
Adrian Câciu: Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut deconturi către furnizori
27 Ianuarie 2022
AgerpresMarţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii.
Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor, dar nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
"Ne preocupă să salvăm oamenii şi economia. Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi. Eu pot să mă informez şi data viitoare să vă spun. Ce a ţinut de ministrul Finanţelor sau de Parlament, de politica fiscal-bugetară, să avem aceşti bani pentru a putea banii în bugete am făcut. Banii sunt acolo", a spus oficialul.
Marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii.
"Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (...) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori", a arătat Dărăban, în conferinţa "Criza energetică - soluţii la problemele momentului", organizată de DC News.
Întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.
"Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.
În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.
Ministrul Finanţelor participă, joi, la lansarea celor patru programe guvernamentale pe care instituţia urmează să le implementeze în anul 2022, eveniment organizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Cele patru programe - IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation - sunt menite să susţină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5149 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...