ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

BizLawyer publică o suită de materiale referitoare la percepția avocaților străini care activează în România asupra schimbărilor intervenite în societate și economie în ultimii zece ani. Azi, interlocutorul nostru este un avocat italian care a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei.

Gianluca Carlesso, Managing Partner Carlesso Law Firm

 
 
Datorită conjuncturilor profesionale în care s-a aflat de-a lungul timpului, Gianluca Carlesso a descoperit România.Avocatul a cunoscut o țară tânără ca populație, democrație și dezvoltare, identificând un mediu propice atât pentru investitori, cât și pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte o carieră internațională. Astfel că, în 2017, după o perioadă în care a activat în diferite firme de avocatură cu prezență în România, a decis să deschidă la București propriul cabinet – Carlesso Law Firm. Avocatul de origine italiană se concentrează pe proiecte care țin de M&A, corporate și de sectorul bancar și financiar. El deține o vastă experiență în consilierea pe o gamă largă de tranzacții și în gestionarea unor mandate care ating mai multe practici și mai multe jurisdicții.


Cariera avocatului Gianluca Carlesso s-a extins odată cu dezvoltarea țării de adopție. Din punctul său de vedere, trendul pe care îl urmează România este unul pozitiv. În ciuda crizelor din trecut, economia este în creștere, iar țara evoluează și preia provocările pieței globale.

Ca urmare a prezenței avocaților locali și străini, piața avocaturii este una competitivă, în care există loc de dezvoltare continuă. „Legislația locală este în pas cu vremurile, permițând implementarea chiar și a tranzacțiilor complexe și soluționarea conflictelor dintre părți din diferite jurisdicții”, precizează Gianluca Carlesso.

În acest context favorabil, Carlesso Law Firm se află într-o puternică evoluție, atât datorită practicii interdisciplinare a avocaților săi în dreptul corporativ și comercial, cât și datorită prezenței în România (orașul București) și în Italia (orașele Roma și Milano) a unor sedii ale casei de avocatură. La toate acestea, se adaugă utilizarea celor mai moderne sisteme digitale, utilizare care încurajează dezvoltarea activității  juridice și perfecționarea acesteia.
În țara noastră, echipa de profesioniști a Carlesso Law Firm asistă companii străine în operațiuni de investiții în sectoare diferite și strategice, aspect care necesită o perfecționare profesională continuă care, totodată, duce la creșterea profitului și la vizibilitatea pe piață. „Carlesso Law Firm se detașează de restul jucătorilor din piața avocaturii de business prin flexibilitatea puternică și capacitatea de a face față celor mai dificile probleme și celor mai stringente urgențe”, apreciază avocatul.

De-a lungul carierei sale din România, Gianluca Carlesso a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei: industrie, energie, imobiliare și agricutură. De asemenea, a avut pe masa de lucru multe proiecte care vizau restructurarea corporativă în sectoarele high-tech și comerțul internațional. Toate aceste mandate au fost unele provocatoare și au impus o asistență juridică de înaltă clasă.

Își împarte munca între București, Roma și Milano

Traseul profesional pe care l-a urmat până acum Gianluca Carlesso implică o experiență de peste 20 de ani în avocatură și a început în țara natală, acolo unde a activat în două orașe importante: Roma și Milano.

De altfel, expertul este absolvent al Universității din Roma „La Sapienza”. El și-a completat pregătirea academică, urmând un LLM în Drept Comercial la Universitatea Națională din Dublin, Irlanda și un Master în Dreptul Fiscal Internațional de la Universitatea Roma III „Tor Vergata” din Italia. În plus, a fost profesor asistent de drept comercial internațional la Universitatea „LUISS” din Roma.

Activitatea în România a debutat în urmă cu mai bine de 12 ani, avocatul fiind admis atât în Baroul din Italia, cât și în cel din România. „După ce am lucrat în Italia, împărțindu-mi munca între Roma și Milano, și după ce am obținut o specializare în Dreptul Afacerilor Internaționale, mi-am început activitatea profesională în România, în 2009, ocupându-mă de proiecte care vizau ariile de practică Corporate & Comercial, Banking & Finance și Energie. Am asistat din punct de vedere legal investiții străine în țară”, menționează Gianluca Carlesso.

Încă din momentul în care a descoperit România, el a fost entuziasmat de piața competitivă a investițiilor străine de la noi și de evoluția rapidă a economiei locale.

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de la primul proiect pe care l-a avut pe plaiurile mioritice, avocatul italian descoperă permanent noi obiective profesionale de atins. Acum, de exemplu, are în vedere dezvoltarea unui parteneriat cu o firmă profesională specializată în drept fiscal și audit, parte dintr-o rețea internațională.

„Societatea evoluează și în ceea ce privește profilurile culturale și educaționale. Factorul captivant în România este interacțiunea puternică a investitorilor străini cu cei locali, ceea ce face ca întâlnirile și experiențele profesionale să fie interesante. România se dezvoltă cu o creștere economică constantă și în pas cu alte țări europene, construindu-și o poziție strategică și atractivă pentru noi investiții în diferite sectoare în Europa de Est”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------------------
                                  Citește și
→ Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi
--------------------------------------------------------------------------------------
 

Carpe Diem!


Țara noastră a devenit, după Revoluția din 1989, un mediu propice pentru dezvoltarea profesională a expaților. Aceștia au găsit în România toate pârghiile necesare dezvoltării unei cariere de succes.
Gianluca Carlesso susține că principalul avantaj al traiului în România este reprezentat de posibilitatea concretă de a lucra într-un mediu profesional și internațional, necondiționat de aspectele locale care fac alte țări occidentale mai conservatoare și mai puțin atractive pentru afaceri. „Țara este sigură, iar relația cu autoritățile este transparentă și se bazează pe interacțiunea cu cetățenii conform garanțiilor recunoscute de lege. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe”, arată avocatul.

Pentru el, România reprezintă un loc în care s-a adaptat perfect și în care s-a implicat nu doar în viața profesională ce ține de lumea avocaturii, ci și în mediul social de la noi, fiind un mare consumator de evenimente culturale. Atunci când agenda îi permite, îi place să se relaxeze în diferite locuri din natură, descoperind astfel și o altă latură a țării de adopție.

Pasionat de călătorii, golf și yachting, Gianluca Carlesso este un veritabil „cetățean al planetei”, iubind să descopere lumi diferite. Astfel că timpul liber și-l împarte între SUA, Monte Carlo, Veneția, Insulele Grecești și Asia. Citește foarte mult, fiind un bun vorbitor de engleză și română și nativ de italiană, dar colecționează și artă sau ascultă muzică.

Din punctul său de vedere, un expat care ajunge în România trebuie să aibă viziune, curaj, răbdare, să dea dovadă de o atitudine pozitivă și să se ghideze după expresia „Carpe diem”.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii  Ascunde Reclama
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Încă un ‘Chinese wall’ într-o tranzacție de M&A | GNP Guia Naghi and Partners a asistat părțile în preluarea parțială a Next Energy Distribution de către CIS Gaz. Ce avocați au fost implicați
  Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
  Vlăsceanu & Partners a asistat Alive Capital în achiziționarea unui proiect fotovoltaic de 23 MW
  Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
  Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
  LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
  LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
  LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
  Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
  LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
  EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
  Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...