ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

 
 
Nicholas S. Hammond, Partenerul fondator al firmei de avocatură Hammond & Associates, a fost unul dintre primii profesioniști străini care, imediat după căderea regimului comunist, au pariat pe România și au venit în țara noastră pentru a dezvolta afaceri.Ajuns la București în 1990, avocatul a pus bazele unei firme și de mai bine de 30 de ani activează în zona de business, având o prezență notabilă pe piața juridică din regiune.Cu o experiență de cinci decenii în avocatură, Nicholas S. Hammond se înscrie în galeria specialiștilor care cunosc foarte bine domeniul și care pot oferi oricând o analiză pertinentă despre modul în care țara noastră a evoluat după Revoluția din 1989, dar și despre modul în care s-au schimbat economiile locală și mondială în ultimii ani.


Avocatul spune despre România anului 2022 că se află într-un moment de reevaluare. „După perioada anterioară de instabilitate politică, din perspectivă străină mediul actual permite o anumită reflexie. Mi-aș dori să văd din partea românilor mai multă deschidere în a accepta faptul că alte țări pot face lucrurile mai bine. De asemenea, sunt dezamăgit că România mai caută pârghii pentru a nu răsplăti efortul personal. Mă dezamăgește și faptul că societatea de aici încă mai crede în dărâmarea acelor persoane sau afaceri care încearcă să evolueze, să iasă înainte”, punctează Nicholas S. Hammond.

Atunci când își amintește de primele sale contacte cu țara noastră, avocatul subliniază faptul că la vremea respectivă totul era nou, așa că nimeni din România nu putea să te ajute sau să-ți spună ce ai de făcut. A fost șocat de modul în care șoferii de la noi conduceau, dar și de numărul mare de cerșetori care umpleau străzile. Iar, la mai bine de trei decenii, lucrurile în aceste privințe nu par că s-au schimbat foarte mult.
Avocatul susține că România a fost și este o țară care are de toate, dar pentru a te convinge de acest lucru trebuie să vii aici și să vezi cu ochii tăi, nu să te iei după ceea ce spun alții.




Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

Legat de autoritățile de la noi din țară, acestea ar trebui să dea dovadă de mai mult profesionalism în relațiile cu cetățenii și ar trebui să nu uite că salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc, iar fără afaceri private nu ar exista venituri, iar cei care fac parte din administrațiile publice și-ar pierde locurile de muncă.

„O diploma nu te face avocat!”

În ceea ce privește avocatura din România, Partenerul Hammond & Associates își exprimă dezamăgirea că odată cu creșterea numărului absolvenților pe care facultățile de drept îl produc anual, s-a diminuat nivelul de pregătire al celor care termină aceste instituții de învățământ. „O diploma nu te face avocat. În ceea ce privește piața avocaturii de business, cred că va mai dura între cinci și zece ani pentru ca lucrurile din această zonă să se îmbunătățească. În acest moment, există câteva firme de avocatură foarte bune, dar trebuie să crească și nivelul celor care nu se ridică la așteptările cerute. Având în vedere că lucrez aici de peste 30 de ani, pot spune că modul de practicare a avocaturii s-a schimbat foarte mult. Ceea ce este izbitor este extinderea firmelor, mai degrabă decât a practicienilor unici. Există înțelegerea că un singur avocat nu poate face totul, prin urmare viitorul este al firmelor ”, explică avocatul străin.

În tot acest timp de când funcționează în România, casa de avocatură Hammond & Associates a încercat să se dezvolte astfel încât să se adapteze cât mai bine la cerințele venite din piață. Secretul succesului l-a constituit armonizarea ariilor de practică atât cu exigențele din avocatura de business internațională, cât și cu solicitările primite din partea clienților. „Ca în toate afacerile, cea mai mare provocare pentru Hammond & Associates a fost angajarea și păstrarea personalului de calitate. Nucleul a rămas mereu același, dar construcția s-a dezvoltat în mod continuu. În ceea ce privește proiectele în care ne-am implicat, pot spune că au fost multe mandate despre care pot afirma cu mândrie că le-am soluționat cu succes”, arată Nicholas S. Hammond.

În munca pe care o desfășoară zi de zi, avocatul este entuziamat de clienții noi care se adresează firmei pe care o coordonează, dar și de provocările aduse de mandatele noi primite. Programul său de lucru este variat și spune că munca este cea care îl captează cu totul. „Când are un avocat timp liber?!”, întreabă retoric Partenerul Hammond & Associates.

Expertul străin speră într-o creștere a profesionalismului în avocatură, dar și la o îmbunătățire a modului în care românii tratează problemele. De asemenea, își dorește ca, la nivel national, să existe o aplecare mai mare pentru respectarea legii. „Evoluția societății se va întâmpla dacă îi vei trata pe ceilalți ca fiind egali. Mai cred că purtarea de blugi și pantofi sport ar trebui interzisă în instanță, judecătorilor ar trebui să li se arate respect. De asemenea, sper că la nivelul României voi asista la o îmbunătățire a serviciilor medicale și sociale”, mai spune avocatul.

După trei decenii petrecute în România, expatul are și o serie de sfaturi importante pentru străinul care vine să profeseze la noi în țară: „Fii răbdător! Zâmbește! Fii pregătit pentru surprize (bune sau rele)! Nu-ți pierde simțul umorului și ține-ți prietenii aproape!”.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 3
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...