreme decât planul iniţial).

De la începerea programului, 63% dintre creditele EaSI sunt contractate de afaceri mici şi foarte mici, iar aproximativ 37% au fost contractate de producători agricoli. Majoritatea beneficiarilor este formată din antreprenori cu o cifră de afaceri anuală de sub 500.000 euro. Afacerile cu agricultura (37%), comerţul (aproximativ 22%), servicii (circa 16%) şi transporturi (aproape 13%) sunt domeniile de activitate care au beneficiat cel mai mult de acest program de garantare.

Pentru perioada următoare, banca are în vedere continuarea strategiei de eficientizare a proceselor şi de reducere semnificativă a costurilor operaţionale prin implementarea mai multor proiecte strategice (cum ar fi: implementarea unei noi soluţii de Internet Banking şi Mobile Banking dedicată atât clienţilor persoane fizice, cât
şi persoane juridice, finalizarea implementării unei platforme tranzacţionale cf. standardelor PSD II etc.).

În plus, banca a demarat programul de restructurare prevăzut pentru anul 2019 cu obiectivul de optimizare a bazei de costuri în directă corelaţie cu asigurarea unui model de afaceri viabil şi a unei structuri interne corespunzătoare acestuia. Ca urmare a programului de restructurare pe care banca l-a prevăzut în bugetul pe anul 2019 (remodelarea reţelei teritoriale de la un număr de 81 de unităţi la 46 de unităţi cu o scădere corespunzătoare a bazei de costuri) se observă o redimensionare a bilanţului. Astfel, totalul activelor la 31 martie 2019 înregistrează o scădere cu circa 10% faţă de 31 martie 2018 şi o scădere de 4,6% raportat la 31 decembrie 2018 corespunzătoare reducerii datoriilor privind clientela (conturi curente şi depozite).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7409 / 7958
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...